Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:54 13.11.25 
Клубове / Взаимопомощ / Здравна / Диети Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА [re: milena69]
Автор milena69 (moga)
Публикувано17.02.05 15:56  



Причини за намаления тонус на организма в началото на пролетта

29.3.2004 г.

Пролетта е сезон, през който човек се чувства много често отпаднал, без сили и настроение, със световъртеж и слабост в мускулите, намален апетит, нерядко смущения в съня. Доста често се боледува от простудни заболявания, хрема, кашлица с или без повишена температура, които се явяват почти без причина. Кожата става бледо-сива и отпусната, а косата капе повече от обичайното. Депресията е често явление и тя само задълбочава другите симптоми. Нерядко повечето от тези симптоми се дължат на неправилно хранене през зимата, когато недостатъчният прием на редица биологично-активни съставки се отразява неблагоприятно върху общото състояние на организма.





Какво е състоянието на огранизма в края на зимата?

29.3.2004 г.

Известно е, че редица биологично-активни вещества - витамини, полиненаситени мастни киселини, аминокиселини, минерални вещества поддържат нормалните функции на имунната система. При продължителен намален прием на някое от тези вещества през зимата, се нарушава нормалният имунен отговор и това води до различни по тежест увреждания - от леки настинки до срив в имунитета. Нерядко честите инфекции, които се дължат на нарушен имунитет, допълнително задълбочават хранителните дефицити и с това се достига до един затворен кръг, от който общото състояние на организма се влошава.





Как да преодолеем възникналите дефицитни състояния през зимата?

29.3.2004 г.

През пролетта храненето следва да е особено целенасочено с оглед на преодоляване на някои макар и леки хранителни дефицити, които са възникнали през дългата зима. През зимния период обикновено храненето е еднообразно, със значителен прием на консервирани храни, в които витамините са по-малко отколкото в свежите плодове и зеленчуци, а готварската сол и добавената захар са в значително количество. Обикновено диетата е по-бедна на бета каротин, витамин С и фолиева киселина - три витамина, основни защитници, които воюват срещу инфекциите. Тези витамини могат успешно да се приемат дори през зимния сезон, ако се консумира в достатъчно количество тиква, моркови, шипки (бета-каротин), цитрусови плодове, киви, ябълки (витамин С), както и спанак и листни зеленчуци, които вече се намират през цялата година на нашия пазар.





Практически насоки за хранене през пролетта

29.3.2004 г.

Това, което не трябва да се забравя е, че пълноценният животински белтък, като основен източник на аминокиселини е основен фактор при формиране на биологичната защита. Доказан ефект върху чревната пропускливост и директен антибактериален ефект имат аминокиселини като глутамин и аргинин. Нетлъстите меса, яйца, млечни продукти с ниско мастно съдържание трябва да бъдат включвани в ежедневното хранене. Положителен ефект върху имунната система имат омега-3-мастните киселини, които се съдържат в рибните масла. Ейкозопентаеновата и докозопентаеновата мастни киселини от рибните масла съдействат за нормализиране на клетъчния имунитет, поддържат целостта на мембраните на клетката и имат антиоксидантен ефект. Най-малко два пъти седмично рибата трябва да бъде включена в храненето през пролетния сезон.





Съвети за намаляване на теглото в началото на пролетта

29.3.2004 г.

Ранната пролет не е най-подходящият сезон за спазване на диети за отслабване или за започване на активна физическа активност, особено при лица които не са се занимавали със спорт през цялата зима. Постепенно преминаване към хранене с по-ниска калорийност, богато на плодове и зеленчуци, 1-2 литра течности на ден и 30 минути ежедневно ходене с умерено темпо са основата на здравословно поведение, което може да започне да се изгражда през пролетта. Внимание трябва да се обърне на намаляване на животинските мазнини и включването на растителни, които са богати източници на витамин Е. Салати от ряпа, моркови, зеле, полети със зехтин или слънчогледово олио са добър източник на витамини в оптимално усвоима форма, особено що се отнася до мастно разтворимите (А, Е, D).





Пролетните картофи - богати на витамини

29.3.2004 г.

Картофите са важна нишестена храна за човека. Те са предимно източник на въглехидрати от групата на полизахаридите. Въглехидратното им съдържание съставлява около 20 % спрямо целия продукт. Количеството на белтъка е 2-3 %, а на минералните вещества – 1-2 %. Картофите са богат източник на калий, фосфор, калций, желязо, мед, манган, кобалт, йод. Пролетните картофи съдържат значително количество витамин С, а от другите витамини по-значимо са представени витамините В1, РР, К и др. Целулозата е в сравнително ниско количество – 0.5%. Освен като национална храна за някои западно-европейски народи, картофите се използват широко в диетотерапията.





Хранителни фактори намаляващи риска от изпадане в стресови ситуации

29.3.2004 г.

Нездравословното хранене през зимата може значително да увеличи здравните рискове, свързани с продължителното нервно напрежение и чести стресови ситуации. От друга страна, подходящото хранене може в голяма степен да допринесе за намаляване на вредните ефекти на стреса. Хранителните фактори, които повлияват имунологичните процеси, могат да намалят развитието на атеросклеротичните процеси и риска от исхемична болест на сърцето. Сред тези фактори видно място заемат хранителните антиоксиданти – витамин Е, С, бета каротина, редица фенолни съединения, които се намират в растителните продукти, както и минералите селен и цинк, представени главно в морските продукти и месата играят важна роля за поддържане на имунните функции.





Необходимост от прием на витамини като хранителни добавки през пролетта

29.3.2004 г.

Все по-голяма част от българското население взима допълнително витаминни препарати като хранителни добавки по време на зимния период и в началото на пролетта. Стотици хиляди левове се харчат всяка година за тези продукти. Въпреки, че достатъчната и разнообразна храна може да достави необходимите количества от всички витамини, при някои състояния, когато се наблюдават по-високи потребности или при спазване на диети за намаляване на теглото, или във връзка с определено заболяване е подходящо взимането на витаминни хранителни добавки. Допълнителният прием на витамини може да съдейства за предотвратяване на дефицита им в организма, може да бъде полезна подкрепа за здравето и за намаляване риска от определени заболявания.





Причини за натрупването на излишни килограми през зимата

29.3.2004 г.

Затлъстяването представлява състояние на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се класифицира като наднормено тегло, или като затлъстяване, представляващи различни степени на здравен риск. За целите на практиката, оценката на телесното тегло, се прави най-често посредством индекса на телесната маса – ИТМ (наричан също индекс на Quetelet). Затлъстяването през зимата е в резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние е свръххраненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.





Как да увеличим физическата си активност след края на зимата?

29.3.2004 г.

