Здравей,
Да, има дечица, които реагират на ябълка, но те са рядкост, и обикновено се свързва с някакви кръстосани реакции - т.е. ако детенце е алергично към цъфтежи, например, в този период на цъфтежите се обостря алергията и реагира и на ябълка. Обикновено водят по-проблемни червените ябълки и въобще червените плодове и зеленчуци.
Винаги в сурова форма плодовете и зеленчуците са по-опасни, но топлинно приготвени или пък особено на бебешко пюре и каша, почти не са опасни.
Например суровият банан и домат имат хистамини и са доста опасни, но банан в пюре или каша не толкова.
Винаги правилото е мноооого бавно захранване - с по лъжичка на ден.
Според мен няма да е опасно да пробваш Хипските пюрета, особено тези с маркер за алергии, но прецени.
За глутена - глутен съдържат: пшеница, овес, ръж, ечемик - всичко, в което се съдържат - чети съдържанието на етикета, ако пише пшеничен грис, значи има, или всяка бисквита също, коричката сухар също и т.н.
Не съдържат: ориз, царевица, елда, просо - всичко, което съдържа само това и няма следи от горното е БЕЗглутеново.
Глутенът е белтъчина в горните зърнени култури. Обикновено се говори за липса на ензим, който да го храносмила и тогава имаме болестно състояние наречено глутенова ентеропатия.
Алергични дечица се захранват с глутен малко по-късно (здраво средностатист. бебе може да се захрани с глутен едва след 6 месец), т.е. алергично дете може малко по-късно 7-8-9-10-11-12 месец, а дори и по-късно, в зависимост от другите въвеждани храни, има времеемкост за въвеждане, заради бавното представяне.
Може да се избере безмлечна глутенова каша за начало или да се направи сухар от заводски хляб и да се даде на бебето да смуче и гризе, под наблюдението на родителя, да не се задави.
Йоана започна да толерира глутен сравнително късно - 1.8 година, заради лекарска грешка с една дългодавана овесена вода през 2 месец.
Деца с нестабилна храносмилателна система заради алергични прояви (такива бяхме ние с мнооого диарийни проявления и мноооого слуз, с което още се борим, защото ми прави рецидиви понякога), се захранват особено внимателно с глутен, защото и той е белтъчина, като белтъка на кравето мляко, пък макар и доста по-различен.
кои са ви лекарите? С какви проявления ви е АБКМ - стомашно-чревни, кожни, дихателни? Кога се прояви? На колко месеца сте? Кърмите ли се? Какви са ви данните - кг/височина?
И пиши също какво решаваш за захранването.
|