|
Тема |
Re: Какви бяха правилата за смесване на вещества? [re: hladnika] |
|
Автор |
OgnenDemon () |
|
Публикувано | 11.07.18 17:56 |
|
|
Прерових и на БГ и на Английски гугъла, но не намирам конкретни отговори, затова пробвах тук.
Няма баш пример, питането беше общо. Но често съм се чудел за най-обикновено кафе ако трябва да смесим правилно как ще е (подчертавам думата "правилно"; инак ясно че примера не е важен и че всеки би смесил по различен начин). Пример:
Съставки:
1) захар - кристали - стайна температура, около 23 градуса С
2) горещ разтвор на водна основа - или варено кафе или гранулирано, нормална наситеност, демек нормално силно (подробности като неразтворени частици няма да взимаме под внимание), примерно към 5 мин след преустановяване на варенето, около 65-70 градуса C
3) студено мляко (държано в хладилник) - около 2 градуса С
И сега - най-висока плътност има захарта, после млякото, после кафето. Най-висока температура има разтвора на кафето, после захарта, после млякото.
То ясно че в тоя пример няма особено значение, но мен просто ме сърби да знам как би било правилно. Ако подходим според плътността, трябва да почнем с прибавяне на кафе към захарта, но имаше някакво друго правило (далечен спомен), според който в този случай понеже ще насищаме разтвор, трябва да почнем с кафето и постепенно и разбърквайки да добавяме захар, до желана степен на наситеност. Къде по реда идва млякото незнам. Бих го добавил последно, макар че ако го добавим преди захарта, ще увеличим предела на насищане на новополучения разтвор към захарта, тьй като ще е с по-голям обем, също така обаче това няма да е толкова правилно според мен, защото кафето бивайки с най-висока температура, ще разтваря захарта далеч по-бързо, отколкото ако е разхладено след добавяне на млякото.
И така. Главоблъсканица. Просто ми е интересно.
Редактирано от OgnenDemon на 11.07.18 18:14.
|
| |
|
|
|