Ако човек цяла зима не се е занимавал с физическа дейност е добре да се започне с ходене пеша или плуване с бавно темпо. Преминава се към физическа активност с умерена интензивност, която включва домакинска работа, занимания в градината и др. Когато ежедневно продължителността от всички тези дейности достигне 30 минути, вече може да се очаква положителен ефект. Съществуват почти неизчерпаеми възможности за повишаване на физическата активност - кратка разходка около дома; събиране на нападали листа; изкачване на стълбите пеша, без асансьор; косене на трева и редица други. Когато вече сме се адаптирали преминаваме към аеробни физически активности. Аеробните упражнения задълбочават дишането поради това, че се натоварват големи мускулни групи. Такива упражнения заздравяват сърцето и правят дейността му по-ефективна.





Практически съвети за повишаване на физическата активност в началото на пролетта

29.3.2004 г.

Физическа активност не означава единствено упражняване на различни видове спорт. Това са всички видове физическа дейност - пешеходство, домакинска работа, градинарство, танци. Повишаване на физическата активност се постига чрез смяна на заседналия начин на живот през зимата с ежедневни физически упражнения. Препоръчват се 20-30 минути аеробни упражнения, 3 или повече пъти седмично и упражнения, натоварващи мускулите – най-малко 2 пъти седмично. Ако не е възможно да се изпълнява тази схема, положителен здравен ефект оказва умерената физическа дейност от 30 минути не по-малко от 5 пъти седмично. В случай, че не може да се упражнява ежедневно, в някои дни може да се прилага по-дълго натоварване, но общо за седмицата трябва да се съберат не по-малко от 150 минути физическа работа.





ШИПКАТА - полезна при пролетна умора

29.3.2004 г.

Основни представители: Rosa canina, Rosa gallica, Rosa pendulina, Rosa tomentosa, Rosa dumalis, Rosa caesia и др. Шипка - храст с прави или извити стебла с твърди, бодливи шипове. Използвани части от растението: Използват се узрелите плодове - шипките (Fructus Rosae, Fructus Cynosbati). Основни биологично-активни съставки: витамин С, витамини В2, А, К, каротеноиди, флавоноиди, органични киселини, танини, пектинови вещества, соли и етерично масло. Здравни ефекти: като добър източник на витамин С подобряват окислително-редукционните процеси в клетките, уплътняват капилярите, имат холагонно, диуретично и адстрингентно действие. Използват се при хипо- и авитаминоза (скорбут), при пролетна умора, състояния след тежко боледуване. Подкрепят защитните сели на организма, повишават жизнения тонус, активират обмяната на веществата. Прилагат се при кръвотечение. Препоръчват се като диуретично и противовъзпалително средство при жлъчно-чернодробни и сърдечно-съдови заболявания. Приложение: влиза в състава на редица билкови продукти, добавки към храната и билкови чайове. Прилагат се и като отвара и запарки - супени лъжици плодове се заливат с 500 мл. вряща вода, оставят се да врят 10 минути в затворен съд. За по-силен екстракт е добре отварата да престои 12 часа, след което се приема по 1 кафена чаша 3 пъти дневно. Шипките се използват и за приготвяне на мармалад и шипково вино. Противопоказания: Странични действия и противопоказания не са описани.





Какво представлява анорексията?

22.3.2004 г.

Анорексията се характеризира с поднормено тегло (най-малко 15 % по-ниско от нормалното за съответния ръст и възраст), което се самопредизвиква от болните чрез гладуване или силно ограничаване на храненето, прекомерни физически упражнения, взимане на диуретични (пикочогонни) или разхлабващи лекарства, или самопредизвикано повръщане. Наблюдава се силен постоянен страх от наддаване на теглото. Болните могат да чувстват подуване на корема даже и след приемане на малки количества храна, имат чувство за студ, непрекъснато са уморени, апатични, могат да имат запек, болки в стомаха и други болестни симптоми. Често настъпват хормонални нарушения, които могат да доведат до спиране на менструацията и безплодие. Анорексията може да бъде причина за нарушения и забавяне на развитието през пубертета, за възникване на остеопороза, увреждания на сърцето, черния дроб, бъбреците.





Повече за булимията

22.3.2004 г.

Булимията е сериозно нарушение в хранителното поведение, което се характеризира с честа консумация на големи количества храна, последвана от целенасочено “прочистване на организма”, което се осъществява по различен начин – чрез самопредизвикано повръщане, взимане на очистителни, диуретични (пикочогонни) средства и др. Булимията е свързана със загуба на контрол над храненето и постоянна, изключителна концентрация върху телесното тегло и форми. Това хранително нарушение, подобно на анорексията се среща изключително при жените, най-често на възраст между 16 и 40 години. Булимията има много причини, но една от най-честите е депресията. Друг отключващ момент е свръхтегло или затлъстяване в миналото, особено в детска възраст и пубертета, което създава доминанта за специален свръхконтрол върху теглото. Булимично поведение може да се появи и при жени с нормално тегло, които никога не са имали анорексия, но имат силно желание да имат много по-слаба фигура. Булимията може да доведе до свръхтегло и затлъстяване, но обикновено теглото не се променя забележимо, поради прилагането различни начини за изхвърляне на поетата храна.





Вегетарианството

22.3.2004 г.

Вегетарианството намира все по-голямо разпространение. Основната причина за това е, че когато вегетарианската диета е построена правилно и е балансирана, тя в най-голяма степен се доближава до съвременните препоръки за здравословно хранене. Научните проучвания показват, че вегетарианците страдат по-рядко от сърдечно-съдови и ракови заболявания, от затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, остеопороза, имат по-добра физическа издръжливост и по-голяма продължителност на живота. Има различни видове вегетарианство, като основните групи са: пълните вегетарианци, които не консумират никаква животинска храна и лакто-ово-вегетарианци, които освен растителни продукти приемат мляко и млечни продукти и яйца. Има разширен вариант, които включва и консумацията на риба. Добре балансираната вегетарианска диета е база за добро здраве и дълъг живот. Пълно вегетарианство обаче не се препоръчва при деца, бременни и кърмещи жени, тъй като в тези периоди потребностите от качествен белтък, витамини и минерали са по-големи и съществуват сериозни рискове от хранителни дефицити.





Разделното хранене - за и против

22.3.2004 г.

Някои хора съобщават добри резултати при използване на теорията за комбиниране на храните, но не съществуват научни доказателства, които да подкрепят намаляване на телесното тегло или детоксикация на организма в резултат на разделно хранене. Теорията, че организмът среща затруднения в храносмилането при едновременна консумация на белтъчни и въглехидратни храни е научно необоснована. Погрешно е и становището, че консумацията на плодове с други храни води до ферментационни процеси. Загубата на тегло в повечето случаи се дължи на факта, че хранителният прием при комбиниране на храните е с ниска енергийна стойност. При спазване на основните изисквания на разделното хранене, приемът е небалансиран и съществува реален риск за развитие на хранителни дефицити, особено по отношение на някои витамини и минерали. Редица проведени клинични проучвания не са доказали по-висока ефективност за намаляване на телесното тегло при лица на разделно хранене в сравнение с такива консумирали нискоенергийна, добре балансирана диета. Според диетолозите подобен диетичен режим може да се използва без да представлява особен риск за здравето за кратък период от време – една-две седмици. Не е подходящ за деца, подрастващи, бременни, кърмещи жени, както и за индивиди с хронични заболявания.





