Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:31 22.05.24 
Клубове / Взаимопомощ / Здравна / Алтернативна Пълен преглед*
Информация за клуба
Тема Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА [re: Mими]
Автор Джeйни (ентусиаст)
Публикувано29.07.06 17:07  



Чаената гъба - древният стимулатор на имунитета



Ферментиралият разтвор е богат на органични киселини и витамини

Дори да не се сетите името на гъбата комбуча, като я видите, ще я познаете веднага. Ще си спомните, че навремето баба ви е получила от съседката буркан с кафява течност, в който плува нещо като медуза. Вероятно силно ви е агитирала да пиете от течността, защото е много полезна. "Модата" на тази напитка идва на талази у нас, като името й варира от чаена гъба през комбуча до манджурска гъба и руски квас.

Първите сведения за чаената гъба са отпреди повече от 2 000 години и идват от Китайската империя. Името Kombucha е японско. В превод означава настойка, подобна на чай (cha), от кафяви морски водорасли (kombu). Този японски чай обаче не е ферментирал и няма нищо общо със съвременния Kombucha tea. Допуска се, че грешката идва от 1900 година, когато описание на японската Kombucha се свързва с друг вид напитка, която е ферментирала.

Предполага се, че гъбата първоначално е култивирана в Китай. Досега обаче никой не е установил дали тя вирее в естествени условия. В древността е била добре позната в Мексико. Там обаче не са я размножавали в чаена запарка, а в разтвор, в който плували ситно нарязани парченца от смокиня.

В Англия, Франция и Германия използвали гъбата за производство на оцет, не само в домашни условия , но и в масовото производство. Във фабриките я отглеждали в специални дървени съдове, в които тя стигала гигантски размери - до 100 килограма.

В Русия чаената гъба идва през 1900 година след Руско-японската война. Тя е пренесена от войниците, които се връщат от фронта по родните си места. Става особено популярна като "японска" или "манджурска" гъба.

У нас за първи път чаената гъба е описана от големия български учен проф. Асен Златаров. Той е изследвал нейния състав и я описва като "японска чаена гъба".
Гъбата се предава от древността от човек на човек, от семейство на семейство. Тя е символ и знак на приятелство и доброжелателство.

Тя се съхранява лесно, устойчива е и умее сама да се възпроизвежда. Ако тя не притежаваше тази висока биологична енергия, то тя нямаше да просъществува 221 години преди Христа.

Гъбата плува в чая като медуза. Тя е дебела, слузеста пихтия с жълто-кафяв цвят. Тя плува в подсладен чай, за да се "храни".

"Гъбата е удивителен пример за съжителство на два различни вида организми - дрождевидни гъби и оцетно-кисели бактерии, които образуват огромна колония, приличаща на медуза.

Горната част на колонията е блестяща и плътна. Тя нараства отдолу. Там са разположени многобройни висящи повлекла. Именно там става превръщането на обикновената захар и чаената запарка в комплекс полезни за човешкия организъм вещества", обяснява д-р Атанас Михайлов.

Под влияние на дрождите захарта ферментира и са образува етилов спирт. Бактериите от своя страна преобразуват спирта в оцетна киселина, а захарта в глюконова киселина. Успоредно с това се образуват и други полезни вещества - лимонена и пирогроздена киселина, ферменти, витамини С, В1, Р и дори антибиотици.

Затова напитката, приготвена с чаена гъба, действа като мощен биостимулатор.

Веселина Мончева


Медузинът по-ефективен от антибиотик

д-р Атанас Михайлов

Гъбата съдържа жизнено необходими за организма вещества - витамини, органични киселини и ензими. Съдържа и естествен антибиотик, който съперничи по ефективност със синтетичните.

Витамините са много - С, D, РР и от В-групата. Органичните киселини - оцетна, ябълчна, глюконова, лимонена и млечна, прочистват организма. Те отмиват вредната шлака и участват в цикъла на Кребс, който зарежда организма с енергия.
Ензимите каталаза, амилаза и протеаза, участват във всички физиологични процеси.
Чаената гъба е един от най-полезните физиологични разтвори, който осигурява естествена защита на организма срещу болести. Препоръчва се за профилактика и лечение на хипо- и авитаминозите. Чаеният квас има доказани противомикробни свойства. Ако се пие редовно, за 7-8 дни в организма се натрупват достатъчни количества от антибиотика медузин. За разлика от синтетичните антибиотици той не понижава имунитета и не уврежда организма. Затова може да се приема без ограничение на доза и продължителност. Ефектът от медузина по нищо не отстъпва на синтетичните антибиотици.

Чаената гъба потиска развитието на болестотворните организми дори и при 50-кратно разреждане. Тя подобрява апетита и храносмилането, премахва главоболието, понижава холестерола. Може да се пие от деца и възрастни.

