Разбирам какво намекваш, но мога да те уверя, че в продуктите на Данон и двата вида микроорганизми са налични и жизнеспособни дори след изтичане на срока на годност. Можеш да си посееш на селективна среда, можеш и микроскопски да ги установиш - виждат се перфектно, можеш и прясно мляко да си заквасиш, или да ги анализираш в десет независими лаборатории – те са си там.
Известни са ми и всички тези слухове за сухото мляко, но е достатъчно да видиш дневно колко на брой цистерни влизат Данон, за да се запиташ, за какво по-точно служи толкова сурово мляко щом произвеждат от сухо.
Няма защо и да се съмняваш в тези качествени реакции, но в този случай те могат да ти послужат единствено като свидетелство за липсата на скорбяла, защото такава просто няма. Не мога да си обясня какъв точно опит сте си правили, защото освен, че сега няма нишесте и никога преди не е имало. За сметка на това успешно можеш да докажеш наличието му при някои от производителите на "истинско традиционно българско кисело мляко".
А за сиренето виж... не знам. Задължително ли е?
На последния въпрос вече отговорих, но искам и аз все пак да те попитам, ти от какви ужасяващи суровини очакваш да се произвежда?
Можеш да си сигурна, че ако изобщо в България може да се говори за “нормално” сурово мляко, отговарящо на европейските изисквания, няма фирма работеща с по-качествено сурово мляко, която да има по-добре изградена система за доставки или инвестираща в перспективните си доставчици.
И още един въпрос, който вече съм задавал, но все още никой не ми е отговорил - защо според теб тази гигантска компания, която е на първо място в света като пазарен дял по отношение на млечнокиселите продукти и навсякъде е известна със здравословни и качествени продукти би рискувала позициите си, като именно в родината на киселото мляко произвежда некачествено и вредно за здравето мляко? Вероятно няма финасова база да си позволи качествени суровини ? А тукашните производители, понеже са честни и почтени и се грижат за нашето здраве, не пестят и произвеждат само с най-чистите и здравословни суровини. Поне на мен тази схема не ми звучи никак логично. По-скоро едно сравнително малко местно предприятие, за да може да печели от продукт с ниска цена би търсило начини да използва по-евтини суровини, дори такива със съмнителен произход и би използвало полулегално добавки и пълнители за да подобри външния вид на продукцията си и понеже не може да си позволи ТВ реклама, би наблегнало на платени съобщения във вестниците очернящи името на големите си конкуренти от името на анонимни, но много добре осведомени източници. А ако си представим, че предприятията ползващи подобна стратегия (която успешно се самодоказа като ефективна) са повече от едно, лесно може да се обясни произхода на всички слухове, имайки в предвид каква благодатна почва за тяхното разпространение е българското общество.
|