Лечебното гладуване - ползи и вреди

22.3.2004 г.

През последните години лечебното гладуване се препоръчва и прилага от някои лекари, независимо, че не е прието като традиционен метод на терапия на заболяванията. Методът на гладуването има претенции, че позволява на оздравителния потенциал на организма да действа по-ефикасно, тъй като осигурява физиологична почивка и намалени изисквания, които стимулират нормализацията на функциите и възстановяването, независимо от вида на нарушенията. Това не означава, че гладуването може да има оздравителен ефект във всички случаи. При гладуване по-дълго от 4 дни може да се появят сериозни здравни проблеми като рязко спадане на кръвното налягане, бърз или слаб пулс, силна слабост, трудности с дишането, при появата на които гладуването веднага трябва да се спре. Може да се появят белези на бъбречни или чернодробни проблеми, да се повиши уреята в кръвта. Ето защо не трябва да се пристъпва необмислено към по-продължително гладуване, то задължително трябва да се извършва под наблюдение на квалифициран специалист, който контролира регулярно кръвното налягане, пулса и основните лабораторни показатели (изследвания на кръв, урина). Най-добре е това да се извършва в клинична обстановка.





Вредни ли са хапчетата за отслабване?

22.3.2004 г.

Свръхтеглото и затлъстяването са сериозен здравен проблем в почти всички страни в света, включително и в България. Доказано е, че храненето и физическите упражнения са ключът към отслабването. Не е лесно обаче да промениш стила си на живот, това изисква последователност и голяма упоритост, което е и базата на големия бум в предлагането на пазара на различни ”чудодейни хапчета за отслабване”. У нас са популярни два медикамента, които се прилагат по лекарско назначение главно при хора със затлъстяване. Xenical действа в стомаха и тънките черва, като блокира действието на ензима липаза, който разгражда мазнините от храната и така намалява с около 30% всмукването им. Неблагоприятният му ефект е, че наред с мазнините може да намали и всмукването на мастно разтворимите витамини (А, Е, Д, К и каротините), съдържащи се в храната. Затова при дълготрайна употреба на Xenical, между храненията е нужно да се вземат допълнително поне витамин А и Е, най-добре в специални водноразтворими форми. Reductil е медикамент, който въздейства върху централната нервна система (мозъка) и то по два начина - увеличава чувството на ситост и повишава обмяната на веществата. Reductil има ефект, но той може да увеличи кръвното налягане, да влоши съществуващи сърдечно-съдови заболявания като исхемична болест на сърцето, застойна сърдечна недостатъчност, аритмия или мозъчно заболяване; също така бъбречна или чернодробна недостатъчност, хипертиреоидизъм и затова има редица противопоказания за приложението му. Не очаквайте чудеса при употребата на различните хапчета (чайове) за отслабване. Освен, че са скъпи, техният ефект е временен, а голяма част от тях не са безопасни.





Кръвни групи и хранене – митове и реалност

22.3.2004 г.

Поредното “революционно” откритие, основоположник, на което е американският лекар и природолечител Петер Д’Адамо е, че храненето на индивида се намира във взаимовръзка с типа на кръвната му група. Авторите на теорията за хранене в зависимост от кръвната група предлагат конкретни препоръки за регулиране на теглото и за добро здраве. Имат претенции да отчитат индивидуалността на типа обмяна на веществата и биологичния отзвук на организма към определен вид храна. Създателите на теорията сами възприемат своите препоръки като “нов вид разделно хранене”. И в тази теория не се отчитат съвременните достижения на нутрициологията за подразделението на храните според състава им, пирамидата на здравословното хранене, баланса на хранителните вещества във всеки хранителен прием и общо за деня, за равновесието между енергоприема и енергоразхода, наследствените предразположености – все важни компоненти в удовлетворяването на физиологичните потребности, постигане и поддържане на оптимално тегло и в профилактиката на хроничните неинфекциозни болести, свързани с храненето.





Хранене в “Зоната” – претенции и критика

22.3.2004 г.

През 90-те години на XX век американският лекар Бари Сиърс обозначи с термина "зоната" названието на своята теория за поддържане на хормонален баланс и оптимално тегло чрез хранене. Авторът счита, че постигането на равновесие между съответни хормонални двойки от т.нар. група Ейкозаноиди, чрез правилно хранене, е предпоставка за добро здраве, трудоспособност и ефективна профилактика на затлъстяването. В основата на теорията му се дава предпочитание на богатите на протеини и растителни мазнини, но бедни на въглехидрати диетични режими. Обяснението си авторът търси в баланса между хормоните инсулин и глюкагон. Този режим на хранене предлага адекватни количества пълноценни белтъци, растителни мазнини и оскъдни количества въглехидрати. Ясно е, че такова схващане не съответства на съвременните научни аргументи. Хранителните източници на сложни въглехидрати (скорбяла, нишесте) – пълнозърнест хляб, ориз, картофи притежават висок гликемичен индекс, (т.е. повишават нивото на глюкозата в кръвта), но същите са и богати на хранителни влакнини, които значително забавят скоростта на всмукване на глюкозата в кръвното русло, като на активно работещите органи постепенно се предоставя енергиен материал. Теорията на Бари Сиърс не отчита по достойнство двете страни на енергийния баланс, а именно енергоприем и енергоразход. Именно в това отношение, тя търпи критика – не отчита по достойнство биологичната роля на сложните въглехидрати за правилното протичане на метаболитните процеси в организма.





Храни с хормоноподобен ефект

22.3.2004 г.

Растителните храни съдържат много биоактивни съединения, които не са хранителни вещества, но за които през последните години се установи, че могат да влияят върху различни функции и органи и като цяло върху здравето на човека. В някои растителни храни се намират вещества, наречени фитоестрогени, включващи съединения от групата на изофлавоните, лигнаните и куместаните, които имат структура, подобна на тази на естрогенните женски хормони и това им позволява да се конкурират с тях и да повлияват действието им. При липса или ниско ниво на естрогенните хормони, както е при менопаузата на жените, фитоестрогените и главно групата на изофлавоните проявяват естрогеноподобно действие. Така изофлавоните могат да намалят оплакванията, свързани с менопауза и специално горещите вълни. Храни, богати на фитоестрогени - зърнените (пшеница, ръж, царевица) и бобовите храни (боб, леща и соя), се считат като особено богати източници на тези биоактивни съединения. Лигнаните постъпват от пълнозърнестите зърнени храни, семената и плодовете. Високи концентрации на куместани са намерени в слънчогледовите семки и бобовите кълнове.





Соевите продукти – за и против

22.3.2004 г.

