Киселото мляко и здравето
Напоследък, едновременно с побишаването на здравното съзнание на хората, се забелязва и бум в консумацията на кисело мляко.
Откъде идва думата „иогурт”
Киселото мляко, или „йогурт", както се нарича този продукт на повечето езици, започва да се произвежда още в древността от тюркските племена. Балканският полуостров е известен като родина на киселото мляко.
От различни източници става ясно, че тюркските племена са заквасявали мляко, а получения млечно-кисел продукт са консумирали или са поднасяли като дар на закрилящите ги божест-ва. По това бреме заквасеното мляко се е наричало „опуслактам", „оксигара" и т.н., но през 8 в. Започва да се нарича „йогурт" (турски език) и това название се е запазило и до днес.
След като през 1908 г. Носителят на нобелова награда иля мечников (1845-1916) огласява теорията си за положителния ефект на млечно-киселите продукти върху продължителността на живота, киселото мляко придобива внезапна популярност в целия свят.
Диетични особености на киселото мляко
Диетичните качества и достойнства на киселото мляко се основават на протеините, калция и други полезни вещества, на които се дължи питателността и на суровото мляко. Но за разли-ка от суровото мляко, в киселото мляко се съдържат различни вещества, получени вследст-вие разграждащото действие на млечно-киселите бактерии, а също и новообразувани вита-мини.
Освен това киселото мляко съдържа разнообразни съставки и ензими получени директно от млечнокиселите бактерии. Затова при киселото мляко, за разлика от прясното, усвояването на протеините и калция от организма е по-ефективно и от гледна точка на питателната им стойност като хранителен продукт, млечно-киселите продукти превъзхождат прясното мля-ко.
След различни опити с животни, бе доказано извън съмнение, че млечно-киселите напитки, сравнени с прясното мляко, далеч по-бързо и ефективно въздействат върху растежа.
Освен това, за хора, които страдат от нетърпимост към млечната захар и получават диария при консумация на прясно мляко, киселото мляко е особено полезно, тъй като благодарение на млечнокиселите бактерии млечната захар се разгражда, количеството й намалява и така се избягва стомашното разстройство.
В какво се състоят здравословните качества на киселото мляко
В киселото мляко (млечно-киселите продукти) се използват полезните свойства на млечно-киселите бактерии. Напоследък на пазара се появиха и млечно-кисели продукти, при които се използват бифидобактерии, които също са полезни, като здравословен продукт и продукт, регулиращ функциите на стомашно-чревния тракт.
По принцип, чревната микрофлора не е нещо, което може да се измени за кратък период от време. Затова е много полезно приемането на млечно-кисели напитки да се превърне в на-вик.
През последните години се проведоха голям брой изследвания върху антитуморния ефект на киселото мляко и съдържащите се в него млечно-кисели бактерии и за първи път тази страна от здравословните свойства на киселото мляко привлече широко внимание. Антитуморния ефект на млечно-киселите бактерии се осъществява в две насоки - от една страна те действат антимутагенно, т.е. Борят се срещу веществата, които предизвикват мутации в клетките, а от друга, потискат развитието на туморните клетки.
През 1973 г., групата на американският учен реди проведе опити с мишки, на които бяха трансплантирани ракови клетки. При хранене на мишките с кисело мляко, развитието на ра-ковите клетки бе значително ограничено и забавено (схема 1), като учените обявиха, че про-центът на ограничаване и забавяне достига 28% (схема 2). Освен това широко се огласиха и редица други полезни свойства и функции на киселото мляко, като например намаляване количеството на холестерола в организма, понижаване на кръвното налягане, намаляване количеството амоняк в кръвта. Освен това киселото мляко подпомага действието на антиби-отиците в борбата им със заразните болести.
|