"печката ми само тлее"
Това е основния проблем. При тлеенето дървата поддържат около 400 градуса температура и отделят едни газове (катрани, въглероден оксид, азот и т.н.). Тази смес при възпламеняване при нормални атмосверни условия развива температура от около 830 градуса. Ако се нагнети въздух с вентилатор - 950-1000, а пък ако този въздух е предварително нагрят - 1100 - 1200 градуса, което е максимума, при което се отделя само въглероден диоксид и вода, пушек, катрани, налепи по комина и други такива няма).
Извод - от горенето имаш кпд от 30%, да не говорим за замърсяването.
Понеже имаш комин, топлината от горенето бяга почти цялата, някъде около 50%.
Водната риза отнема около 50% максимум, въпреки, че и 30% ми се вижда много.
Радиаторите отдават малко топлина на въздуха, да речем 50%, това е наслуки, доколкото съм си пипал изходящата и входящата тръба.
като сметнем 0.3(горене)*0.3(комин)*0.5(водна риза)*0.5 радиатори ще получим процентът топлина, който отива във въздуха на къщата (не броя топлинната радиация, която се наблюдава само в помещението около печката). Та какво се получи - около 3-10% от топлината остава във въздуха - сметни колко по-малко дърва щяха да се харчат, ако не се губеше топлина.
Много се възмущавам от повечето дизайнери на камини и отоплителни системи, как може елементарни неща да не съобразяват. Как могат да сложат водната риза в горивната камера, та да охлажда пиролизните газове и те да не се палят? Защо изобщо изплолзват вода за отопление?
Ето някои основни принципи, които никоя камина, продавана в БГ няма
1) външна инсталация - за да не тровят газовете обитателите, за да засмуква въздух от вън, а не да гълта кислорода на хората в къщата
2) Вторичен въздушен поток за възпламеняване на пиролизните газове
3) Нагряване на входящия въздух от горивната камера
4) Изкуствено нагнетяване на въздух чрез вентилатор
5) Забрана на всяко регулиране на горенето чрез намаляване на въздушния поток - ефективна регулация има само и единствено чрез намаляване на горивото.
6) Акумулиране на излишната топлина чрез термална маса (5-10 тона, но като обем е не е много).
7) Отопление с топъл въздух откъм термалната маса (стабилизатор на температурата), а не с вода
8) Херметически затворена горивна камера
9) Комина слиза надолу след акумулаторната термална маса, а не нагоре към покрива - необходим е нагнетяващ механизъм - вентилатор.
10) Камината с термална маса се пали за няколко часа и след това термалната маса държи топлина дори и над 24 часа в зависимост от обема си.
11) Всички топлообменници са след горивната камера и след пълното изгаряне на биомасата.
12) Системата винаги ако гори, трябва да гори на максимална степен - термалната маса регулира температурата.
Общо взето всичко наобратно на камините и котлите с водна риза, които се продават в БГ, затова и от тях се получават само 10% от необходимото. Аз също се прецаках да си купя такова преди да са поинтересувам защо са толкова бездарно направени. При система с близо 90% кпд наистина ще караш с 1 кубик на 2 месеца, че и по-малко. В момента проектирам такава, която ще ми излезе около 1000лв.
Догодина се надявам да завърша мойта самоделна пиролизна пещ с 5 тона термална маса и отопление чрез топъл въздух и вода (вода, защото вече се набутах да си сложа радиатори, когато не разбирах). Ако се интересуваш догодина може да постна една тема по въпроса с резултата от изобретението ми.
|