Патица със зеле
Продукти:4 парчета патешко месо, 1/ зелка, 50 гр. сланина, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 с.л. краве масло, магданоз, черен пипер, сол. Запържваме в олиото нарязаната на ситно сланина, настъргания морков и нарязания на ситно лук. Прибавяме магданоза и изсипваме сместа в тавичка. Нареждаме отгоре патешкото месо предварително посолено и поръсено с черен пипер. Наливаме малко вода и печем. Нарязваме зелето и го задушаваме с кравето масло и малко вода. Поднасяме патицата със задушеното зеле.
Патица с домати и ориз
4 парчета патешко месо, 1 глава лук, 1 морков,парче целина, 50 гр. сланина, 2 с.л. олио, 50 гр. гъби,8 домата, 200 гр. ориз, 40 гр. краве масло, 4 с.л. настърган кашкавал, магданоз, черен пипер, сол. Запържваме ситно нарязания лук, магданоз, морков, целина и сланина. Посоляваме и поръсваме с черен пипер патешкото месо и печем. Заливаме с обелените и настъргани домати, добавяме нарязаните гъби и задушаваме под капак. Запържваме ориза в маслото, добавяме гореща вода, посоляваме и задушаваме до омекване. Поднасяме патицата с ъс задушения ориз, като поръсваме всяка порция с лъжица настърган кашкавал.
И разбира се патица по пекински
1 патица (около 2 кг),
2-3 супени лъжци шери или вермут,
1 чаена лъжичка сол,
14 малки глави лук,
24 палачинки (направени само от вода и брашно)
Продукти за соса за мариноване:
6 резенчета джинджифил (или 20 г на прах),
2 стръка праз, 1.5 л вода,
3 супени лъжици мед,
2 супени лъжици соев сос
Продукти за соса:
3 супени лъжици сос,
1 супена лъжица вода,
2 чаени лъжички захар,
2 чаени лъжички сусамово олио
Приготвяне:
Патицата се измива, почиства и се оставя да се отцеди 2-3 часа (много е важно патицата да е напълно суха, за тази цел може да се използва вентилатор). Поставя се в железен или керамичен съд, залива се с гореща вода и се вари, докато побелее. Изважда се и отново се изсушава, а вътрешността се намазва със сол и алкохол. Патицата се слага в соса за мариноване, след което се поставя отново да ври, като трябва да е покрита напълно с течността и няколко пъти да се обръща. Изважда се и отново се суши. Кожата трябва да е напълно суха.
Фурната се нагрява до 175 градуса. Патицата се поставя на желязна скара, а под скарата се слага съд с вода така, че да не докосва повърхността й. Пече се около 1 и половин часа, след което се обръща и се пече още половин час. Патицата се пече, докато добие червеникаво кафяв цвят. Така кожата става особено хрупкава. След това месото се отделя от костите и се нарязва на тънки плоски парчета, които лесно да могат да се подредят така, че да се получи първоначалната форма на патицата. Късовете месо се нареждат в кръгла, плоска чиния. Поднася се заедно с палачинките, зелените пера на праза и предварително приготвения сос. Перата на зеления лук се потапят в соса и заедно с няколко парченца от патешкото месо се слагат в палачинката, която се сгъва на четири подобно на европейските палачинки и ...
|