Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:23 22.06.24 
Клубове / Наука / Природни науки / Биология Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: хранителна среда -за какви МО става [re: alkor1]
Автор Linjack (sine nobilitate)
Публикувано15.03.07 02:41  



Първо ламинар-боксът ти е камина, в която се движи само стелирен въздух - отгоре надолу, а въздух отпред не влиза. Ако стерилизираш плота на камината си със спирт и пуснеш УВ-лъчение за 10-15 мин. - работиш в стерилни условия. Картинка:


Точно този тип е за работа с непатогенни организми (биохазарт тип 1).
Тип 2 (фитопатогени, непатогенни плесени и др.) и тип 3 (животински и човешки патогени) са с друга конструкция, а с тип (4) - се работи в закрит бокс.
За да си запазиш хранителната среда чиста можеш да работиш в тавъв бокс; можеш също да работиш и между пламъка на две спиртни лампи или Бунзенови горелки - на нивото на пламъка въздухът е стерилен.

За хранителни среди - ами има много различни типове. Дори за един организъм можеш да имаш различни типове - например "минимална среда" е такава, в която лиспват един или повече от растежните фактори - използва се за разделяне на щамове. Средата може да е синтетична, полусентетична или от естествена и т.н. Сравнително универсална среда е месо-пептонния булюн (МПБ) за бактерии, а YEPD (дрожден екстракт, пептон и декстроза (глюкоза)) за дрожди и други еукариотни организми (с добавка на витамини и растежни фактори). Средите по принцип са течни, но почти всяка може да се втърди с агар или агароза. А това дали културата ще се развива аеробно или анаеробно зависи главно от условията на култивация - дълбочинно, повърхностно, на калтачка, с/без аериране и т.н.

След всичките тези приказки - таква среда (ХТМ) не съм виждал, но и не работя в Бг:). Все едно, средата не е зелена, само бутилката е. Най-вероятно средата е жълтеникава.
Какво да правиш с нея?!
Може да не ти е приятно - но в лабораторната практика съществува принципът: неща, за които не се знае точно какво са, да се депонират (както е угодно) или унищожат, според това какво се знае. В случая, ако си сигурен, че е хранителна среда - с чиста съвест можеш да я изхвърлиш на боклука. Но ХТМ може да означава: Христо Тодоров Митев и безброй много други неща.

ПП: Продвах в гугъла "Питательная среда" хтм OR гтм и не намерих нещо полезно. Сорри.

---------
e^(i*pi)+1=0
Euler

Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* хранителна среда -за какви МО става alkor1   09.01.07 17:04
. * Re: хранителна среда -за какви МО става Last_Roman   10.01.07 00:11
. * Re: хранителна среда -за какви МО става alkor1   10.01.07 10:56
. * Re: хранителна среда -за какви МО става Slade   11.01.07 21:57
. * Re: хранителна среда -за какви МО става alkor1   12.01.07 00:17
. * Re: хранителна среда -за какви МО става alkor1   12.01.07 11:48
. * Re: хранителна среда -за какви МО става esprit   08.03.07 15:14
. * Re: хранителна среда -за какви МО става Linjack   15.03.07 02:41
. * Re: хранителна среда -за какви МО става Meчo   08.03.07 22:36
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.