Нямам точна рецепта, а и само два пъти съм правила пуйка. Миналата година за Коледа я пълних с ориз и гъби и стана върха, но не си спомням каква процедура точно следвах, аз си падам малко по импровизациите. Тази година на друг от тайфата е възложено приготвянето на пуйката, аз съм отговорна само за салатата Снежанка + един десерт.
Ей, права е Перлата - поезия, поезия и накрая пак го обръщаме на задоволяване на гастрономическите си страсти....
П.П. Аре, спретвам ти тук едно Коледно чудо, нали съм добричка. Изрових ти на Фортуна (да е жива и здрава за много години, изгуби се напоследък...) рецептата за пуйка. Тя е човека в този форум с истински кулинарен талант:
"Така са готвили пуйка нашите баби/прабаби:
Изчистената пуйка се осолява, натрива се с червен пипер и престоява поне 1-2 часа.
Плънка: 1-2 глави ситно нарязан лук, 1 чаена чаша ориз, ситно нарязани дробчета и воденичка, залива се с 1 ч.чаша вода и се прибавя сол.
Като се надуе оризът, маха се от огъня и се добавят:
шепа стафиди(без семки), чер пипер, магданоз и 2 бучки захар.
Пуйката се намазва с масло отвътре, пълни се с плънката, налива се
1 кафена чашка вода в плънката и птицата се зашива.
Печене: Пуйката се поставя в съда за печене, полива се с 1-2 супени лъжици масло, залива се с 2-3 чаши вода, прибавя се 1 чаена лъжичка ким, покрива се листа от кисело зеле (става по-вкусно и от ал. фолио) и се пече отначало в гореща, после в умерена фурна.Ако не е във фолио отвреме на време се залива със соса. Птицата готова трябва да остане с 1.5 ч. чаша вкусен възсолен сос.
Гарнитура: Кестените (1 кг)се сваряват докато се цепнат леко, обелват се, заливат се с малко прясно мляко (1 ч.чаша) и щом изври млякото се попарват с масло.
Пуйката се поставя в съд за сервиране, наоколо се насипват кестените, гарнирани отгоре с розички от сварено червено цвекло (може и без тях).
Сосът от печеното се сервира в сосиера. "
Редактирано от no_bs на 23.12.07 15:53.
|