|
Тема |
Re: Семена от магнолия [re: .mitko.] |
|
Автор | Cтeфaн (Нерегистриран) | |
Публикувано | 20.07.07 22:39 |
|
|
По принцип хладилника е най-доброто място за съхраняване на семена. Но когато се говори за съхраняване на семена, трябва да се раграничат 3 категории семена:
1. Лекосеменни видове - пауловния, бреза, върби и тополи и пр. При върбите и тополите кълняемостта се губи за 3 - 4 дена. Могат да се съхраняват в хладилник , в запечатани колби с изтеглен въздух в продължение на няколко години. В същото време противно на мойте очаквания, тази пролет покълних семена от пауловния, които са събирани от плодове узрели през 2005 година и са съхранявани в стайна температура.
2. Едроплодни видове - кестени, дъбове, букове и пр. Те имат висока влажност когато се събират и съответно в тях жизнените процеси протичат активно. Естествено такива видове узряват през есента и плодовете им опадват заедно с шумата. Така (под шумата) се запазват до пролетта и тогава покълват. Запазват кълняемост в продължение на не повече от 6 месеца и то ако човека наподоби природните условия - съхраняват се в окопи във влажна шума.
3. Всички останали - иглолистни, широколистни и пр. , като из между тях също има доста видове със специфични изисквания. Съхраняват се в хладилник, леко просушени - до 12% влажност. Някои могат да престоят така с години. При кипарисите например повечето шишарки след узряването си не се отварят, а остават затворени в продължение на 8 - 12 години по клоните. Когато настъпят жеги и суши като сегашните ( или пък горски пожар), тогава шишарките се отварят и семената се разпръскват. На земята изчакват до пролетните дъждове и тогава покълват, като Феникс от пепелта, когато другите растения са измрели от жегите.
Не е ли по-добре семената направо да се засеят есента и сандечето да презимува на балкона?
Разбира се, че е най-добре да се наподобят естествените природни условия, за всеки конкретен вид.
|
| |
|
|
|