Резултатите от многобройни научни изследвания безспорно аргументират ценните медико-биологични качества на соята – тази уникална бобова култура. Белтъчната й съставка, по съдържание на есенциални (т.е. незаменими, или още - жизнено важни за човека) аминокиселини е най-близка до тази на месото, в сравнение с останалите растителни храни. Медико-биологичните достойнства на соевите белтъчни продукти се наложиха в здравословното хранене на съвременния човек, без оглед на това, дали той живее в икономически развита или бедна държава. Благоприятният аминокиселинен състав на белтъка на соята е основно предимство на тази бобова култура. Само лекият дефицит на сяра-съдържащите аминокиселини - метионин и цистин, в известен смисъл, понижава качеството на соевия белтък. За сметка на това, високото съдържание на лизин я прави подходящ обогатител за всички храни на зърнена основа (пшеница, царевица, ориз), които са бедни на тази аминокиселина. През последните години се установи, че соята е богата на изофлавони и най-вече генистен. Това са антиоксиданти с подчертано противотуморно действие.





Хранене и имунитет

22.3.2004 г.

Всички знаят, че добрата работа на имунната ни система е от най-голямо значение за устойчивостта срещу бактериалните и вирусните инфекции. Алергичните реакции и заболявания, обаче също се свързват с нарушения на имунните реакции. През последните десетилетия стана ясно, че имунната система е включена в сърдечно-съдовите заболявания и рака. Ето защо факторите, които стимулират или потискат имунитета са в центъра на вниманието на изследователите. Много хора си представят средствата за подкрепа на имунитета като хапчета, които могат да си купят в аптеката. Те обаче са в кухнята ни. Ходът на всички свързани с имунитета заболявания може да бъде променен чрез храненето. Веществата в храните, които стимулират имунитета могат да се изброят много бързо: белтъците, витамините А, С, Е и В6; минералите желязо, цинк и селен; както и някои други вещества, съдържащи се в растенията – каротини, флавоноиди, сулфиди и сапонини. Разбира се и млечнокиселите бактерии. Месото, рибата, млякото и млечните продукти, яйцата са източниците на висококачествени белтъци. Те са богати също на витамин В6 - месото и яйцата на минералите цинк и желязо; рибата, млякото и млечните продукти на витамин А. Рибата и другите морски храни са основният източник на селен. Месото и месните продукти трябва да са постни, млякото и сирената – с намалено съдържание на мазнини, тъй като голямото количество мазнини потиска имунитета. Ако сте вегетарианци нужното количество белтък ще набавите от бобовите храни (боб, леща, грах, соя); от зърнените продукти (хляб, варено жито, овесени ядки, макаронени изделия), ядките (орехи, бадеми, фъстъци, лешници) и семена (тиквени, слънчогледови).





Билките като добавка към храната

22.3.2004 г.

В последно време билките се включват и като съставки на билкови добавки към храната за обогатяването й с биологично активни съставки, полезни за здравето, като целта е да се окаже благоприятен ефект върху структурите в организма и за подкрепа функциите на различни органи и системи. Употребата на някои билки може да подпомогне и за намаляване риска от определени заболявания. Трябва да се знае, че продуктите, на чийто етикет е написано, че са “добавки към храната” не са предназначени за лечение на заболявания. Не всички билки са разрешени за употреба като добавки към храната, тъй като основно изискване към тях е да са безопасни и да се употребяват в малки количества, а някои билки съдържат вещества със силно биологично действие или имат токсичен ефект и тяхната употреба без лекарски контрол лесно може да доведе до увреждане на здравето. Билковите добавки към храната трябва да се взимат съгласно указанията в етикета, като при поява на някакъв страничен ефект непременно трябва да се обърнете към лекар.





Повече за захарта и захарните изделия

15.3.2004 г.

Захарта се използва широко в храненето на човек. Тя влиза в състава на захарни, тестено-захарни и сладкарски изделия, прибавя се в безалкохолните напитки, кафето, чая, млечните напитки. Захарта се добива от захарно цвекло и захарна тръстика. В зависимост от качеството си захарта бива бяла (рафинирана) и кафява (промишлена), а според външния вид – кристална, на бучки, пудра захар. Рафинираната захар съдържа над 99% захароза (сладък дизахарид), а кафявата – 92% захароза. Захарта доставя 394 килокалории / 100 г. Основната хранителна стойност на захарните и сладкарските изделия се базира на техните високи вкусови свойства, значително съдържание на нискомолекулни лесноусвоими въглехидрати, а при някои и високо съдържание на мазнини. Според вложените съставки тези хранителни продукти могат да имат високо съдържание на някои витамини, минерални вещества, биофлавоноиди, антиоксиданти.





Здравно значение на захарните изделия

15.3.2004 г.

Здравното значение на захарните, тестено-захарните и сладкарските изделия се определя от тяхната хранителна стойност и от количеството на хранителен прием спрямо другите основни групи храни. Те са една от петте основни групи храни в ежедневното хранене наред със зърнени храни и картофи; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови, ядкови плодове. Всяка една от тези групи храни има свои хранителни предимства и стойност. Като хранителни продукти с високо съдържание на рафинирани захари, а понякога и високо съдържание на мазнини, голямата консумация на захарни и сладкарски изделия се свързва с повишен риск от наднормено тегло, зъбен кариес, жлъчнокаменна болест, акне. Съобщава се и възникване на субклинични (без проявени симптоми) дефицити от някои минерални вещества (поради заместване приема на храни от други основни групи).





Потребности от прием на захар

15.3.2004 г.

Разнообразието на храни и хранителни продукти в дневното и седмично меню и балансът между хранителен прием на енергия и хранителни вещества и хранителни нужди на организма са от изключително важно значение за поддържане на добро здраве и работоспособност. Захарните, тестено-захарните и сладкарските изделия консумирани умерено, допринасят за повишаване на хранителността и вкусовите качества на храненето. Препоръчва се умерено използване на захарта. Употребата на храни, съдържащи захар, води и до развитие на зъбен кариес при голяма консумация между основните хранения. Правете разумен избор за подкрепящи закуски.





Консумирайте безалкохолни напитки в умерени количества

15.3.2004 г.

Безалкохолните напитки са част от ежедневието и успешно задоволяват дневните потребности от течности на възрастен човек, които са 1.5-2.0 литра. Безалкохолните напитки, приемани в умерено количество обогатяват дневния питеен режим на човек. Те не могат да бъдат самостоятелна причина за редица заболявания или неблагоприятни състояния, в което често биват обвинявани. Те не водят до затлъстяване. Наднорменото тегло е в резултат на нарушен баланс между свръхприем на енергия и нисък енергоразход в резултата на намалена двигателна активност. Богатите на захар напитки са допълнителен източник на калории, но при интензивни физически занимания те нямат неблагоприятен ефект. За лица, които държат да намалят приема на калории са разработени "диетични" видове напитки, които са практически без добавена захар.





Не пропускайте сутрешната закуска

15.3.2004 г.

