|
Тема |
Re: Вреден ли е маргарина [re: мyчaчa] |
|
Автор |
FSMBG (смотан) |
|
Публикувано | 18.02.12 11:21 |
|
|
Превел си си неправилно някоя статия в уики-то; феновете на маргарина го сочат като полезен ИМЕННО заради борбата с холестерола.
Накратко - маргаринът е много вреден и има писано на български за това на много места в мрежата. Процесът на получаването му напомня повече на технологии от химическата, отколкото от хранително-вкусовата промишленост - използват се тежки метали като ензими, и пр., при което се получават едни изомери на мастните киселини, за които се смята за доказано, че предизвикват рак. Впоследствие има процес на очистка от тежките метали, но тази очистка никога не е пълна и като ядеш маргарин - ядеш тежки метали - преди няколко години имаше поредица от статии на научни работници от Пловдив, посветени точно на това - на съдържанието на тежки метали в маргарини от магазинната мрежа - и само "Линко" (марка, която, струва ми се, вече не се продава у нас) беше в нормите - всички останали марки бяха фрашкани с най-различни тежки метали.
Да не говорим, че самата постановка колко е лош холестеролът е доста спорна, но то е малко по-друга тема - дори и да допуснем, че холестеролът е нещо лошо - пак от това не следва, че трябва да се тъпчем с такава отровна и неестествена храна, като маргарина.
(Аз лично съм голям фен на карантия, краве масло, сланина и всички други храни, които вдигали холестерола и според официалната наука би трябвало да имам високо кръвно на моите години - всъщност, нормално кръвното ми е 95/60.)
За отмяна на Закона за защита на животните:
https://sites.google.com/site/bgsapiens/
|
| |
|
|
|