Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:15 12.07.25 
Клубове / Взаимопомощ / Здравна / Алтернативна Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Кълновете - здраве в една шепа
Автор Haтypaлиcт (татко+)
Публикувано16.10.11 01:26  



В България кълновете като част от хранителното меню са рядкост. Все повече хора обаче оценяват, че в тези на пръв поглед нищо и никакви семена се съдържат редица жизненонеобходими вещества.

Кълнове от жито

Те имат приятен сладък вкус, а здравословното им значение е изключително. Покълналото жито засилва имунната система и подмладява организма. Според изследвания в университета в Минесота след покълването зърната съдържат 6 пъти повече Витамин C в сравнение със суровите зърна.

Освен това в кълновете рязко нарастват витамините от група B, както и лесно усвоимите минерали - калций, фосфор и магнезий.

Кълнове от леща

Те са богати на протеини и са незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система. Освен това съдържат желязо, от което зависи кръвообразуването.

Кълновете от леща са известни и с козметичния си ефект - изчистват и подмладяват кожата, засилват косата, като дори не са редки случаите на потъмняване на побелелите коси. Според най-нови изследвания на Запад лещата е особено полезна за жените, тъй като стимулира женските хормони и я препоръчват на жените в критична възраст.

Кълнове от слънчоглед

Особено приятни вкус, те са много богати на протеини и наситени масти, забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания. В тези кълнове се съдържат калций, йод, мед, желязо, флуор, магнезий, фосфор, цинк и др.

Кълнове от грах

Те са богати на белтъчини и аминокиселини. Повишават тонуса на организма и стимулират обновяването на клетките, т.е. спомагат за запазване на младостта по-дълго време. Грахът съдържа витамините от група B, а те укрепват нервната система. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата.

Граховите кълнове са много ценни и поради факта, че съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността на мъжете. Богато съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта и укрепва сърцето и кръвоносните съдове.

Кълнове от лук

Те са естествен антибиотик, унищожаващ болестотворните бактерии. Много подходящи за консумация при грип, кашлица, бактерии в устната кухина, атеросклероза, косопад, запек, затлъстяване, хемороиди, хронична умора, ревматизъм, чревни паразити, повишено кръвно налягане, туберкулоза, подагра.

Тук с гордост мога да допълня, че вече има и .



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* Кълновете - здраве в една шепа Haтypaлиcт   16.10.11 01:26
. * Re: Кълновете - здраве в една шепа kacu   30.10.11 15:25
. * Re: Кълновете - здраве в една шепа Haтypaлиcт   30.10.11 19:21
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.