|
Тема |
Re: още едно интересно явление [re: нaив] |
|
Автор |
Bpeдитeл (отговорен) |
|
Публикувано | 25.01.12 20:09 |
|
|
Аз предполагам, че температурата на чинийката се е променяла значително за известно време след като си я захлупила. Появил се е полярен градиент на температурата по плоската чиния до допира й с похлупената чиния.
Това мисля, защото охлаждането очевидно би било много по-бързо в окръжността от точки, където контакуват две големи повърхностти.
Така че дали са се затопляли или са се охлаждали - температурния градиент се е появил докато е траяла промяната на температурата. И е бил все в една посока - най-висока температура в полюса.
Има две възможности за движение на капчиците при температурен градиент:
1) Периодичните микро-контракции на керамиката и градиента на интензитета им, биха били двигателя за детерминистичното отместване на малките капчици към по-студената повърхност.
2) Разлика на визкозитета на капчиците в по-топлата и по-студената страна на капката. Течността в капката е течност, защото не е в покой... Това би могло да е съществено, защото зехтинът има много малка топло-проводимост през обема си и вискозитетът му е с висока чуствителност към температурата.
Редактирано от Bpeдитeл на 25.01.12 20:12.
|
| |
|
|
|