|
Тема |
Питка-роза [re: surfline] |
|
Автор |
Чaeнo Moмичe (тиха церемония) |
|
Публикувано | 22.02.06 08:23 |
|
|
1 к. кисело мляко, в което се разтваря мая колкото кибритена кутийка;
2 с.л. захар, може 3-4, става по-сладникава
1 с.л. сол
1-2 с.л. оцет
1-2 с.л. олио
4 яйца, от които 1 белтък взимаш и отделяш
1 пакетче масло, от което слагаш 2 с.л. в тестото
брашно трябва да имаш 1 пакет и малко повече, за да варира, в зависимост от големината на яйцата или плътността на киселото мляко.
Замесват се съставките, да не е много меко тестото, месиш около 20 минути; Оставя се да втаса около 2 часа, покрито и на топличко;
Когато е готово се разделя на 2 части, всяка се разточва на кора с дебелина около 1 пръст. Ако е особено сполучливо тестото се получават мехурчета с въздух при разточването, но и да липсват резултата е добър; Едната кора се намазва обилно с разтопеното масло, отгоре се пльосва другата кора и двете заедно се навиват на руло; След това си преценяваш големината на съда, ако е по-дълбок ще се надигне, ако е по-плитък ще се разлее погачата;
Рулото, което се получава си го галиш, за да се разпредели да е еднакво като дебелина и започваш да режеш напречно на парчета около 4 пръста всяко, като редиш в тавата концентрично като пънчета. Получават се спираловидни пънчета, които подредени едно до друго сравнително запълват съда и се оставят за 20 минути да починат, пак втасват по този начин. Намазват се с разбит белтък и се пече.
Питката е изключително вкусна, досега всички са я признали. Ако е с повечко захар мяза на козунак. Последната ми се цепеше на конци едва ли не. И после парчетата се делят на ролки, защото маслото ги е направило спираловидно разделени. Ако те интересува ще разяснявам.
|
| |
|
|
|