|
|
| Тема |
Re: Газовите Котли - Какво трябва да знае човек ! [re: kin_69] |
|
| Автор |
2V6 (В движение) |
|
| Публикувано | 09.04.07 22:26 |
|
|
|
В отговор на:
Автор: kin_69
Тема: Re: Газовите Котли - Какво трябва да знае човек !
В единия случай имаш директно загряване на вода с огън, където смея да твърдя, че процеса не е толкова прецизно регулиран, а в другия загрята вода /от отоплителната инсталация/ до max 60 градуса затопля проточната вода до прим. 55-58 гр.
Регулирането на температурата на изходната вода става само с клапана за газта.
При бойлера с директен топлообменник пламъка нагрява стените на топлообменника, които предават топлината на водопроводната вода.
При двуконтурните котли пламъка нагрява топлообменника на първичния кръг, топлината се предава на отоплителната вода. Отоплителната вода чрез помпата циркулира към топлообменника и там отдава топлината на стените. Чак тогава топлината преминава във водопроводната вода. Това закъснение със сигурност се отразява на "процеса", така че при двуконтурните котли регулирането със сигурност е по-непрецизно.
Отоплителната вода при двуконтурните котли няма ограничение за загряване до 60 градуса. Има защитно спиране на газта обикновено на 95 градуса. При 58 градуса изходна вода е необходима отоплителна вода около 65-70 градуса. Просто топлообменничетата дето ги вграждат за тая цел работят при по-високи температурни разлики за да достигат необходимите мощности ( обикновено над 15 кВ).
Регулирането в случая няма значение. И при двата вида бойлера за да се получи една и съща температура, е необходимо водата да се загрее по един и същи начин. Проблема главно е в зададената температура за регулиране, което е общо и за двата вида бойлери. Отлагането на котления камък зависи от много фактори, но основния е температурата. Започва да се отлага при около 40 градуса и над 60 е почти 100 процентово. Така че ако се зададе температура 42-43 градуса отлагането ще е незначително.
Разбира се количеството на котления камък зависи право пропорционално от количеството загрята вода, така че примера с ресторантите е неуместен.
Между другото има комбинирани котли (от високия клас) с двоен топлообменник в горивната камера, така че загряването на проточната вода става директно там. Така се избягва вторичния топлообменник и работата на помпата по време на подгряване на вода.
2v6
| |
| |
|
|
|