И при деца и при възрастни, все по-често се установява пряка зависимост между оскъдната в качествен и количествен аспект сутрешна закуска и честотата на свръхтеглото и затлъстяването. Нещо повече, изследователите установяват, че приемът на пълнозърнести храни на сутрешна закуска има много по-благоприятен ефект по отношение на теглото, отколкото богатите на мазнини асортименти (филии с масло, сандвичи с колбаси, тестено-маслени изделия, сладкиши и др.). Явна причина за това са полизахаридите (сложните въглехидрати) в пълнозърнестите храни, чието продължително разграждане в стомашно-чревния канал подсигурява постепенен, но постоянен приток на глюкоза и фруктоза (монозахариди) към кръвния ток – доставчици на енергия за активно работещите органи – мускули, сърце, мозък и други. Сложните въглехидрати, за дълъг период след консумацията им, подсигуряват метаболизма с необходимата енергия.





Потребности от прием на захар и захарни изделия при активно спортуващи

15.3.2004 г.

Гликогенът в мускулите на спортистите се възстановява със скорост около 5% за час, за пълното му възстановяване след физическо натоварване са необходими около 20 часа. През първите два часа след активна спортна дейност обаче, този процес е по-бърз (7%). Препоръчва се непосредствено след физическото натоварване (първите 30 минути) въглехидратен прием от 0.7-1.5 г/кг.-т.м./. Както простите, така и комплексните въглехидрати са подходящи за храненето на спортистите. Добри източници на комплексни въглехидрати са плодове, ориз, хляб и хлебни продукти, макаронени изделия, картофи, зърнени храни, плодови сокове. При активно спортуващите лица, които тренират продължително време е необходима консумация и на прости въглехидрати - захар, захарни изделия, мед, конфитюр, някои видове сладкарски продукти, високо енергийни безалкохолни напитки.





Синдром на хроничната умора

15.3.2004 г.

Съвременният човек все по-често се оплаква от лесна уморяемост, нарушен сън, напрегнатост и раздразнителност, които си обяснява с ежедневния, стрес, неправилно хранене, липса на достатъчно време за почивка. Правилният дневен режим и поставяне на приоритети по отношение на задачите оказват благоприятен ефект върху този синдром. Храненето трябва да бъде балансирано, с ограничаване на мазнините и простите захари и повишаване на баластните вещества и пиене на големи количества течности. Особено важно е да не се консумират храни с високо мастно или захарно съдържание, които създават чувство на ленивост. Повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба трябва да бъдат основни източници на хранителни вещества. Има съобщения за благоприятен ефект от ежедневен прием на препарати, съдържащи рибни мазнини, богати на една есенциална мастна киселина - ейкозо пентаенова.





Влияние на въглехидратите върху здравето на човек

15.3.2004 г.

При изследвания на хора е установено, че високият прием на захароза (рафинирана захар) се свързва с повишена смъртност от рак на гърдата и на дебелото черво. При проучвания върху експериментални животни се установява, че големите количества захароза стимулират туморния процес, предизвикан от химични вещества с раково действие. Вероятната причина на този ефект на високите количества на рафинираната захар се свързва с действието на високите нива на инсулина в кръвта след хиперконсумация на захар. Установява се, че нишестето, основният представител на сложните въглехидрати вероятно има предпазващ ефект по отношение рака на правото и дебелото черво. Счита се, че това действие на нишестето се дължи на ефекта на късоверижните мастни киселини, които се образуват при ферментацията на нишестето в дебелото черво.





Практически препоръки за хранене при диабет

15.3.2004 г.

Диабетът е широко разпространено заболяване, честотата на което нараства с тази на затлъстяването. Значението на храненето за появата и протичането на диабета е безспорен научен факт. Преяждането, хранителните излишества и претоварвания с въглехидрати и мазнини увеличават риска от появата на диабет, особено при лица, които наследствено са предразположени към болестта. Храненето при диабетно болните играе решаваща роля в лечението им. През последните 50 години коренно се промениха възгледите във връзка с начина на хранене при хора страдащи от диабет и понастоящем препоръките за хранене на диабетно болни практически не се различават от тези на здравите хора. Контролът и оптимизирането на телесната маса са особено важни. Обръща се внимание както на количествения, така и на качествения състав на въглехидратите в храната. Препоръчват се най-вече комплексни захари и хранителни влакнини. Въглехидратите трябва да доставят над 55% от дневната хранителна енергия (Е%). Препоръчителният прием на хранителни влакнини е най-малко 20-35 г/ден.





Синтетични заместители на захарта

15.3.2004 г.

При диабет, свръхтегло и затлъстяване се препоръчва използването на интензивни синтетични подсладители. Те са значително по-сладки от захарта (30-700 пъти), поради което, за да се постигне необходимата сладост е нужно много малко количество от тях. Ето защо използването на тези подсладители внася почти нулеви количества енергия и дава възможност за широката им употреба в нискокалорични диети. Те не предизвикват отделянето на инсулин, поради което са подходящи за хора с диабет. Безопасността на тези подсладители е изследвана в продължение на десетилетия преди да бъдат разрешени за употреба от човека. Задължително условие за безопасността им е тяхната висока степен на чистота. Тяхното използване в храните и напитките, както и предлагането им като трапезни подсладители, поради съображения зa сигурност е ограничено до определени допустими нива, които се установени на принципа да са безопасни, ако цял живот всеки ден тези подсладители се приемат в максималните им допустими количества.





Шоколадът - полезен или вреден?

15.3.2004 г.

Шоколадът е храна с превъзходен вкус и категорично доказано профилактично действие върху сърдечно-съдовата система. Антиоксидантното действие на шоколада е в основата на профилактичния му ефект върху сърдечно-съдовата система. То се дължи на високото съдържание на флаваноли в него. Те подпомагат клетката за справяне със свободните радикали, които й въздействат неблагоприятно. Консумацията на шоколад води до намаляване склонността към образуване на тромби и удължава времето на кръвосъсирване, чрез повишаване нивото на простациклини и понижава нивото на левкотриените, които се свързват с възпалителните процеси. Шоколадът способства за поддържане на нормална циркулация и сърдечна дейност като повлиява синтеза на азотен окис, който намалява тонуса на кръвоносните съдове. Няма убедителни доказателства, че консумацията на шоколад може да доведе до затлъстяване. Не е открита храна, която може самостоятелно да бъде обвинена, че предизвиква затлъстяване. Затлъстяването е последствие от небалансирано хранене, съчетано с ограничена двигателна активност. Зъбният кариес, една от причините за избягване консумацията на шоколад е по-скоро предизвикан от лоша устна хигиена. Може с категоричност да се каже, че шоколадът е полезен продукт и консумиран в умерени количества доставя не само удоволствие, но и има доказани благоприятни ефекти върху организма.





Енциклопедия на билките - БЪЗ ЧЕРЕН (Sambucus nigra)

15.3.2004 г.

