Сигурна съм в истинността на това, което си написала за морковите. Имам предвид - полезността им. Също съм чела и чувала много неща за полезността на много други плодове и зеленчуци. И винаги съм си задавала въпрос - добре, а КОЛКО от този въпросен плод или зеленчук човек трябва да употребява дневно, и то ЕЖЕдневно, за да може в забележима степен да се възползва от полезните му качества?
Защото си спомням, когато бях малка, непрекъснато слушах за страхотното въздействие и полезност на спанака като източник на желязо. Помните - и филмчето за Попай-моряка, където преди всяка рискова операция той поглъщаше една кутия спанак, след което се напомпваше с мускули и извършваше забележителни дела.
И в един момент прочетох, че цялата магическа сила на спанака, разгърмявана в световен мащаб години наред, била грешка в .... десетичната запетая, допусната преди десетки години от някакви учени. Т.е. - по погрешка те публикували съдържанието на желязо в спанака, увеличено 10 пъти (а може би и 100 - не помня точно вече) , и от там се завихрила цялата спанакорекламна и пропагандателска акция. И че спанакът НАИСТИНА съдържал желязо, но трябвало ВСЕКИ ден да се ядат не-помня-колко-точно внушаващи количества от него, за да има ИЗОБЩО някакъв ефект...
Та така. Трябва да се ядат много и плодове и зеленчуци, от всичко в нормални дози, в това НЯМА СЪМНЕНИЕ. Но ако трябва ВСЕКИ ден в продължение на години да изпивам по 5 моркова, за да постигна ИСТИНСКА полза от съдържанието им... И ако към това се прибави и внушително количество ЕЖЕДНЕВНА доза от още десетина зеленчука, полезни с ДРУГО- как ли ще се справи организмът ми?
ПП - тези ранни невчесани мисли касаят не само плодовете и зеленчуците, а и всяко друго нещо, което се слага в устата и има етикет на "полезно с богатото си съдържание" на НЕЩО.
"Винаги има поне още една гледна точка..."
|