Nasinda78, страста за сладко, като че ли е заложен в почти всички жени. Моят съвет е да дадеш предимство на естествените храни. Хапвай си плодове - пресни и сушени. Те имат "добри захари".
Понякога и на мен ми се дояжда нещо по-така и тогава си забърквам сладкишче. Разбира се внимавам да не е много често и да бъде с мярка.
Ето и някои рецепти, които съм взела от книгите "Сила за живот":
Сладкиш с овесени ядки: 100гр. овесени ядки, 1 с.л. счукани орехи, 1-2 с.л. мед, 2 с.л. олио, 1/2 ч.л. канела, може да добавиш стафиди - 1 с.л. Овесените ядки се накисват в малко вода за да омекнат. Ако е останала излишна след това я излей или ги изцеди. Прибавят се останалите продукти. Пече се в умерена фурна. Аз слагам хартия за печене, вместо да намазвам тавата с олио.
Курабийки: 200гр. царевично брашно, 100гр. пълнозърнесто (пшенично или овесено) брашно, 1 с.л. олио, 1 с.л. мед или друг естествен подсладител, 1/2 ч.л. сода. Двете брашна се смесват, прибавят се олиото, меда и содата. С малко водичка се омесва тесто. Правят се топчета, които се сплескват малко. Запичат се за около 15 мин.
Обикновенно си правя плодови салати с мед и ядки.
В списание "Меню", януарския брой има няколко рецепти за сладкиши, които са наистина удивителни. Те не са стриктно съобразени с разделното хранене, но са за предпочитане от готовите пълни със захар и мазнини тортички. Ако желаеш, ще напиша и техните рецепти.
Препоръчвам ти да не се лишаваш напълно от сладости, но да бъде умерено.
Преди време, когато спазвах диети се лишавах от много неща в продължение на седмици и при най- малкото душевно неразположение се нахвърлях на всички "забранени храни".
Сега подхождам разумно и умерено.
Успех на всички!
|