Нашата схема беше от д-р Мустаков, но, по подобие на Маринова, така бавно и полека въвежда алергенните храни. Аз затова малко нападнах педиатрите изобщо, защото не са съвсем наясно, а смело и масово съветват майките. Според мен, преди да захрани с каквото и да било, в тия 5-6 месеца само на мляко, родителят е хубаво да прочете повече неща, да потърси информация и да прецени според детето. Ако то е реагирало, смятам, че трябва да се подходи по-предпазливо. Освен това познавам много деца, които бяха в много тежко състояние и със сериозни и трайни реакции, които с въздържане и бавно захранване, без медикаментозна терапия (т.е. кортикостероиди, антихистамини и пр. боклуци и отрови) успяха да се преборят с алергиите. Защото всичките тия медикаменти не дават решение, нямат траен ефект, само замазват симптомите. Затова, като педиатър за обив от неизвестен произход изпише на бебе Тридерм (с три компоненти - противоалергична, противогъбична и антибактериална), ми иде да го запратя обратно в университета. Не може да третираш нещо, дето не го знаеш от какво е причинено, с каквото ти падне, пък все ще има ефект...
Така че прочетете, преценете според вашето дете - как реагира, как наддава и т.н.
Може да се въведе и по-рано жълтък - той е по-малък алерген от белтъка, но на нас Мустаков ни го беше оставил за след годинката. След 7мия месец се захранвахме постепенно с неалергизиращи зеленчуци и месо - пилешко, пуешко и заешко, както и с каши, първо безглутенови, после глутенови. И така до годинката. Но аз имах готова схема, алерголог ми наблюдаваше детето.Междувременно се появиха и дихателни реакции. Т.е. склонността към алергична реакция не е само реакция при храна, полека започва и към други неща да се прокрадва и не реагира детето само с кожни проблеми, а се появяват и други неща. Затова, с добро, качествено хранене, неядене на боклуци и кофти храни (зрънчо, чипс, сладки, бонбони и пр.), избягване среща с алергени, детето малко по-малко пораства, имунната му система се усъвършенства и спира да приема нормални неща за алерген.
За обезбелтъченото масло - купувах немско, защото има най-високо съдържание на масло, затоплям го в малък съд и като започне да се пени (сурватката се отделя от чистото масло), я махам и обратно го изстудявам. Така приготвено го използвам няколко дни. В алергии имаше добро обяснение как се прави. Не трябва да почернява маслото, то бързо се отделя сурватката от маслото и просто внимателно се маха. Българското масло има повече боклуци, води и пр., да не говорим за разни псевдо масла, дето са направо маргарин и вода.
Аз също не съм давала солети, а правих сухар повече от година на слаба фурна за няколко часа, но на мен Мустаков ми казваше да купувам хляб добружда от хлебозавод.
За козето домашно сирене - щом бабата спазва хигиена, само козе сирене слага, според мен е по-добър вариант от каквито и да било купени.
|