Здр,КIА,
шефката малко е преувеличила - вегетарианството може да бъде предпоставка за развитие на анемия,ако не знаеш кои храни да избираш и комбинираш,но не е задължително да развиеш анемия.На шефката ти ще споменеш книгата на експертите по хранене Keller,Hahn,Leitzmann - "Алтернативни форми на хранене",където този мит за несъвместимостта м/у вегетарианството и набавянето на желязо е ясно развенчан./може би още я няма на български,но тук авторите са известни/.Ако знае немски,може да я попрочете.
Желязото ще бъде тема на обстойни разисквания в клуб "Вегетарианство",ако го създадат,за което се надявам:).
В днешното ниво на науката,според най-нови изследвания високото ниво на желязото не се оценява непременно позитивно - може да има негативно въздействие в/у червата,както и да спомага развитието на бактерии и инфекции в тялото.
В действителност шефката ти те е предупредила,макар и да е преувеличила.Жените имат по-голяма нужда от мъжете от желязо /поради месечната кръвозагуба/ от порядъка на 15мг. на ден /при мъжете от 19г. - 10мг./.На практика от тези 15мг организмът абсорбира около 1,5 мг.,колкото е и реалната дневна нужда.Коефициентът на резорбация на желязото от повечето месни продукти е около 20%,за рибата дават 10%,за растенията до 5%.Изключения сред растенията правят микроводораслите (напр. Спирулина),чието желязо се намира в тях под същата форма,както в месото - органично свързано - т. нар. хем-желязо,Fe 2+,т. е. неоксидирано,докато при растенията е оксидирано - Fe 3+,a тялото ни както вече разбираш се нуждае от неоксидирано желязо,и ако поема от растенията,трябва да редуцира желязото от растенията Fe 3+ отново на Fе 2+,което изисква енергия /електрони/ и време.Важно за споменаване е и чувствителното повишаване на резорбацията от храните от раст. прооизход чрез същевременното приемане на витамин С/аскорбинова киселина/.
Може би успях да те объркам,но основното,което трябва да знаеш - е да наблягаш на богатите на желязо продукти /микроводораслите са прекрасна месна алтернатива,но са скъпи/.Може коефициентът на резорбиране от растенията да е само 5%,но има такива,като копривата напр.,при които за сметка на това желязото е в доста големи количества - 41мг./100гр. коприва /в месото от мускулите то е само около 2мг./100гр./.Предполагам че се продават и хомеопатични добавки с нея,понеже сега не й е сезонът,и вероятно се продава само като чай или замразена.Други богати на желязо продукти са зърнените продукти /от цялото зърно/ - жито,овесени ядки,просо,ръж и пр.,вкл. и мюсли и хляб, тестените изделия,направени от тях,варивата - леща,боб,соя,грах,бакла,нахут ...,ядките-шам фъстък,кашу,бадеми,орехи,лешници,сусам...,бирена мая,листните и зелени зеленчуци - магданоз,целина,салати,зеле,броколи ...,на практика всеки плод/зеленчук,който има червен или по-тъмен цвят,ягодите,червеното цвекло,стафиди/грозде,кайсии,нерафинирана /кафява/ захар...Предимството на плодовете и зеленчуците е че съдържат заедно с желязото и витамин С.
Та,съветът ми към теб е да поемаш обилни дози пресни плодове и зеленчуци,както и ако искаш да бъдеш сигурна - добавки на растителна/хомеопатична основа - коприва,микроводорасли,в краен случай и обогатени синтетично с желязо добавки.Можеш и да провериш нивото на желязото в кръвта - трябва да е над 12г./децилитър.Преди всяко ядене плод или зеленчук/салата - заради вит. С.И,напротив,избягвай черния чай,кафето,колата и пр. заедно с храненето,заради фосфатите/кола и лимонада/,флуора/черен чай/,гербовата киселина/черен чай/ и хлорогенова киселина /кафе/,които намаляват резорбацията.Яйцата също действат възпрепятстващо - заради яйчният албумин и фосфолипидите в тях.
Поздрав и умната!
it`s all about making it throughРедактирано от Люб на 20.03.03 21:15.
|