|
Тема |
Ето някои рецепти! [re: Чeтa] |
|
Автор |
asinka () |
|
Публикувано | 03.04.05 23:22 |
|
|
започвам да ти пиша рецепти, като пиша и някои които са дадени за всички деца но не виждам причина да не могат да се трансформират и за дечица с алергия към млечния белтък
1.Супа от картофи и овесени ядки(за алергични деца)
Продукти
1 картоф
1 морков
5г. целина
1 ч.л. ситно нарязан лук
1.с.л фини овесени ядки
1 ч.л. зехтин
магданоз
Начин на приготвяне:
Ситно нарязаният лук и настърганите морков и целина се задушават в зехтина с малко вода. заливат се с гореща подсолена вода. Като кипне водата, се слага нарязаният на кубчета картоф и като омекне, се прибавят овесените ядки и се вари още 10 минути. поръсва се със ситно нарязаният магданоз!
2.Зеленчуково пюре(за алергични деца)
Продукти
12 г масло(така пише не знам защо)
50 г праз, внимателно измит и нарязан на филийки
200 г картофи, обелени и нарязани
200 мл гореща вода
75 г броколи, накъсани на розички
Начин на приготвяне:
Разтопете в съд маслото и задушавайте праза около 3-4 минути. Добавете ситно нарязания сладък картоф и залейте сместа с водата. покрийте с капак и варете 8 минути на средна температура.добавете броколите и варете още 5 минути. Пасирайте сместа докато се получи гладко пюре.
3.плодов десерт(за алергини деца)
Продукти:
2 ябълки
2 с.л. фини овесени ядки
2 ч.л. ситна захар
щипка канела
Начин на приготвяне:
Ябълките се обелват и се нарязват на парченца. Задушават се на умерен огън с няколко лъжици вода до омекване. След това се намачкват(или пасират)на гладка каша. Получената каша се смесва с ябълковото пюре. разбърква се добре и се добавя захарта. Подправя се с канелата. Десерта се сервира охладен. Подходящ е за следобедна закуска. моето дете много го хареса!
4. Плодова каша(за алергични деца)
Продукти:
1 ч.ч. вода
3 с.л грис
1 с.л. плодово пюре(ябълка, круша, манго)
Начин на приготвяне:
Сложете в дълбок съд водата и я оставете да заври. При непрекъснато бъркане добавяйте лъжица по лъжица от гриса. Бъркайте10 минути докато се получи хомогенна смес и водата се изпари.Добавете плодовото пюре и разбъркайте добре.
5. Тиквички с ориз(даден е за неалергични деца но не виждам причина, пиша ти я ти ще си прецениш)
Продукти:
1 средно голяма тиквичка
1/2 глава лук
1-2 домата(може от консерва)
1/2 ч.ч. ориз
3 с.л. олио
копър, сол
Начин на приготвяне:
Ситно нарязаният лук се задушава в олиото и малко вода. Прибавя се почистената и нарязана на дребни кубчета тиквичка. Задушава се докато омекне. Последователно се добавят оризът, настърганите домати и солта. Долива се гореща вода и ястието се вари на тих огън. Когато стане готово, се поръсва със ситно нарязан копър.
болшинството от рецептите са за по-малки дечица ако искаш ще ти допиша още някоя, ако ми напишеш какви меса хапвате ще ти напиша рецептите на някоя манджичка която аз приготвям за моето дете, различни от тези в книжката от списанието!
|
| |
|
|
|