| 
	
 | 
	
          
            
              
                | Тема | 
                   раздавам кефир - София, 27.Дек.2К8 [re: wonderer] | 
                 |  
| Автор | 
cвoбoдeн () | 
 |  
| Публикувано | 27.12.08 16:27 | 
 
 |  
 
 |  
        | 
         
        
  
        
				раздавам кефир
 има както големи, така и малки гъби, за 3-4 човека
 
 на бележки
 от София съм, по Еконт мога да пращам накъдето другаде трябва - ако трябва ^_^
 
 ако нямате друга информация:
 
 това е гъба, отглежда се в прясно мляко.
 може в домашно, купешко, варено, пастьоризирано, никсомаслено - въобще каквото и да е мляко само не съм пробвал в изцяло направено от соево на прах, инче към обикновено мляко съм добавял соево на прах и няма разлика.
 
 технологията е пределно елементарна и се състои в престой на гъбата в мляко, като доколкото зная има 2 възможни крайности (съответно се избира нещо от едната до другата):
 
 А)съда с млякото и гъбката вътре се държи на стайна температура, всеки ден млякото се прецежда и се заделя за използване, гъбките се измиват с хладка вода и се заливат с ново мляко; на 1-2 седмици за 2-3 дни се оставят само във вода (може и чешмяна)
 
 Б)съда с млякото и гъбката вътре се държи на хладно (примерно в хладилник), на колкото време се види че прясното е станало на кисело (обикновено на 2 дни) се изгребва колкото може и се добавя ново прясно мляко. Гъбките се измиват веднъж на няколко месеца. Могат да престоят във вода за няколко дни, дори седмица - но съм пробвал само в хладилник. Ако се държи на стайна температура млякото става за 1 ден през лятото и е по-резливо.
 
 Когато ми дадоха кефир получих и листовка, която обясняваше технология А, също и мацката която отглеждаше беше отглеждала по технология А. каза че в различна технология гъбката пожълтява и умира. На мен този начин ми се струва крайно неуместен и противоестествен, затова и никога не съм го използвал, вече почти година за тези при мен се грижа според технология Б).
 
 При всекидневното прецеждане и миене би трябвало за около 2-3 седмици гъбките да са наддали двойно (или да са станали двойно повече), при другата технология това става за около 2-3 месеца.
 
 Според мен това е просто вид кисело мляко и нищо повече, с предимството че ако си купувате домашно прясно мляко то получавате и напълно домашно кисело мляко.
  
        
        
  
          |  | 
 |    |   
 
 |  
 |   
 |