|
|
| Тема |
Re: Гестационен диабет 7.6 [re: Tandoori] |
|
| Автор |
MoniT () |
|
| Публикувано | 01.12.04 00:14 |
|
|
|
Долната границата за диагностициране на диабет е 6, а не 8.5 постпрандиално (т.е. след хранене). Това 8.5 е много стара информация. При бременност теста за глюкозен толеранс се прави като се изследва кр. захар на гладно и след това 2 часа (по-рядко 1 час) след изпиване на сладката течност. Взема се венозна кръв, за разлика от обикн. тестуване, което става с капилярна кръв.
При откриване на гестационен диабет се включва диета, чиято цел е да се поддържа кр. захар под 4.5 на гладно и под 6 след хранене (на 2 час). Ако диетата е неуспешна се налага прилагането на инсулин (използва се човешки инсулин). Когато се установи наличието на г. диабет на жената обикновено се предоставя апарат за мерене на кр. захар и се води дневник, к. се отбелязват стойностите преди/след всяко хранене. Напр. един ден се взема кръв преди хранене, на следващия ден след хранене.
Ако е неконтролиран, г. диабет би довел до нарастването на плода и евентуално проблеми с изхранването му от плацентата. Неконтролираните нива на кр. захар могат да доведат до сериозни последствия за плода, вкл. промени в ЦНС, които могат да бъфдат открити доста по-късно.
Майката обикновено се възстановява веднага след раждането, но наличието на гестационен диабет е "предвестник" на т.нар. тип 2 диабет и затова е нужно жени с гест. диабет да бъдат проследявани и в бъдеще, особено ако имат и др. предразполагащи фактори.
Довери се на диетоложката си и непременно си мери кр. захар ежедневно, за да може да я контролираш в нормални граници.
Ако имаш още въпроси, питай, защото аз имах гестационен диабет и съм отлично запозната с материята - консултирах се с "капацитети" както от Канада, така и от България и прочетох доста специализиран материал .
| |
| |
|
|
|