|
Тема |
Re: ЛЮЛЯК. [re: SHYR SHANG] |
|
Автор | П-т (Нерегистриран) | |
Публикувано | 30.04.08 23:10 |
|
|
Първо за "мед без пчели" не си го споменал ти, още войниците на Александър Македонски са го споменали (забелязвам имаш сериозни пропуски в образованието).
Второ със изваряването се постига концентриране на захарта - така ще избегнеш алкохолната ферментация, което не е достатъчно, за конкретен консервант не мога да сетя в момента, трябва да проверя. Необходимо ми е да обясниш ясно и точно какво желаеш, така ще избегнем излишното "кривуличене". Задаваш въпроси - може ли така, може ли иначе. В 2-3 изречения формулирай какво точно искаш и може и да има подходящо решение.
Захарна тръстика тук няма да можеш отгледаш или поне не за целта която искаш. за да набере необходимата температурна сума напрао не ми се мисли колко ще и трябва а периодът и на активна вегетация е съкратен ен аванс заради латитюдиналното разположение на България.
Защо все пак не опиташ с еднократно рафинирана захар - "кафява захар", сега се продава под път и над път - кристалчетата и са с леко заоблени ръбове, не така ъглести като при бялата захар и с много ама много лек намек за карамелизиране. Ползваме я в къщи за някои сладкиши и за пуншове (когато ползваме захар изобщо де).
Има и друг вариант стевия - ще я вземещ от "шекерчетата" в Шумен, това е растение подходящо за нашия климат и доста високо съдържание на захари.
Опитай и със захарно сорго - то е отглеждано в България именно с тази цел заместител на захарта. От него се прави петмез (много гъст сироп, келибарено жълт, прозрачен). Срам ме е да го призная, но като карахме летата си на Троян или в Еленския балкан ние със сестра ми го обожавахме, мислехме си че е някакъв деликатес а то било че заради оскъдицата хората са били принудени да намират заместители на промишлено добиваната захар. След време узнахме как точно стоят нещата затова сега изпитвам чувство на вина когато ми предложат петмез когато си отида на Троян или в Елена.
Сега докато не съм забравил - люляк сорт Арктика, той е с бели цветове и е сортът с най-едрите цветове (не съцветия) в света (каквото и да ти дрънкат разни цветари това е сигурно), прави не особено развит храст но е просто вълшебен. Посадъчен материал от него не знам откъде ще си търсиш, най-добре "бръкни" в руските сайтове.
|
| |
|
|
|