|
Тема |
точно! Суха дестилация на дървесина ->метанол [re: Arctur] |
|
Автор |
Cимeoн 1964 (На Симона брат ) |
|
Публикувано | 26.01.09 17:31 |
|
|
Което се нарича и дървен или дървесен спирт.
В домашни или дори лабораторни условия в училище става:
в епруветка се слагат дървени стърготини може да се вземат от т.н. еко-брикети и епруветката се загрява на спиртна лампа под наклон (т.е. не дъното и). След време по стените на епруветката се отделя Метанол - CH3OH или метилов алкохол. Това е упражнение за 9 клас по Химия.аз лично не препоръчвам да си правите метанола по този начин при положение че се продава от Димитровград на много ниски цени. А защо? Ами защото метанола е силно отровен дори и при вдишване - при пиене всеки знае как е.
Води до ослепяване и нарушение в ЦНС.
За това не е хубаво да се работи с метанол в дом. условия а и в промишлени за каквото и да е.
Другата технология за, производство на Етанол от дървесина - CH3CH2OH протича както е описано по-горе или чрез разлагане на цеулозота с киселина или ензимно - до моно, ди или олиго захариди. След това е класика в жанра - алкохолна ферментация с држди - хлебна мая или Saccaromices cervisia. Получава се етанол и въглероден диоксид - CO2.
Тука обаче остава въпроса що трябва да излизах от дървесина като е в до домашни у-вия? Направо давай с Захар (готварска ) и мая. НО остава въпроса за що ти е този етанол? произведен по този начин? Технологията освен за произовдство на ракия вино и бира в дом. условия се използва най вече именно за въглеродния диоксид - а метанола в случея е страничен продукт макар че може да се дестилира и изпие.
В украйна както е описнао по-горе все още се прави по този начин. след това го продават на ракиените фабрики в България Винпромите Пещера и Карнобат - за това ако идете в тези градове може да видите цистерните на които пише етанол с украинска регистрация. След овкусяване правят прословутите ракии мастики и менти... НО и това е друга тема! Аре наздраве! Не бъркайте метанола- отрова с етанола - пак отрова но се пие за да се напие човек!
|
| |
|
|
|