|
Тема |
Re: За физиката и киселото зеле [re: Fordesc] |
|
Автор |
3opниk2 (неспасяем) |
|
Публикувано | 01.02.12 10:42 |
|
|
... Изумлението ми дойде, когато установих, че повърхността на разсола е замръзнала, но СЛАДКАТА вода в пластмасовите бутилки не е. Не би ли трябвало тя, като сладка, да замръзне преди солената? Още повече, че 1/4 от бутилките е над леда!
Това, дето е замръзнало е също сладка вода - вземаш парче лед, разтапяш и вкусваш... Соленото е отишло на към дъното на бидона. От горната страна на течността има изпаряване и затова най-първо там замръзва водата, като изтласква солите от себе си.
Както вече са обяснили - в затворената и пълна до горе (затапена) бутилка няма възможност за изпаряване на течността и затова, изпаряването няма съществен принос за падане на Т на течността в нея. Освен това, продължават биологичните процеси в бидона, а те са съпроводени с отделяне на топлина, която "ходи" горе и се поема от съдържимото в бутилките. Когато е намесено изпарението - първо замръзва свободната повърхност - ледът е много добър изолатор на топлина, т.е., малко "отнема" топлина от бутилките.
Но пък ги притиска и леко увеличава налягането в тях - може и това да е причина за незамръзване - 8% се увеличава обема на леда, спрямо водата...
Затова, ледът (в другите постинги) троши бутилки, дето се правят на твърди.
...
Задачата на науката е да обясни това, което е невъзможно да се разбере
|
| |
|
|
|