|
Тема |
Re: За физиката и киселото зеле [re: Fordesc] |
|
Автор |
Bpeдитeл (отговорен) |
|
Публикувано | 31.01.12 19:10 |
|
|
Поздравления за практическите опити с бидона за кис-зеле!
Моето мнение е, че си късметлия, че си ги извадил преди да замръзне и течността в бутилксите.
Има два фактора, които са ти дали време за да си спасиш пробата от замърсяване:
2) Течност може да бъде охладена до температура по-ниска от точката на кристализация без да настъпи кристализация.
1) Течността в бутилките е непрекъснато по-топла от течността извън тях, докато трае охлаждането на температурата на течността на бидона, която не е стигнала до много по-ниско от 0С, когато са се появили кристали на повърхността й. В соления разтвор при температури по-високи от 0С е започнала кристализация на солта и обедняване на солта в разтвора на повърхността. Това е поради намаляване на разтворимостта й - функция от температурата на разтворителя. Кристализацията на солта е задържала температурата на разтвора за дълго по-висока от външната температура. А течността в бутилките се е охлаждала не през въздушния контакт, който е изолатор, а през контакта си с течността, която както казах е по-топла от въздуха под капака на бидона. И през цялото време - това, което казах в началото - Течността в бутилките е непрекъснато по-топла. Само 1) е достатъчно да ти даде време да детектираш опасността и да се спасиш.
|
| |
|
|
|