Дневната доза сок от моркови за да не се получи пренасищане е половин литър - а от пет моркови едвам се получава 150 гр. сок и то ако са големи.
Освен това аз добавям краставица и ябълки.
А утре мисля да го комбинирам със спанак:)))
А ето и малко за четене за сока от моркови:
От всички натурални сокове по полезност и сила на въздействие върху човешкия организъм сокът от моркови е непобедим. Неговото лечебно действие отдавна е било забелязано от хората и се използва от дълбока древност.
Защо сокът от моркови е полезен?
Нектарите и соковете от моркови са нискокалорични, а едновременно с това са богати на витамини, целулоза и минерални вещества. Съдържат провитамин А, витамини от група В и витамин С, подсилващи имунната ни система. Освен това са източник на целулоза, пектин, събират и изхвърлят от нашия организъм голяма част от отровите и холестерола. Соковете от моркови са също така богати на калий, фосфор, калций, натрий, магнезий, желязо и манган. Една чаша сок от моркови дневно доставя необходимото количество калий, елемент регулиращ кръвното налягане и намаляващ риска от инсулт.
Защо соковете от моркови са изключителни?
Най-важната натурална съставка на чистия натурален сок от морков е каротена, особено важен е най-активният от тях – бета-каротенът, от който нашият организъм си доставя витамин А, необходим между другото и за правилното функциониране на зрението. Благодарение на него очите се приспособяват да виждат на тъмно. Витамин А подсилва имунната система, а освен това влияе на здравето на кожата.
Защо диетолозите препоръчват пиенето на сокове както на младите, така и на по-възрастните хора?
Нектарите и соковете от морковиимат невероятен вкус и не натоварват стомаха. Подобряват храносмилането и са достатъчно хранителни.Съдържащото се в тях разнообразие от витамини и минерални вещества подпомагат всекидневното укрепване на здравето и подсилване на имунната система.Усилва апетита, подобрява храносмилането, укрепва зъбите. Ежедневната употреба на 0,5 л морковен сок се равнява на 12 таблетки калций.Препоръчва се силно за бременни и кърмещи майки.Препоръчва се както от лекари ,така и от народни лечители.Използва при анемии, изтощение, хемороиди, стоматити и бъбречнокаменна болест.Натуралният морковен сок е способен да лекува язва и ракови образувания. Съществува мнение на специалисти, че дългото нервно превъзбуждане, особено в детска възраст, води до възникване на язви и ракови образувания. За тези заболявания допринасят негативни чувства като страх, гняв, ненавист, завист и др. Морковеният сок се счита за чудо в областта на лечението на онкологични заболявания.Заради високото съдържание на каротин той е полезен при лечението на инфаркт на миокарда а високото съдържание на йод подпомага и усилва функцията на щитовидната жлеза.Препоръчва се ежедневна употреба на сок от моркови не само при хората, които се налага да натоварват зрението си, защото както споменахме вече улеснява работата на зрението с доставката на Витамин А. Но и при съвършенно здрави хора. При недостатъчно хранене може да възникнат очни заболявания като конюктивит. При употребата на морковен сок риска от тези заболявания намалява, защото в него се съдържат вещества, необходими за химическото равновесие на организма.Съдържащите се полезни вещества оказват положително влияние върху ендокринната система..В комбинация със сок от спанак се премахва умората, чувството на отпадналост и безпокойство, защото напитката има пречистващ организма ефект.Сокът от моркови е много полезен за децата, които изостават във физическо и умствено развитие. Той стимулира белтъчния синтез, подобрява кръвоснабдяването и насищането на тъканите с кислород. Съдържащият се в сока от моркови бета-каротин бързо регенерира кожата, благодарение на което тя става по-жива, по-деликатна и с изравнен тен.Разбира се,ако се прекали ,тена става жълтеникав.Е,лошо няма,стига да си падаме по този цвят пък и да ни отива най вече.
Сокът от моркови трябва да стане част от менюто на всеки от нас. Изключително приятната му консистенция засища, а вкусът му тонизира и дава енергия. … Родината на това растение е Южна Европа, в района на Средиземноморието, където морковът е некултивиран вид. Древните гърци го познавали още две хиляди години преди новата ера.
Рецепти със сок от моркови
Чист сок от моркови
За една доза са необходими около 2-3 моркова, които се пускат в сокоизтисквачка. Украсата на чашката е въпрос на личен вкус и въображение.
Може да се добавят и ябълки,круши,грозде и какъвто още плод се сетите.Просто става неуписуем невероятен микс.Силна доза естествени витамини и страхотна свежест и вкус.Личния ми опит е безспорен в това отношение.Като малък имах проблем с черния дроб със съмнения за изкран скрит хепатит.Боледувах често и честно казано единственото което всички лекари препоръчваха на майка ми при всяко посещение беше сокът от моркови.Купихме сокоизстисквачка,руска машина която правеше невероятен сок от всякакви плодове.Все още не мога да се отърва от вълшебния вкус и въздействие които ме следват навсякъде.Сока се превръща в истинско вълшебство ако към него се прибави и лъжица мед.Страхотно е,повярвайте ми и ще ме благославяте цял живот.
Редактирано от Илиaнa29 на 28.03.09 18:58.
|