Проблемът не е в това.
Проблемът е, че много хора говорят по принцип без да са запознати с наличните факти и теории.
Дай да видим каква е теоритята и практиката на ГМО:
1. Генът е код, който казва на клетката какви полипетидни вериги /ППВ/, (белтъци) да произведе.
2. От един ген може да се прозиведе само един вид ППВ, освен ако генът не мутира, но тогава ще бъде нов ген.
3. Получените белтъци имат много фунции, които могат да дадат различни свойства на ГМО - пр. подчертана желана характеристика (цвят, захарност, съдържание на едно или др. в-во) и някой допълнителни функции - като издържливост към паразити, бактериални и вирусни болести.
Традиционно всичко това се прави по пътя на селекцията. Генното инженерство /ГИ/ позволява много по-бързи резултати и внасяне на черти нехарактерни за вида, над който се работи от други видове.
Върпосът е може ли ГИ да бъде опасно.
Да, разбира се. Почти всичко, оставено в ръцете на алчни и/или безотговорни хора може да бъде опасно.
От друга страна, ако внесените промени са добре преценени и изпитани, вероятността да повредят на човешкото тяло е малка. Новите белтъци, за които стана дума, съвсем не са нови - обикновено са част от някой вече съществуващ организъм и повечето от тях ще бъдат разградени в храносмилателната система.
С биологично-активните в-ва въпрсът стои по друг начин, затова и там си има многостепенна процедура преди въвеждането им за масова употреба.
Напрактика всички антибиотици и много ценни лекарства и хранителни добави, получавани биотехнологично, са от ГМО микроорганизми, вкл. в ЕС.
Как и за какво могат да бъдат опасни ГМО:
1. първо за екосистемата, където се развиват - възможна е кръстоската на питмони и диви видове, при което дивите видове да добият част от характериситките на ГМО. Това може да доведе до предимство на дадения див вид и да измени цялата екосистема.
Ефективни методи за предотвратяване - пространствена изолация на ГМО културите от близкородствени диви видове - нещо, което може да е трудно за някои видове но не и невъзможно.
2. нагоре по хранителната верига - може да засегне както екосистемата, в която се развиват ГМО, така и хората, които консумират продуктите - опасността идва от потенциалното наличие на опасни белтъци и други вещества в ГМО.
Решени: умерени генетични промени с известен резултат
3. нежелани мутации в ГМО - могат да доведат до загуба на ценни качества или придобиване на опасни за здавето и екосистемата свойства.
Мутациите протичат естествено в ок. среда, много протичат незабелижимо и безвредно, други водят до висока смъртност в поколението на мутиралия организъм и нямат шанс да се разпространят...
В заключение - добре позната селкция на стопанските организми е много близка като ефект до ГЕ за получава на ГМО. Все пак ГМО могат да бъдат малко по-опасни, но същесвуват ефектни методи тази опасност да се намали значително.
---
Але-хоп!
|