Как да я отгледаме

Гъбната закваска се взема най-често от познат. Той отделя от гъбата майка долния слой. Остава вие да го сложите в 3-литров буркан и да го залеете със слаб чай. Приготвя се като 2-3 чаени лъжички черен чай се запарват в 2 литра вода и се добавя чаша захар. Оставя се да се охлади, прецежда се и се сипва върху гъбата. Два-три дни гъбата лежи на дъното на буркана, после изплува на повърхността. Издига я образувалият се при ферментацията въглероден двуокис, който газира напитката. След около седмица първата порция е готова за пиене. Гъбата се държи на топло, не много осветено място. Обича кислород, затова е добре отворът на буркана да се покрие с марля и да се закрепи с ластик. Когато гъбата порасне и "надебелее", от настойката може да се пие редовно. Достатъчно е да се долива охладен и подсладен чай. Ако течността се излее в съд, след 1-2 седмици на повърхността се образува тънък прозрачен слой. Това е колонията от микроорганизми, която след време ще се превърне във възрастна гъба. Ако я забравим, течността ще се изпари. Тя обаче оживява, щом се залее със сладка вода или чай. През зимата течността трябва да се излива на 5-6 дни, а през лятото на 2-4. Гъбата се промива периодично с преварена вода на 3-4 седмици.

Вирее и в настойка от билки и шипка

Чаената гъба може да вирее не само в черен и зелен чай, но и в билкови
настойки. Към основния състав от 1-2 чаени лъжички черен чай може да се добави чаена лъжичка липов или бъзов чай, цвят от жълт кантарион или листа от ягода. Не могат да се използват богати на етерични масла растения като риган, салвия, невен, лайка. На един литър вряла вода се запарват 2-3 чаени лъжичка билка. До един час чаят трябва да се прецеди.

Много вкусна и полезна напитка се получава от шипки. Тя е подходяща за деца и възрастни със слаба имунна система и при анемии. Препоръчва се в сезона на простуди и грип.

Ако се пие редовно, напитката премахва умората, подобрява работоспособността, нормализира работата на стомаха, помага при гастрит, колит и хемороиди. Благодарение на силните бактерицидни свойства, чаената гъба предпазва от ангини, фарингит и възпаление на горните дихателни пътища.



Цялата тема
ТемаАвторПубликувано
* ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Mими   30.12.05 16:31
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Mими.   30.12.05 17:54
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Mими   30.12.05 21:30
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Aннa   06.01.06 11:23
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Mими   06.01.06 12:01
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА цaцa   07.01.06 11:21
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Pocти   09.01.06 13:35
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА kat   19.03.06 16:14
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Pocти   20.03.06 19:32
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА kat   25.03.06 23:23
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА xиoни   27.03.06 14:52
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА kat   27.03.06 15:11
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Bolqr4o   28.03.06 22:02
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА kat   29.03.06 09:54
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА xиoни   29.03.06 11:41
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА xиoни   29.03.06 16:49
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА лиca   28.07.06 11:54
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА maya   29.07.06 01:00
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА aя   12.09.06 08:06
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Maли   16.01.07 13:13
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА ko   17.01.07 17:06
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА фeж1945   03.04.09 09:57
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА aя   31.07.06 20:59
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА StrangeLittleGirl   21.08.06 17:52
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА elianne   12.01.07 14:22
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА-ZA ELI [ИЗТРИТО] NlKl   24.01.07 12:49
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Джeйни   29.07.06 17:07
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА tiger_tulip   29.07.06 19:52
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА jasmin4e   02.12.06 02:12
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Mira   06.01.07 18:01
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Nakoo   24.04.07 14:13
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Hoвa...   07.06.07 10:31
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА мeчO   10.07.07 23:39
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Линa   11.07.07 08:14
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА нeчaнa   25.07.07 15:23
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Nakoo   18.07.07 17:05
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА нeчaнa   25.07.07 14:57
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА irenlink57   18.07.07 18:23
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Диди   14.09.07 12:26
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА clen   15.09.07 12:30
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА valdi   02.11.07 15:02
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА .....   03.11.07 09:04
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА valdi   03.11.07 17:29
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА fairyearth   12.11.07 17:02
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА fractal   13.11.07 01:07
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА kuel   14.11.07 11:25
. * КОМБУЧА Aннa   15.11.07 12:29
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА strangebrew   17.11.07 21:34
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА kuel   20.11.07 23:30
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА aя   07.02.08 08:48
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА pupu   11.02.08 07:17
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Aceн   23.10.08 23:42
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА tzveta   17.11.07 15:01
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - [Кирилицата] aion4O   17.11.08 12:05
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА aя   12.02.08 07:50
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА pupu   12.02.08 14:47
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА aя   14.02.08 06:03
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Aceн   23.10.08 23:46
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА aя   23.02.08 17:41
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА DS   09.04.08 10:17
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА ...........   10.04.08 07:05
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА xиoни   10.04.08 13:09
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Aceн   23.10.08 23:45
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА aя   20.02.08 07:08
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Aceн   23.10.08 23:48
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Tea   08.10.09 17:39
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА kapaдy   13.10.09 17:14
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА rossi9   16.12.09 04:08
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА paduka   16.12.09 23:47
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Leni   20.02.10 21:26
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА amazonian   24.02.10 23:58
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА[Кирилицата] ivka   28.02.10 16:45
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА pitia   01.03.10 15:39
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА amazonian   03.03.10 17:44
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА ивa   03.03.10 17:53
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА endilana   05.04.10 13:10
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА aso   22.04.10 16:48
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА Lasim   14.03.11 10:58
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА uвaн   08.11.11 00:01
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА bicarbonat   11.07.10 12:22
. * Re: подарявам ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА tzveta   11.07.10 20:19
. * Re: ЧАЙНА ГЪБА - КОМБУЧА rossi9   22.07.10 19:41
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.