|
Тема |
НВД [re: lightmaster] |
|
Автор |
allure (temporary) |
|
Публикувано | 08.08.04 18:33 |
|
|
НВД ( нисковъглехидратна диета)
----------------------------------------------
Вариант - високо съд. на мазнини
Предимства :
1. отслабване без гладуване
2. контрол на апетита ( не лакомията)
3. особено подходяща за спортуващи - осигурява достатъчно енергия
4. комбинирана със спорт - гарантирана загуба на мазнини ( а не само вода или канибализиране на мускулната тъкан)
"Недостатък" :
НВД храни са доста калорични. Изисква се добър самоконтрол !
Препоръчителни храни - с високо съдържание на жив. мазнини
1. по-"тлъсти" меса и риби
2. млечни продукти с висока масленост - кашкавал, сирене, кисело мляко, заквасена сметана
3. яйца
4. ядки
5. зеленчуци и плодове с ниско съдържание на въглехидрати - краставици, домати, маруля, зеле....ягоди...
Изключване на всички храни с вис. съд. на въглехидрати - тестени изделия, захарни изделия, бобови култури, сладки плодове . Също така майонеза, колбаси...пържени храни.
Принцип :
съотношение мазнини:белтъчини:въглехидрати = 50 %:30%:20% от ОБЩИТЕ калории
.
Теория :
При ограничаването на въглехидратите ( основен източник на енергия) и приемането на = > 50 % мазнини ( другия алтернативен източник на енергия) организма си изработва съответните ензими за разграждането на мазнините. И в същото време при наличие на отрицателен кал. баланс организма си "взима" липсващите калории от "резервите", което всъщност е целта ни.
Изчисления :
(за определянето на %-те)
1. Сумирате в гр. мазнини, белтъчини, въгл.
2. Конвертирате съотв. грамове в калории
1 гр. белтъчини 4,00 kcal
1 гр. мазнини 9,37 kcal
1 гр. въглехидрати 3,75kcal
3. Намирате ОБЩИТЕ калории като сумирате конвертираните в кал. мазнини, белтъчини и въгл.
4. Делите отделно мазнини (в кал.) на ОБЩИ калории, умножено по 100
за белтъчини и въгл. - по същия начин
Това е в ОБЩИ линии !
LINKS :
Редактирано от allure на 08.08.04 18:42.
|
| |
|
|
|