Килограми съм свалила само един...инструкторката по принцип все ми повтаря да не се меря на кантара, а да меря със сантиметъра...
Бюстът, за съжаление, още не съм стегнала...но просто ей така, изведнъж усетих, че сутиените, които си купих по време на бременността и още си ползвах, ми станаха широки...Но той (бюстът ми, де) доскоро пак си беше отпуснат, пък все си стоеше голям размер...
За Зоната накратко...В някои отношения тя прилича на протеиновите диети, които масово се препоръчват във фитнес-центровете. Има обаче и голяма разлика. Д-р Сиърс също смята протеините за едни от най-важните елементи на храненето, но за разлика от протеиновата диета той казва, че на всяко хранене трябва да се приемат и от трите основни хранителни елемента- протеини, мазнини и въглехидрати в определено съотношение. Той обяснява подробно в книгата си защо е така...но е твърде дълго и сложно да го преразказвам тук. Както и да е, той създава понятието "хранителен блок". Това е най-малката единица, от която е съставено едно хранене. Един блок в Зоната- това е 9гр протеини, 7 гр въглехидрати и 3гр мазнини. Нуждите от храна се изчисляват за всеки отделен човек в зависимост от неговите пропорции, тегло и телесна маса, и ниво на физическа активност (в книгата "Зоната", издадена на бълг., има таблица как точно става това). По тази таблица след това се изчислява от колко общо хранителни блока има нужда този човек и те се разпределят между 3 основни и 2 допълнителни малки хранения. Яде се 5 пъти на ден- закуска веднага след ставане от сън, обяд, лека закуска следобяд, вечеря и леко похапване непосредствено преди лягане.Средните нужди варират около 11 хранителни блока. Всеки може да си направи приблизителен план на кое ядене колко блока ще изяде, така че накрая на деня да му излезе общата сметка.
Как се изчисляват блоковете в хранителните продукти? За удобство в книгата има списък на основните източници на протеини, въглехидрати и мазнини, и колко грама от тях дават един протеинов, въглехидратен или мазнинен блок. Напр., 48 гр пъстърва са един протеинов блок, 1 филия хляб е 1 въглехидратен, 3 маслини са един мазнинен. От въглехидратите и мазнините има такива, които са по-неблагоприятни и трябва да се избягват, или да се ядят по-рядко...като хляба, спагетите, картофите, ориза, животинските мазнини-маслото, кашкавала....а има други, които са препоръчителни, като маслините, зехтина, зеленчуците-зеле, краставици,лещата, плодовете и т.н....
Сложното е в това, че трябва човек да пресмята поне приблизително по колко от всеки продукт ще изяжда на ядене...и да има под ръка винаги по нещо от трите вида....Основният принцип е да не се яде между тези 5 хранения, и никога да не се хапват само въглехидрати или само белтъчини...Дори ако ви се прияде много нещо между тези хранения пак не е такава беда да хапнете...но не бива да изяждате една вафла, напр., а заедно с филийката хляб да хапнете 3 маслини и парче шунка (белтъчини)....
За тези, които ползват английски, препоръчвам следния сайт . Там има много статии и много добре е обяснено всичко.
Дано да получихте поне някаква представа...
Константин, 16.06.1998
Зорница, 6.09.2002
|