amiga, разбирам, че не е лесно да се възприемат твърденията ми (между другото, аз просто цитирам източници, изследванията не са мои), че животинските храни са толкова вредни. И аз през целия си живот искрено съм вярвал, че месото е полезно за мен, че съдържа необходими вещества, които няма как да си набавя по друг начин, че само с месните продукти мога наистина да се наям. И винаги съм гледал с насмешка на вегетарианците и съм ги смятал едва ли не за ненормални. Братовчедка ми още открай време закусваше сутрин с накиснати овесени ядки, а аз й се подигравах и й се чудех как изобщо може да се наяде с това. Когато заедно ходехме при общата ни баба и тя ни гощаваше с хубавите си гозби, пълни с месо (сложено там най-вече заради нас), аз се наяждах до такава степен, че после можех само да легна на кревата и да дишам тежко. А братовчедка ми не искаше да яде от така вкусните гозби. Тя все ходеше до градината, късаше си някакви зеленчуци, стържеше моркови, абе, голяма лигла, едва ли не за нея трябваше отделно да се готви... Е, сега почнах да разбирам мисленето на братовчедката ми. Сигурно и за нея не е било лесно да се дели в храненето от цялото семейство и да създава дискомфорт на баба ми, но е устояла. За нея този начин на хранене се е бил превърнал в ежедневие и определено не й е тежал. Сега, само месец време след като и аз минах "от другата страна на барикадата", виждам колко е лесно да се спазва режим и как само след много кратко време "режимът" е станал нещо нормално, за което не е нужно дори да се мисли. Но и това е едно от нещата, които човек просто трябва да изпита, иначе колкото и някой да се опитва да му го обяснява, няма да го разбере.
За статията... Да, наистина не казва нищо ново, тя само повтаря онова, което всеки ден ни се говори от всички страни и ние си мислим, че знаем, а всъщност е точно обратното, за съжаление... Ти яйцата без жълтъците ли ги ядеш? А интересувала си ли се някога колко холестерол всъщност има в бялото пилешко месо? Предполагам, че не, защото след като някое женско списание е цитирало някой доктор, който е казал, че пилешкото бяло месо е диетично и е препоръчал да се консумира него, вместо свинско например, и ти като си знаеш колко е вкусна пилешката пържола, си го приела за чиста монета и си живяла с мисълта, че се храниш правилно. Е, сега аз ще ти дам тая информация, която докторът от списанието очевидно е спестил, а ти имаш за задача да провериш дали лъжа Бялото пилешко месо (с кожа) съдържа 67 мг/100 гр холестерол. Свинското филе (без кост) съдържа 65 мг/100 гр! За да съм напълно коректен, ако се махне кожата на пилето, остават 43 мг/100 гр. Телешкото месо (шол) съдържа 71 мг/100 гр. Някакви значителни разлики да има между тия продукти, ако предварително знаем, че дневната нужда от холестерол, приеман с храната е 0 (нула) мг!?!
Още нещо. Кога и къде казах, че не трябва да се яде месо, мляко, мазнини, белтъчини и т.н.? И защо постоянно ме обвинявате, че ви натрапвам моя начин на хранене? Това, че съм дал пример аз какво ям, означава ли, че съм задължил някой да яде същото? Напротив, милион пъти казах, че всеки си носи отговорност за собственото здраве и може да яде каквото си иска. Но да не си мисли, че някои от нещата, които яде, са здравословни, защото в действителност те не са. И казвам защо е така. Естествено, темата за световния заговор на корпорациите, произвеждащи храна и печелещи за сметка здравето на хората, е толкова втръснала на всички "интелигентни" хора, че почва да им се повръща всеки път, когато някой спомене за това, което обаче не го прави невярно. Навсякъде пишат, че "препоръчителната"(???) дневна доза за прием на външен холестерол е до 300 мг/ден (мнението е на американските здравни власти, а оттам следва, че е и световно мнение). Пренебрегваме факта, че други изследвания показват, че тялото само си произвежда всичкия необходим холестерол. Т.е. ако не надвишаваш тая доза, няма да се разболееш от сърдечно заболяване. И болшинството от американците спазват тая норма (имат пари и могат да си го позволят). И би трябвало, след като я спазват, да не заболяват от сърдечни заболявания. Тогава защо такъв огромен процент от тях все пак се разболяват и мрат? Аз ще ти дам едно обяснение, ти няма да ми повярваш, но на мен ми е все тая. Обяснението е, че тая норма от 300 мг/ден е съзнателно завишена. Истинската стойност, при която наистина ще се ограничат сърдечните заболявания вследствие на висок холестерол, е максимум 150 мг/ден, а още по-добре 100. Но ако американците почнат да спазват това число, това означава да намалят приема на месо и животински продукти най-малко наполовина. И какво става тогава с бизнеса на производителите, с огромните субсидии, които получават от държавата за производство на месо, с работните места и печалбите? Какво става с бизнеса на фармацевтичните компании, които "лекуват" сърдечните заболявания? Не е изгодно това за тях, определено. И решението е да се въздейства по подходящ начин на здравните власти ($$$, за който не се сеща), които да утвърдят правила за хранене, включващи висок процент животински храни с обяснението, че те всъщност са много полезни. Защо всичко това е истина? Най-простичкото обяснение е, че и днес на местата по света, където се консумира почти само растителна храна (щото там животни обикновено не виреят, а и се спазват традициите), сърдечни заболявания на практика няма. В миналото, когато животинските храни са били лукс и населението се е хранело главно с растителна храна, също не е имало толкова сърдечни заболявания и рак. Откакто преди 50-ина години месните продукти са станали общодостъпни и консумацията им ежегодно се е увеличавала (под предлог, че консумирането на повече месо говори за по-висок жизнен стандарт), започва бумът на сърдечните заболявания и рака, който с пълна сила продължава и днес в развитите страни. Но, естествено, като цял живот са ти промивали мозъка с "научни" данни колко полезни и незаменими вещества се съдържат в месните продукти, сиренето и млякото, няма как лесно да видиш връзката и да повярваш. И пак казвам, не съм казал да не се яде месо! Безопасно е да се яде, но не всеки ден. От един път седмично едва ли ще ти стане нещо. Ама ние по един път седмично ли ядем месо, мляко, сирене, риба? Май по-правилно е да се пита по колко пъти НА ДЕН ги ядем тия неща...
