|
Тема |
Биохимия, мой човек [re: Milenn] |
|
Автор |
Linjack (...) |
|
Публикувано | 27.07.11 03:56 |
|
|
Безлактозното мляко садържа галактоза и глюкоза - продуктите от хидролизата на лактозата - това мляко се прави с лактоза-хидролизиращи ензими (латази). Монозахаридте са по-сладки, за това и обезлактозното мляко сладнее.
Що се отнася до бацилчетата: те спокойно могат да си папкат глюкоза и галактоза. Всъщност, първият ензим в тях си е лактаза - същият тип като този, който се използва за получаването на обезлактозното мляко. Галактозата се изомеризира в глюкоза, а от нея - чрез гликолиза се стига до пирогроздената киселина (пируват), а оттам и до млечната киселина (лактат).
----
бял подпис на бяло поле
|
| |
|
|
|