Здравей Ирето,
Неправилно е да сравняваме, според мен, пилешко месо с мазнина -- можем да сравняваме пилешко със свинско напр. /т.е. продукт с продукт/ и да сравняваме протеини, мазнини и въглехидрати /т.е. хранит.вещества/.
Сега, тъй като пилешкото бяло месо /100 г / съдържа около 23 г протеини и около 1г мазнини /поне според източниците, които аз имам/, то можем да приемем, че това си е една почти чисто белтъчна храна. Свинското /100 г/ съдържа около 23 г мазнини и 17 г белтъчини и ако направим прости сметки наистина излиза, че пилешкото е около 2.5 пъти по-малко калорично, не от "мазнините" въобще, а от свинското месо. Ако, обаче, трябва да сравняваме с една сланина, която си е почти 100% мазнина, то пак по същите прости сметки илиза, че пилешкото месо е 8, ако не и 9 пъти по-малко калорично от сланината /т.е. от мазнината/, както е написал Изумен.
Въпросът, според мен обаче, не е в това ли е по-калорично или онова, а във вида на мастните киселини -- пилешкото напр. съдържа моно-ненаситени мастни киселини, рибните продукти-- поли-ненаситени /т.н. Омега 3, Омега 6/, които са доказано много полезни, докато свинското, млечни, яйца и др. напр. съдържат наситени мастни киселини -- не че те не бива въобще да се ядат, но винаги внимателно, защото прекомерното им ядене води до повишено съдържание на т.н. "лош "холестерол в кръвта.
Дано написаното не е прозвучало като заяждане -- не това е била целта, а просто като едно уточнение.
|