Благодаря за подкрепата fenixx! Аз отдавна съм си изградил режим на хранене и не се налага по цял ден да мисля какво да ям и какво не. Когато влезна в магазина знам какво да си купя и си го купувам. Все пак не е ли най-важното разпределението на основните хранителни вещества в огранизма да е: 40 % мазнини, 30 % въглехидрати, 30 % белтъчини. Освен това разнообразна храна, много плодове и зеленчуци, много вода, много спорт или умерено много:), и това е. А сега смятам освен риба да мина и на пилешко, но само пилешко филе, пилешли гърди или горе долу нещо което е сигурно какво е и че е 100 % пиле...дори и натъпкано с разни хормони и антибиотици.
Относно солта наистина съм на кръстопът. Ако слушам едната страна и тяхната теза, че солта спада към групата на т.нар. "бели убийци" (в т.ч. бялото брашно, бялата рафинирана захар, солта) трябва изобщо да не се консумира. Ако слушам диетолози, кардиолози, дневната доза от сол е 6-8 гр. или т.е. точно толкова колкото може да хапнеш в една нормално осолена манджичка, салата и пр., изключая всякакви видове чипсове и др. боклуци. :) Наистина затова съм тук, това е един от въпросите, които искам да разнищя все пак кое е по-добре малко (6-8-10гр) сол (впрочем измервам си я имам опит с грамовете горе долу вече посвикнах, както и с фруктозата (30 гр.), които меря също достатъчно успешно, макар, че непотребявайки захар, и повечко фруктоза за недиабетно болен, слава богу, като мен, просто ще ми донесе мъничко повече глюкоза в организма, което не е толкова лошо, на 20 съм ще я изгоря.
За яйцата имам същото питане като солта...в момента ям само белтък, но ако слушам кардиолози, диетилози, СЗО, имам право на 4-5 желтъка на седмица...та аз като съм ги спрял, като съм ограничил холестерина до минимално ниво, възможно ли е той да падне до някакъв критичен минимум или колкото по-малко холестерол толкова по-добре. Освен това признавам не съм много добре запознат с т.нар. алфа-холестерин, или т.нар. добър холестерол, и подвъпроса ми - не лишавам ли организма ми от него по този начин...изобщо с 4-5 яйца дневно, зехтин вместо олио, риба и пиле от месата, пълнозърнест хляб, обезмаслено прясно и кисело мляко, извара, и никакви сирена...такова хранене може ли да повиши холестерола ми в кръвта над нива от 5.12 което вече не е за подценяване. Все пак от това не се умира - вярно е, но дългогодишното високо кръвно налягане (моето е 100-110 систола 55-70 диастола, което е перфектно), високото ниво на холестерин в кръвта над 5-6, високо ниво на триглецириди са причина в зависимост от степента на сила на тези фактори след 10, 20, 30 или 40 години до инфаркт, инсулт и т.н. Пропуснах да добавя и обездвижването. Та защо не аз още от 16-17 години, да спра интоксикацията на организма си, да подържам още от сега (защото за много хора на моята възраст това вече е проблем) нормални нива на холестерин, триглецириди, кръвно налягане и пр, за да мога на 50 год да бъда един пълноценен човек, а не грохнал старец от болести каквито са моите родители за съжаление. Естествено към това добавям и активното движение което практикувам през свободното си време, както искате го разбирайте .
Та, млад съм и сега се уча...помогнете ми каки и батковци и ако не сте забравили въпросите ми по горе, моля по отговерете ми:) Става въпрос за яйчния желтък, солта, аминокиселните, и отрицателните действия от неупотребата на захар (заменена с фруктоза, но никакви изкуствени подсладители - аспартам и пр. с каквито са пълни Coca Cola Light, безалкохолните напитки и т.н.), неупотребата на бяло брашно, а на пълнозърнесто диетично, по същия начин и за ориза, а за солта споменах, а пилето и рибата достатъчен източник ли са на аминокиселини и всичко от което се лишава организма от не употребата на месо.
Баба ми е диабетик и цял живот не ги консумира тези неща, така че би следвало да не е много лошо. Може би от там е дошло началото на моето здравословно хранене и сега да бъда изключително фреш и винаги на шест
|