|
Тема |
Зелеви сърми с боб и ориз и тиквеник [re: cchery] |
|
Автор |
cchery (мама на двама) |
|
Публикувано | 19.12.06 11:03 |
|
|
СЪРМИ
200 г боб
200 г ориз
зелеви листа
лук или праз (грамаж на око и вкус)
джоджен, черен пипер, сол, зелева чорба
Бобът се сварява предварително почти до пълна готовност, но да не е разварен, че после като се пече в сърмите съвсем ще се разкашка. Подправя се още по време на варенето с джоджен. Отцежда се. Лукът или празът се нарязва и запържва леко, след което се прибавя ориза и той се запържва до прозрачно. Към тази смес се прибавя боба с част от водата, в която е врял и се оставя на котлона, докато оризът леко набъбне и "изпие" водата, която сте сипали. Тази смес се подправя с черен пипер и сол на вкус и се пълнят зелевите листа. Нареждат се в съда, в който ще се пекат и се заливат с зелева чорба и вода 50:50. Аз обикновено нареждам да пека сърмите в йенска тенджера, защото така освен, че се запичат и се задушават. Може и в глинено гърне или пък просто в тава. Става страхотна вкусотия и ви го казва един отявлен хищник.
ТИКВЕНИК
300-400 г обелена тиква
захар на вкус
канела на вкус
начукани орехови ядки 100 г (по желание и повече, ако ги обичате)
точени кори 500 г
(искам да си призная, че при мен грамажите са малко на око и вкус, затова може да не са съвсем точни, а приблизителни)
Тиквата се настъргва на едро ренде и се сипва в тиган с нагорещено олио. Добавя се захарта и малко вода. Сместа се задушава докато стане на каша като се бърка, за да не загори. Сваля се от огъня и се поръсва с канелата и се добавят орехите ( може да се сложи и ванилия за аромат). Корите се разтилат и най-добре се вземат по 2. В тях на не много широка лента (около 2 санта) се слага от сместа от край до край. Навиват се и се нареждат в тавата като се завиват като охлювчета като се почва от средата. И така следващите кори се увиват около първата и т.н. Слага се във фурната, която пускате на макс и се пече докато замирише вкусно. Аз обикновено вадя тавата и я покривам с ленена кърпа и я оставям на студено. Така тиквеника изтива, но не изсъхва и става мек, а от друга страна не се втестява.
Да ви е вкусно!
Константин - 10.11.02
Белослава - 06.05.06Редактирано от cchery на 19.12.06 11:04.
|
| |
|
|
|