Основни представители: бъз черен (Sambucus nigra), храст или дърво. Използвани части от растението: цветове и плодове. Основни биологично-активни съставки: цветове – етерично масло, флавонолови, гликозиди главно на кверцетина (рутин, хеперозид, изокверцитин), дъбилни вещества; плодове – антоцианови багрила, захари, витамин С и други витамини. Зелените плодове съдържат циногенен гликозид и са отровни, но сокът от зрелите плодове не е токсичен. Здравни ефекти: цветове – подобрява функциите на дихателните пътища, диурезата, защитата срещу бактерии и действа антимикробно; зрели плодове – общоукрепващо средство. Приложение: цветове – при хрема, ангина, възпаление на горните дихателни пътища, хемороиди, подагра; зрели плодове – при анемия, за укрепване на организма след боледуване. Начин на приложение: влиза в състава добавки към храната, билкови чайове – билка (цветове) - две чаени лъжици се заливат с една чаена чаша вряла вода, престоява 10 минути, прецежда се; билка (плодове) - две чаени лъжици плодове и 1 чаена чаша вода. Противопоказания: да не се взима от бременни и лактиращи жени.





Какво представляват добавките към храната?

08.3.2004 г.

Ще ги намерите вече във всяка аптека и в много магазини за хранителни стоки. Това са продукти под формата на таблетки, капсули, прах или течности, които съдържат хранителни вещества като витамини и минерали, аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, също така ензими, метаболити (продукти на обмяната на веществата), билкови и други растителни екстракти, изсушени билки на прах и други. Тяхното предназначение е да обогатяват диетата с хранителни и други биологично активни вещества, да предотвратяват развитието на хранителни дефицити, да действат благоприятно върху различни структури и функции в организма и да допринасят за поддържане на добро здраве.





Имаме ли нужда от добавки към храната?

08.3.2004 г.

Ако направим подходящия и здравословен избор на храни можем да посрещнем потребностите си от хранителни вещества и да приемем други биологично активни съставки от храната, така че да поддържаме добро здраве и работоспособност. Има състояния като бременност и кърмене, големи физически и психически натоварвания, работа при вредни условия на труд, тежки заболявания, когато се нуждаем от повече биологично активни вещества и най-много от тези, които не можем да образуваме сами в организма си като витамини, минерали, някои аминокиселини и полиненаситени мастни киселини. В повечето случаи, добре построената диета може да посрещне по-големите ни потребности. На практика, обаче се оказва много по-лесно да вземем няколко таблетки. Това обуславя и големия бум в производството на хранителни добавки във всички страни в света.





Добавките към храната са полезни за здравето

08.3.2004 г.

Добавки към храната, съдържащи витамини и минерали предотвратяват дефицита им в организма. Добавки към храната могат да стимулират имунитета и да подкрепят защитата на организма срещу вредни външни въздействия. Те могат да съдържат съставки, които подпомагат по различни механизми детоксикацията (пречистването) на вредните вещества в организма. Те могат да внасят биологично активни субстанции, които не се считат за хранителни вещества, но нормално се съдържат в храните, например биофлавоноидите. Биофлавоноидите притежават антиоксидантен ефект и намаляват вредното действие на свободните радикали, които се натрупват в организма при физиологичните процеси и под влияние на вредните фактори на околната среда. Счита се, че по този начин намаляват риска от окисление на мазнините, от развитие на атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, съдействат за забавяне и намаляване на дегенеративните процеси, на стареенето.





Витамините и минералите – добавки към храната или лекарство?

08.3.2004 г.

В САЩ, Канада, Англия, Швеция и Холандия и други страни витамините и минералните вещества се регистрират по принцип като добавки към храната, като максималните количества, които се допускат трябва да са научно доказано безопасни за здравето на човека. За разлика от тях понастоящем в някои европейски страни витамините и минералните вещества се регистрират като хранителни добавки, ако количествата им не надвишават 1.5-3 пъти установените среднодневни потребности. Над тези количества те се регистрират като лекарствени средства, независимо че може да са безопасни за здравето. У нас през последните години беше възприет този съвременен критерий при регистрацията на витамините и минералните вещества като за граници на безопасен прием се използват възприетите в Англия и САЩ, докато се публикуват международните изисквания.





Хранителни вещества в кърмата, които не зависят от майчиния прием

08.3.2004 г.

Енергийната стойност на храната на майката, както и приемът или дефицитът на някои хранителни вещества като белтък, калций, желязо, цинк, мед, фолиева киселина и витамин Д, оказват малко влияние или нямат ефект върху концентрациите им в кърмата. Майките с дефицит от тези хранителни вещества са с риск при кърмене за по-нататъшно изчерпване в организма им. Обогатяването на диетата на майката с тези хранителни вещества или приемът им като хранителни добавки оказва благоприятен ефект, по-скоро върху организма на майката, отколкото върху кърмачето. Повишаващите се с възрастта хранителни потребности на кърмачето от енергия и хранителни вещества трябва да се задоволят чрез захранване на бебето допълнително със зърнени храни, зеленчуци, месо, жълтък, сирене и други храни.





Потребности от прием на витамини като добавка към храната при активно спортуващи

08.3.2004 г.

Витамините са обект на голямо внимание в областта на спорта, поради предполагаемата им роля за увеличаване на физическата издръжливост. Използването на витамини като добавки към храната под формата на таблетки, капсули или сиропи е много популярно, като понякога приемът им стига до извънредно големи количества, надвишавайки средните дневни потребности от 10 до 100 пъти. Това създава рискове от токсично въздействие на някои витамини, особено на мастно разтворимите, при които границите на безопасен прием са значително по-тесни от тези на водно разтворимите витамини. Няма достатъчни и сигурни доказателства обаче, че потребностите от витамини са по-високи при физически натоварвания в сравнение с тези при ниска и умерена физическа активност.





Необходимост от прием на хранителни добавки срещу стрес

08.3.2004 г.

Стресът и безпокойството много често водят до намаляване на теглото, затова опитайте се да се релаксирате преди хранене. Отделете достатъчно време за ядене, дъвчете добре, не яжте сами, а в приятна компания. Увеличете физическата си активност, тя повишава апетита и доброто настроение. При възможност могат да се взимат хранителни добавки. Полезно е действието на продукти, съдържащи алое и белтъци. За подобряване на апетита, яжте храни, които обичате и не се насилвайте с такива, които знаете, че са полезни, но не можете да понасяте. Семената от сминдух проявяват така нареченото анаболно действие, тоест подобряват апетита и подпомагат изграждането на тъкани.





Повече за пектина

08.3.2004 г.

Пектинът спада към групата на разтворимите хранителни влакнини и притежава изразена способност да свързва водата и да образува високо вискозни разтвори, както и способност да свързва жлъчните киселини в червата. Пектинът напълно ферментира под въздействие на микробите в дебелото черво за разлика от неразтворимата целулоза. Тези свойства на пектина определят и ползите от неговия прием. Проведени проучвания в България с високо естерифициран ябълков пектин показаха, че приложението му в диетите на болни с нарушения в липидната обмяна понижава концентрацията на холестерола в кръвта с 5-18%. Това се свързва с ефекта на пектина върху екскрецията (изхвърлянето) на жлъчните киселини, вискозитетните му свойства, както и с редица други механизми. Установи се, че пектинът намалява увеличените нива на “лошия холестерол” и на триглицеридите, без да намалява нивото на полезния холестерол в липопротеините с висока плътност. Пектинът намалява също повишаването на кръвната захар след прием на въглехидрати, което се свързва с ефекта му да забавя изпразването на стомаха.





