Дали не Сте същият лекар, който е писал в БГ-Мамма, стила ми е много познат. ако е така, много се радвам да Ви видя тук, защото ми се искаше да дискутираме, а имам причини да съм се зарекла да не пиша в онзи клуб.
Нека мина на "ти", нали може?
Да кажа предварително, че не съм лекар и всичко, което знам и говоря се дължи на целият ми живот в опит да живея нормално, а от 4 години и живота на сина ми. Аз съм с много тежка диагноза по рождение.
С много от нещата, които казваш и тук, в БГ-Мамма съм съгласна, особено по отношение на Атопичният дерматит, който не се дължи на алергия. Само, че далеч не мисля, че връзката межди него и алергията е толкова рядка, напротив, според моя опит я има в много голям процент от случаите. И тогава овлажняващите кремове не вършат НИКАКВА работа. А кортикостероидите помагат, но само дерматологично. Истинската полза идва ТОЧНО от диетата.
Не бих нарекла опасността от развиване на астма при 80% "само". Това е моят и на много други майки кошмар и най-голям страх, защото е хронифициране на проблема, което знаете отлично, което опасно и страшно е. Така че никак не е за подценяване.
За тестовете също съм съгласна, в малка възраст наистина дават често неясни резултати. Но могат да насочат, ако в разговор и опита на майката не може да се намери подозрителен алерген. Не съм съгласна с примерна за дете реагиращо към прах. Възможно е атопичният дерматит да се е отключил от натрупване на фактори, включително и реакцията към прах. Възможно е дори слаба реакция да се обостри от друго заболяване, лекарства, ХРАНА и хиляди други неща. Атопичният дерматит често се проявява внезапно, но не защото точно тогава се е появил дразнителя, а е сложна комбинация от много фактори.
Ябълката, морковите, ориза са едни от най-силните алергени сред бебетата и малките деца през последните години. Не са типични наистина, но се стрещат все по-често. Самите алерголози са изненадани и го обясняват най-вече с факта, че именно защото са се считали за слаби алергени се използват прекалено често в детските храни, с което довеждат до голямо натрупване в организма и съответно реакция. Основен принцип в превенцията е редуването на храните точно, за да се избегне това натрупване.
А списъкът на храните е основен, но много беден. Изследванията от последните години са го обогатили доста. За голямо съжаление.
И в заключение ще цитирам мнението на Канадската здравна организация от миналата седмица относно това, че преди 50 год. е било изключително трудно да се намери дете с хранителна алергия, а момента се измислят нови и нови положения за обезопасяване на кухните и кътовете за хранен в детските градини и центрове, защото дори и минимална следа от фъстъци например може да има фетален изход за не малко деца.
Темата е много голяма и не знам дали сме в състояние да дадем отговори. а и дали ще имаме време. Опитах се да обобщя само основните положения и различния в моето мнение. И за протокола, сина ми е/беше с доста силна алергия изразяваща се в типичен атопичен дерматит. Както вече писах в другата тема отговаряйки Ви задочно, почти не е лекуван и третиран с кортикостероиди, но в момента (почти на 4 г) е в доста добро състояние заради диетата. Нямаше реакции около 9 месеца, докато не опитах пак да въведа прясното мляко, от което на 5-6 прием зчерви бузите.
Поздрави,
Милена
|