|
Тема |
Re: Нали се твърди, [re: Kossoman] |
|
Автор |
УйнaПeнa () |
|
Публикувано | 20.04.12 13:19 |
|
|
Подправеният мед съдържа глюкоза, фруктоза или захароза, които са докарани до течно състояние с разтваряне във вода до преситен разтвор. За да се подсили имитацията, в него добавят известно количество захаросан мед и го разбиват (шибат), така, че кристалчетата на захаросания мед да станат кристализационни ядра на преситния разтвор. Фалшивият мед започва да кристализира и се формира т.н. Меден крем (Honey cream) или Шибан мед (Whipped honey). Този шибан мед се озахарява до маса с едри кристалчета, които не са слепени, защото при кристализацията на сурогатите те изхвърлят водата от себе си, тя намалява концентрацията на разтвора около тях и между тях остава непреситен разтвор.
Шибаният мед, колкото и да изглежда озахарен, може да се гребе с лъжичка и да се размазва върху филийка. Ако шибаният мед се втечни чрез загряване, той вече престава да се озахарява, защото се загубват кристализационните ядра и се държи като бурканче с гликоза (не знам дали още се продават)...
Чистият мед се втвърдява така, че да не може да се маже върху филийка.
Освен това, ако наклоните буркан със захаросан Шибан мед, след 1-2 минути той бавно започва да натича в посока на наклона, т.е. кристалите започват да приплъзват по непреситения воден разтвор между тях. Едно бурканче със захаросан истински мед практически не натича.
Забелязала съм, че при втечняване чрез загряване на захаросан Шибан мед във втечнения "мед" се формираха множество мехурчета които след няколко дни изплуваха на повърхността във вид на пяна. Откъде се взе този газ (въздух) в Шибания мед, нямам обяснение...
|
| |
|
|
|