Добавките към храната не лекуват

08.3.2004 г.

Предназначението на всички добавки към храната е да я обогатяват с полезни за хранителния статус и здравето вещества, да намаляват риска от дефицити в организма, да оказват благоприятен ефект върху органи, системи, функции на организма, да бъдат част от една обща подкрепа на здравето заедно с храната, физическата активност и другите аспекти на здравословния начин на живот. Добавките към храната не могат да имат за цел да лекуват, те не трябва да са предназначени за третиране на заболявания. Те не могат да имат претенции също, че тяхната употреба води до профилактика на определени заболявания, защото причините за болестите обикновено са комплексни, повече от една и не е възможно като приемаш една храна или една добавка към храната да предотвратиш някое заболяване.





Добавките към храната могат да бъдат вредни

08.3.2004 г.

Трябва да не се забравя, че добавките към храната обикновено са концентрирани източници на хранителни вещества и други биоактивни субстанции и техният прием не трябва да превишава указаните на етикета количества, които са съобразени с горните граници на безопасен прием. По принцип всяко хранително вещества, прието в големи количества може да има вредно действие върху организма. Рискове крие и приемът на билкови добавки към храната в големи дози. Наличните биологично активни вещества при предозиране могат да имат вредни за здравето ефекти. Затова, четете внимателно етикетите и не взимайте по-високи количества от тези, които са посочени в тях. Желанието Ви да подобрите здравето си по-бързо може да има обратен ефект. Внимавайте и за предупредителни надписи. Някои от включените вещества могат да имат неблагоприятно действие при хора с определени заболявания, по време на бременност или кърмене при жените, при малки деца.





Възможни вредни ефекти при прием на хапчета и чайове за отслабване

08.3.2004 г.

Редица хапчета и чайове за отслабване съдържат билки със силно разхлабващо или диуретично (засилващо отделянето на урина) действие. При употребата на тези продукти теглото се намалява в резултат от загубата на течности, а не на мастната маса в тялото. Пример за билки с изразено разхлабващо действие са сена, алое, зърнастец, каскара саграда. Те могат да предизвикат коремни болки, гадене, повръщане, а хроничната им употреба може да доведе до запек или хронична диария. Растения с диуретично действие, които се включват в тези хапчета и чайове са глухарче, копър, мечо грозде, полски хвощ, целина, коприва и др. Редовната употребата на продукти с разхлабително и диуретично действие може да доведе до сериозни здравни проблеми – обезводняване, нарушения в баланса на електролитите, сърцебиене, даже фатални (смъртоносни) сърдечни реакции.





Билките като добавка към храната

08.3.2004 г.

По отношение на билковите добавки съществуват също значителни различия в разрешителния режим на отделните страни. Всяка страна има забранителни списъци на билки, които поради наличието на токсични или силно фармакологично действащи съставки не могат да се продават свободно, а само под медицински контрол, т. е. с рецепти. Такъв списък съществува и у нас, публикуван в наредба на Министерство на Здравеопазването. Освен това при разрешаване използването на билките като добавки към храната у нас се взимат под съображение практиката в САЩ и европейските страни, както и информацията за вредни ефекти на някои билки, установени през последните години. Засега няма международни директиви, които да представят общи изисквания към билковите добавки и вероятно няма да бъдат създадени скоро, поради различията в становищата на отделните страни.





Какво представляват пробиотиците?

01.3.2004 г.

Пробиотици са "приятелски" бактерии, които са нормални обитатели на червата и благоприятно повлияват храносмилателните процеси, а имат и доказано положителен здравен ефект. Те потискат развитието на патогенните микроорганизми в червата и по този начин поддържат равновесие, което гарантира нормалната им функция. В храносмилателния тракт на човек обитават около 400 вида бактерии - "приятелски" и патогенни, като от съотношението между тях зависи и състоянието на тази система. Характерно за пробиотичните бактерии е тяхната изключителна жизнеспособност в стомашно-чревния тракт и високата им преживяемост до крайните отдели на дебелото черво, където те успешно оказват разнообразните си здравни ефекти.





Къде да открием пробиотиците?

01.3.2004 г.

За да изпълняват пробиотичен ефект, пробиотиците трябва да бъдат от групата на нормалните чревни бактерии, достатъчно жизнени, за да оцелеят, резистентни към киселата среда в стомаха и червата, безопасни и безвредни. Най-широко използваните пробиотични бактерии са от групата на лактобацилите и бифидобактериите. Обикновено пробиотичните култури се добавят към определен хранителен продукт, в който бактериите могат да преживяват, както и да се развиват и размножават. В храносмилателния тракт те не се размножават и приемането им във висока концентрация е залог за тяхното действие. Пробиотични храни са най-често кисело-млечните продукти, някои от зеленчуците, соевите храни и др.





Здравни ефекти на пробиотиците

01.3.2004 г.

Здравният ефект на пробиотичните храни надминава многократно ефекта на обичайните хранителни продукти. Те имат по-висока биологична стойност от обикновените храни – разграждат се по-лесно в организма, а съдържащите се в тях витамини, минерали и млечната захар се усвояват по-пълноценно. По-доброто усвояване на калция от кисело млечни продукти ги прави предпочитани за поддържане на оптимално костна плътност и отдалечаване на процесите на костна деминерализация. Пробиотиците оказват балансиращ ефект върху чревната екосистема, нарушена от външни фактори.





Увеличете консумацията на кисело мляко

01.3.2004 г.

Киселото мляко и другите киселомлечни продукти имат специално влияние върху здравето. Те спадат към така наречените пробиотици. Пробиотиците са продукти, съдържащи живи микроорганизми, които оказват много полезен за здравето ефект. Млечнокиселите бактерии имат силна антимикробна активност. Те потискат размножението на вредните микроби в храната и червата и така намаляват случаите на чревни разстройства, тяхната продължителност и тежест. Това е от особено значение за здравето на малките деца, при които диариите предизвикват бързо обезводняване с тежки последици.





Бременната жена се нуждае от повече калций

01.3.2004 г.

Потребностите от калций са увеличени още от първите месеци на бременността, когато започва образуването на костите на плода. Най-добър източник на калций са млякото и млечните продукти, където калцият е в лесно усвоима форма. Киселото мляко и другите киселомлечни продукти имат специално влияние върху здравето. Те спадат към така наречените “пробиотици”. Пробиотиците са продукти, съдържащи живи микроорганизми, които оказват полезен за здравето ефект. Млечнокиселите бактерии потискат размножението на вредните микроби в червата и така намаляват случаите на чревни разстройства, тяхната продължителност и тежест. Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират движението на червата и намаляват запека. Това е особено важно за храненето на бременната жена, при която запекът е сериозен проблем.





Повече за млечнокиселите бактерии

01.3.2004 г.

Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират движението на червата и намаляват запека. Те подобряват имунитета, намаляват случаите на свръхчувствителност и алергия към млякото. Млечнокиселите бактерии намаляват риска от атеросклероза, тъй като тяхното действие предизвиква понижаване на холестерола в кръвта. В експерименти извършени върху животни е установено, че тези бактерии намаляват канцерогенните (ракообразуващите) вещества и ензими в правото черво, което показва, че имат потенциал да защитават от развитие на рак.





Пробиотици срещу стрес

01.3.2004 г.

Регулярното приемане с храната на т.нар. пробиотици (живи микробиални хранителни съставки) има полезен ефект върху имунната система на червата и функциите на храносмилателния тракт, както при здрави хора, така и при хора с болестни проблеми и стрес. Пробиотиците допринасят за създаване на бариера пред вредните бактерии, а също така потискат растежа им. Пробиотични организми са известните Лактобацили Булгарикус, които се намират в българското кисело мляко. Богат на пробиотици е и кефирът. Много полезни са и Бифидо бактериите, с които някои наши кисели млека сега са обогатяват.





Прием на цинк като хранителна добавка

01.3.2004 г.

Цинкът е есенциален микроелемент, съставна част на повече от 200 ензима. Поддържа целостта на клетъчната мембрана. Редица състояния се свързват с цинков дефицит и се повлияват благоприятно от суплементиране. Такива са косопад, диарии, кожни възпаления, загуба на тегло, чести инфекции в резултат на смутена имунна защита, забавено зарастване на рани, нарушения в оплодителната функция при мъже. Умерен недостиг на цинк се проявява със забавен растеж и полово съзряване при мъже, намален апетит, груба кожа, апатия, нарушена вкусова острота. По време на бременност цинковият дефицит може да доведе до забавено развитие и растеж на плода.





По какъв начин пробиотиците повлияват някой болестни състояния?

01.3.2004 г.

Пробиотиците подпомагат поддържане на чревния баланс, когато той е нарушен вследствие на продължителен прием на антибиотици или лъчетерапия, като осигуряват преобладаване на "приятелските" бактерии. Имат антимикробен ефект и потискат растежа на патогенната чревна микрофлора. Регулират успешно ритъма на червата, като нормализират транзитното време, стимулират движенията на червата и повлияват благоприятно запека. Пробиотиците оказват положителен ефект при диарии в детската възраст, както и тези предизвикани от стрес или пътувания. Подобряват локалния чревен имунитет, имат превантивен ефект по отношение на някои видове рак, неутрализират токсичните продуктите получени при процесите на детоксикация в бъбреците и черния дроб.





Кои са възможните вредни ефекти на млякото и млечните продукти?

01.3.2004 г.

Млечното масло, сметаната, пълномаслените млека и сирена при голямата им консумация могат да бъдат значителен източник общо на мазнини и на наситени мастни киселини в диетата. Високото съдържание на мазнини увеличава риска от свръхтегло и затлъстяване. Голямата употреба на високо маслени млечни продукти и млека се свързва с по-голяма честота на сърдечно-съдови заболявания и рак на простатата и бъбреците. Затова се препоръчва консумацията на мляко с намалено съдържание на мазнини (2% и по-малко), употребата на ниско маслена извара и сирена, ограничаване на маслото и сметаната.





Препоръки за възстановяване на нормалния ритъм на организма след обилно преяждане

01.3.2004 г.

След обилно преяждане най-добре е да направите един разтоварителен ден. Пийте повече течности - 1 литър и половина-2 литра. Препоръчваме ви айрян, по една чаша през няколко часа. Кисело-млечните продукти подобряват ефективно състоянието и функциите на червата. Освен традиционното кисело мляко на пазара може да намерите и млека, специално обогатени с полезните млечно-кисели бактерии. Полезен е чаят от джинджифил, който повлиява много добре храносмилателните проблеми, намалява чувството на тежест след обилно нахранване. Благоприятно действие има и чаят от мента или лайка. Детоксикиращо действие имат прясно приготвените зеленчукови сокове от целина, цвекло, зеле, моркови и други зеленчуци.





Енциклопедия на билките - БОСИЛЕК (Ocimum basilicum L.)

01.3.2004 г.

Основни представители (видове): босилек градински (Ocimum basilicum), тревисто растение. Използвани части от растението: цъфтяща надземна част. Основни биологично-активни съставки: етерично масло, танини, гликозиди, сапонини, бета-ситостерини. Здравни ефекти: подобрява защитата срещу редица видове бактерии и действа противовъзпалително; успокоява спазми и повишен тонус на червата, газогонно; стимулира апетита. Приложение: при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, пикочните и дихателните пътища - колити, гастрити, ентерити, дискинезии на жлъчните пътища, уроинфекции, зъбобол, хрема, ангина, кашлица. В големи количества може да предизвика отравяне. Начин на приложение: влиза в състава на добавки към храната, билкови чайове – до три пъти през деня се пие чай от: билка една чаена лъжица до една равна супена лъжица се залива с една чаена чаша вряща вода, престоява 10 минути, прецежда се. Противопоказания: не са описани.





2005 - архив


Февруари, 2005
Януари, 2005



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 11:17
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 11:23
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 11:26
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА aз   17.02.05 11:36
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА sema   17.02.05 16:37
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА aз   17.02.05 17:04
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА флaбcтep   17.02.05 12:17
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 11:44
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 11:50
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 11:53
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА _anonymous_   17.02.05 16:22
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 12:02
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 12:11
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА _anonymous_   17.02.05 16:26
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА флaбcтep   17.02.05 12:12
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА флaбcтep   17.02.05 12:33
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 12:16
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА флaбcтep   17.02.05 12:23
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 12:33
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА флaбcтep   17.02.05 12:35
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 12:45
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 15:48
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 15:56
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 16:07
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА Petyata   17.02.05 17:23
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА nemesis   17.02.05 17:36
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 18:34
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 18:38
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   17.02.05 18:44
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 11:53
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА ппп   18.02.05 11:57
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:25
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:30
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:32
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:35
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:37
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:40
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:42
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:46
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:47
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:50
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:51
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:52
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:54
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:55
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:56
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 12:57
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 13:00
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 13:02
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 13:04
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 13:07
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 13:12
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 13:13
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 13:16
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 13:27
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 13:33
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 13:35
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   18.02.05 13:42
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 17:27
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 17:37
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 17:41
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 17:42
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 17:56
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 18:02
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 18:14
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА az   20.02.05 19:37
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 20:56
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 21:04
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 21:11
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 21:13
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 21:27
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА .Jiji.   20.02.05 21:48
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   20.02.05 21:59
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА Kepaн   21.02.05 09:42
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:07
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:17
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:18
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:19
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:20
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:23
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:26
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:28
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:29
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:30
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:31
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:32
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:33
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:34
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:38
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:43
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:43
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:47
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:50
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 10:58
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 11:00
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 11:06
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 11:08
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 11:14
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   21.02.05 17:21
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   22.02.05 17:43
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   22.02.05 18:02
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА milena69   24.02.05 07:33
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА Cмexypko   25.04.05 19:09
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА KpacиMиpa   26.04.05 11:01
. * Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВА LUNA   05.05.05 13:45
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.