|
Тема |
Re: Соя? [re: Fighty] |
|
Автор |
coccinella (мама на Калоян) |
|
Публикувано | 08.11.05 16:52 |
|
|
Здравей,
ще ти дам малко инфо за соята като растение. За рецепти дано се включат другите мами, че кулинарията не ми е силна страна.
Семената на соята съдържат 32-45% белтъчини , 17-26% мазнини и др. в-ва.
Протеинът на соята съдържа най-важните незаменими аминокиселини и по биологична стойност стои най-близо до белтъчините от животински произход. Подобно на казеина в млякото белтъчините на соята се пресичат под въздействието на киселини и се получават различни видове сирена и др. млечни продукти. Усвояването на соевия протеин се подобрява след термична обработка. Семената на соята са много богати на мин. соли и витамини - А,В1,В2,РР,Е,D. Семената се консумират варени, печени, консервирани.
Любопитен факт - от соя се получават пластмаси, изкусвени влакна, каучук, взривни материали.
|
| |
|
|
|