преглеждайки новините от последния ден ,видях и вашата тема. НЕ СЪМ МЕДИК, НО ДЕТЕТО МИ ОЖИВЯ ЗАЩОТО СЕ ОПИТАХ ДА РАЗБЕРА ПРОБЛЕМА И ДА ТЪРСЯ ЕЖЕДНЕВНОТО РЕШЕНИЕ, затова някои изречения може да са за "медицински хумор", но така възприемам обяснените ми сложни механизми .Ще се включа с малко история. Преди 10-11 години проблема стоеше почти по същия начин , само че много по-рядко се осмеляваха да поставят тиагноза хранителна алергия??? Специализирани храни нямаше (по-точно нявсякъде имаше недостиг от всичко , вече не се изписваха протоколи и съответно не се внасяше храната- преди се изписваше СИМИЛАК) Та за инат-майка (бях убедена че не е правилно "Всички деца реагират така"-обриви, плач и т.н.) попаднах при д-р Богдан МустакОв (баща -почина преди около половин година, и сега в частния кабинет е синът му Тихомир МустакОв - това го дописвам ако някой не е ползвал услугите им и се обърка от еднаквата фамилия и бих казала качествата на алерголози ). Частна фирма започна да внася храни от групата Нутрилон , това беше нашето спасение. Сега идва "веселата "част. На другата година някой поиска да внася и групата ФРИЗО (по-горе често-често споменавате продуктите им. ) Но не из хареса цената и (без подробности) Нутрилон обявиха ,че няма да покачат цената , защото тя е нещо като субсидирана и с лечебна цел и може да не внасят , но няма да я продават по-скъпо. И повече от 6 месеца храна на пазара нямаше (от познатите ми тогава такива деца - 2 починаха от липса на храна) И тогава ФРИЗО се настани спокойно на бълг.пазар , нещата се поуталожиха и отново разрешиха на Нутрилон да внася . Така ,сега разликата (освен в цената) : децата с хранителна алергия имат доста специфична храносмилателна система най-общо казано и развитието е непредсказуемо. Нутрилон е лека храна ,лесно смилаема и ако не се усвои , лесно напуска организма без последици. Фризо са с високо мастно съдържание (може би не е точна формулировката , но за не медик мисля че е по-разбираемо така). Трудно смилаема и ако следите изпражнанията ще видите как се отделя непроменена, неусвоена храната .....ще сравня с момента преди включването на лечебна храна че фекалиите съдържат също неусвоена храна (белтък във вид на тънки бяли нишки): е какво лекувахме ??? За съжаление др.Богдан Мустаков вече не може да консултира. А при многото вече деца с подобен проблем (наличието му се обосновава от специфичните за времето имунни проблеми) и тогава в детската педиатрия на Урвич нямаха време за индивидуален подход , в заключение ще споделя че всяка ситуация когато детето ви не се чувства конфортно НЕ Е НОРМАЛНА , чрез храненето-диетата много от проблемите могат да се решат , но тя се съставя от детето и родителите с чести напътствия и анализи от лекаря тъй като организмът е този който казва-подсказва какво не е за него. Като пример ще дам че при стандартните диети , които се приписват като се постави тази или онази диагноза много често се наблядават противоположни ефекти. Има една книга , направена от компютър (група лекари събира всякаква информация от всяка мед.институция готова да даде историите на заболяванията, вкарват данните в комп. и машинката усърдно прави статистика и така излиза книгата от който се вижда, че на практика при болни от диабет , по-често се изпада в нещо като диабетен шок от консумация на мед отколкото от захар и т.н. -не мога да ви напиша заглавието и автори защото преди няколко години я подарих на един човек с МС за да направи хран. програма .Може да я има още на бълг.пазар , ще се поогледам на пл.Славейков някой ден.
И тъй като проблема възникна при нас с раждането , а сега сме на 11 години и никой наоколо и не подозира за състоянието му , значи има начин и решение, но трябва упоритост и ИНАТ.
Интересен е механизмът защо се появява това различно състояние на храносмилателната система все по-често у децата (а вече и при възрастните) др.Богдан Мустаков ни беше забранил за камваме :той е болен. За нас е :синът ни има по-особена нужда от хранителен режим.
Ще потърся нещо готово написано по въпроса от специалист за да звучи по-умно и ще ви го закача тук. Опитах се да задам някои въпроси за коментар на лекари- педиатри-алерголози- диетолози които пишат или имат страница, но нито един не ми отговори на мястото за въпроси и отговори от страниците им, откъдето съдя че все още има много малко лекари разбиращи проблема.
Стана много дълго , но ето сетих се още нещо . Докато търсех нашето решение в онези години открих нещо интересно в стари списания "Здраве" , които реших да поразчистя един ден, в една статия някъде към 1980 година се отчита в МА (България) че деца родени секцио , обикновенно развиват хранителна алергия и е потивопоказно да се захранват с адаптирани млека и млечните продукти да се включват доста късно и много внимателно. Значи още тогава науката е отчела състоянието , но какво е направено....май и до днес нищо. А проблема отдавна е излязъл от обсега на дацата родени с операция , не по естествен път.
|