Интересени факти: в първите десетилетия на миналия век производителите на цигари са рекламирали тютюневите изделия като полезни за здравето. Сега вярваме в точно обратното (е, не всички, още има хора, които мислят, че ако не им помагат, то поне цигарите са напълно безвредни за тях). Компанията Байер пък е рекламирала лечебните ефекти на хероина наравно с тези на аспирина. Ама сега при споменаването на "хероин" вече правим други асоциации, нали? Същото е и с рекламираната полза от животинските продукти, след 50 или 100 години хората вероятно масово ще осъзнаят, че онова, което са им насаждали в съзнанието 150-200 години, всъщност не е било вярно Само че тогава вероятно плодовете и зеленчуците ще се произвеждат толкова скъпо и трудно върху отровената ни планета, че цената им ще е космическа. И някои хора пак ще си печелят добре Нищо ново под слънцето, всъщност...
И пак за глада, не че другото е офф, щото нещата са много свързани, все пак след глада отново трябва да се храним. 3-7 дни не са достатъчни нито за преминаване от външно към вътрешно хранене, нито съответно очистителните процеси ще заработят на пълни обороти. 3-7 дни глад означава мъка, защото точно в този начален период е най-големия и зверски глад, който се преодолява с много усилия от свикналия да яде по много човек. Мине ли тоя първоначален глад, стомаха "заспива" и спокойно си изкарваш 15 или 20 дни, КАТО ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ НЕ СЕ ИЗПИТВА ГЛАД, разберете го най-после. Неслучайно курсовете продължават по толкова дни, всичко си лежи на научна основа. И не е опасно! ЗА ЗДРАВ ЧОВЕК! За болен също не е опасно, но трябва да има наблюдаващ лечението.
Колкото за това, че "през деня нищо не ям и чак на вечеря..." давам следното обяснение. Над 60% от енергията на тялото се изразходва за смилане на храната. Когато се нагмураш яко сутринта, поне до обяд повече от половината ти енергия ще е съсредоточена в стомаха в опити да я смели. Ама през това време си и на работа, а за работата също трябва енергия. Разполагаш с не повече от 40% от "капацитета" си за работа, да не говорим, че не е изключено и да ти се доспива по това време (тялото иска да се съсредоточи в работата на стомаха, а не на мускулите). Недовършила още сутрешната "дажба", на обяд отново пълним "торбата". Следобед вече съвсем ни се спи. Не знам това за какъв процент от хората важи, но аз най-редовно си дремвах на бюрото, когато нямах с какво да се занимавам в работата и все ме беше страх да не ме хване началството. Ама не можех и буден да стоя, то просто очите ми се затваряха. Вечерта, естествено, следва новата голяма порция храна, която стомахът да обработва през цялата нощ. Е, това е точно начинът да си задръстиш организма в течение на времето с толкова много токсини и холестерол, че после да се чудиш откъде ти е дошло... Каква е сегашната ми логика? Изхождам от тезата, че закуската всъщност е изкуствено създаден навик, на практика тя не е необходима на тялото. А и столетия наред хората не са закусвали (може би просто поради липса на храна, все пак тогава не е имало препълнени хладилници както днес). Енергия за сутрешната работа на мускулите се взема от храната, поета на вечеря и смляна през нощта. Така че един чай с мед сутрин ми е напълно достатъчно средство, за да не съм гладен, а в същото време медът е "бърза" енергия, която дава много сили, и то на момента. Като престанеш да закусваш за определен период от време, навикът се губи и сутрин не ти се яде. Наобед вече съм огладнял и трябва да хапна нещо. Добре е да е засищаща храна, съдържаща нужните вечества в нужните количества, но в никакъв случай не трябва да се преяжда, защото ти става тежко и пак работата не ти спори. Фурмите и орехите ми вършат добра работа, което не означава, че ще ги ям всеки обед години наред А те си дават доста енергия. И на вечеря, когато работата за деня е свършена и ми предстои цяла нощ покой, мога да си хапна повечко (е, пак без да ми дотежава, разбира се) и съм спокоен, че през нощта цялата ми текуща енергия ще се използва от стомаха да смели вечерята, а пък новата енергия от тази храна, ще я ползвам на другия ден поне до ранния следобед
Сега очаквам новите критики и "нАучни доказателства" колко е грешна тая теория, как народът винаги е казвал "Закуската си изяж сам..." и колко е мъдър народа, а аз колко съм глупав _maycal даже сигурно ще прибави още някоя сложна думичка към вече дългия списък, с чиято помощ ме квалифицира като човек
|