100г сусам съдържа 420мг калций, което е около половината от дневната нужда. Това е доста много и са малко продуктите, които съдържат калций от този порядък. За сравнение, други богати на калций продукти са млякото - 100-120мг/100мл и твърдите сирена (които са може би най-богатият продукт на калций) - 600-700мг/100г. По принцип, напълно е възможно да се набавят нуждите от калций с изцяло растителна храна, в която е добре застъпен сусамът.
Таханът представлява смлян сусам и количеството минерали в него е същото.
Смленият сусам в кафемелачка е също толкова полезен, както и смленият с миксер. Моята любима рецепта със сусам е смлян с малко мед, после от това "тесто" се правят топчета колкото малък орех, които се овалват в несмлян сусам. Тук несмленият сусам е добавен заради вкуса, но сусамът почти не се усвоява в несмлян вид.
Сусамът също е една от най-силните храни афродизиаци, особено за мъжете.
Нещо много важно, което трябва да се има предвид по отношение на суровите семена/ядки е, че те много бързо гранясват. Гранясали, от изключително полезен, те се превръщат в един крайно нездравословен продукт. От здравословна гледна точка, по-добре е изобщо да не се консумират семена/ядки, отколкото да се консумират непресни такива. Затова трябва да се внимава при покупката, да се опитва предварително, да не се купува ако има дори и малка следа от горчив привкус или дъх. (По-добре е да опитва непушач, пушачи могат да хванат малките разлики във вкуса.) Особено опасни са отворените, насипни семки/ядки, макар че и пакетираните стоки също могат да не са пресни. В София гочив сусам и непресни семки/ядки неведнъж съм намирала на щанда в Халите, но и на други места също има много. Продавачите не внимават за това, може би защото на външен вид стоката остава същата. Ако някой знае място/а в София, където сигурно могат да се купят пресни сурови ядки и семена, моля да го сподели.
Окисляването на иначе много полезните мазнини в тези продукти става при контакт с въздух, светлина, влага. Затова е по-добре е да се купуват цели ядки/семки, които да се смилат/натрошават непосредствено преди употреба, и след покупката да се съхраняват затворени в хладилник/фризер. Ядките в черупки могат да изкарат доста време на хладно без да гранясат.
|