|
Тема |
Re: киселинност vs. кислород [re: the_witch] |
|
Автор |
linjack (някой си) |
|
Публикувано | 09.08.05 01:53 |
|
|
Концентрацията на разтворения кислород във водата и водните разтвори зависи от температурата, налягането на въздуха и водната повърхност.
Ако във водата имаш много органични или повърхностно активни вещества, разтворимостта ще ти падне рязко, защото те покриват водната повърхност с тънък филм, който ще пречи на дифузията на кислорода във водата.
Но киселинността на разтвора, поне според мен, не влияе съществено. Ще кажа и защо мисля така - поразрових се малко в нета (google scholar, sceifinder scholar и scirus), и намерих доста статии с "effect of pH" и "dissolved oxygen concentration", но навсякъде факторите бяха мерени като независими.
Освен това, от моя собствен опит, мога да ти кажа, че дори и при pH~1, разтворимостта на кислорода е горе-долу толкова колкото го предвиждат разните емпирични формулки - ок. 8г/л за стайна температура и ок. 6, за моя случай, тъй като работя при ок. 50 оС.
Животът не е черно-бял
|
| |
|
|
|