|
"Диабет ІІ тип
- това е диабет при възрастните (проявява се след 30-тата година от живота) или още се нарича инсулино-независим диабет
Причините:
смята се , че има наследствена връзка, неправилно хранене, наднормено тегло(особено с натрупани тлъстини в областта на корема и централната част на тялото), застоял начин на живот
Признаците:
Замъглено зрение, понижена поносимост към сладки храни, сърбеж, необичайна жажда, сънливост, умора, кожни инфекции, трудно заздравяващи рани, болки в краката, мравучакне или намалена чувствителност на стъпалата, грипоподобни прояви, опадване космите по краката, растеж на косми по лицето, жълтеникави петънца по кожата, често уриниране през деня и нощта, повишен апетит и др.
Лечение:
Диета-
в основата лежи снижаване на енергийната стойност на консумираната храна т.е. да се приема нискокалорична храна, за да се снижи теглото, което на практика означава приетите дневно калории да са по-малко от 1800 kcal
- да се ограничат въглехидратите и мазнините
- да се увеличи количеството на влакнестите вещества т.е. да се увеличи консумацията на храни богати на влакнини - зеленчуци, плодове(но не сладки), салати
- основната част от месото трябва да бъде от риба и пиле
- неподходяща е млечната мазнина напр. сметана, мазни сирена, кашкавали, високомаслени млека, също много животински мазнини се съдържат в колбасите
- количеството на белтъците приемани с храната не трабва да бъде много голямо, защото натоварва функцията на бъбреците (препоръчва се максимално това количество да е 0,9 - 1,0 грам белтъци на килограм телесно тегло - напр. при тегло 60 кг. е 60 грама белтъци дневно)
- препоръчват се т.нар (диа)бетични храни
- препоръчваните подсладители като захарин, аспартам, са твърде опасни!!!и затова е по-добре да не се употребяват. Да се внимава храните като лимонади, мармелади за диабетици да не съдържат аспартам и др. изкуствени подсладители или най-добре е такива храни да не се консумират. (за вредността на аспартама има информация).
Подсладители като фруктоза, захароза, глюкоза също не се препоръчват.
Физическата активност! Поне 3 километра дневно ходене пеш!
поддържа мускулния тонус и физическата устойчивост
снижава нивото на глюкозата в кръвта
регулира нивото на мастите в кръвта
регулира теглото
подобрява действието на лекарствата
подобрява активността на имунната система
профилактика на остеопорозата
профилактика на отоците, разширените вени, високото кръвно налягане и др.
Противодиабетични лекарства - принципно снижават нивото на глюкозата в кръвта чрез
подпомагане продукцията и отделянето на инсулин
снижават резистентността към инсулина в мускулите и по този начин глюкозата се усвоява от мускулите при тяхната работа
При нужда се преминава към лечение с инсулин.
Витамини и добавки:
Страдащите от диабет се нуждаят от по-високи дози витамини, минерали, микроелементи, отколкото здравите хора.
Хром - 400-600 mcg дневно - подпомага активността и ефекта на инсулина, храни които го съдържат са напр. целозърнести храни, зеленчуци, мая, нискомаслени сирена, месо и др.
витамин B6 (пиридоксин)- поне 10 mg дневно, неговият недостиг е свързан с възникването на диабета, съдържа се в листовите зеленчуци, пшенични кълнове, бирени гъбички
витамин B12 - 50mg дневно за профилактика на диабетната невропатия
B complex - 50mg 3x дневно - витамините от група В действат най-добре, когато се приемат заедно в комплекс.
Калций и магнезий - недостигът на магнезий има връзка с възникването на диабет, заедно с калция са важни за функцията на нервната система, храни богати на магнезий са напр. зелените растения, бобовите храни, соя, орехи, целозърнени храни, пшенични кълнове, моркови, патладжани, маслини, кромид лук и др.
Цинк - 50 mg дневно, недостигът на цинк е предпоставка за възникването на диабет, подпомага заздравяването на тъканите напр. при рани.
Витамин С - в по-високи дневни дози, изключително е важен за цялостната функция на организма, а има и понижаващ кръвната захар ефект, също предотвратява проблеми на кръвоносните съдове. Най-добре е да се използват богати на витами С храни - зеленчуци, суха шипка(под формата на силен чай - след като заври водата се оттегля от котлона и се оставя да кисне 1-2 часа!), цитрусови плодове, чушки, магданоз и мн. др.
Бета каротин - 25000 UI - антиоксидант, за добро зрение и мн. др. Най-добре е да се внася чрез храни богати на бета каротени - моркови, чушки и др.
Витамин Е- 400 m.j. дневно подобрява кръвообращението, предпазва от усложнения, антиоксидант и др.
Лечение чрез храната:
Съществуват храни, които понижават нивото на кръвната захар в организма:
чесън, кромид лук, ленено семе, фасулените шушулки!, пивоварни гъбички, нискомаслени млечни продукти вкл. обикновено кисело мляко, риба, киселото зеле, зеленчуците
Фитотерапия:
Жен-шен корен - понижава нивото на кръвната захар (не се препоръчва при хора с високо кръвно налягане)
Американска боровинка - подпомага образуването на инсулина
Листа от боровинки!(съдържат и магнезий)-под формата на билков чай
Коприва - лист - има свойство да предизвиква спадане на кръвната захар, съдържа желязо и е подходяща при хора с анемия, също съдържа и магнезий
Фасулени шушулки - популярна билка за снижаване на кръвната захар!(под формата на билков чай)
Глухарче - на пролет е чудесна салатата от глухарче! А от сухата дрога под формата на чай
и др. билки)"
|