|
Тема |
Re: Въпроси за физици [re: bsb_2] |
|
Автор |
Maлoyм 2 (познат) |
|
Публикувано | 24.06.05 12:32 |
|
|
Ако може, нефизик.
Бутилката е затворена. Газовете, разтворени в течността, са под налягане, примерно 4 атм. Може да са вкарани принудително, може и от биолог.физ.хим.процеси на ферментация - все едно. Температурата, ниска - 4 градуса Целзий.
Освобождаваме тапата от тела - при Шампанското.
При загряване на течността (хващаме с топли ръце или - в топла вода, или по друг някакъв начин) - с увеличаване на температурата се увеличава налягането и над течността - идва момент когато тапата изхвръква! Това е тотално намаляване на налягането над течността и разтворените в нея газове излизат от нея с голяма скорост - увличат и течност със себе си, а и действат като мехури (не са се пукнали, заради повърхностното напреж.) и увеличават обема на основното количество течност. Като цяло - изкипява и - чашите да са наблизо!
При "разклащане" - "мехурите" вече сме ги образували. Аналогия с надуване на детско балонче - в началото на надуването е нужно голямо усилие (голямо налягане), за да се преодолее "силата" на гумата (повърхността на балончето). Като тръгне ма-а-а-алко да се раздува - вече с по-малко налягане донадуваме балончето.
Същото е и с малкото мехурче - голямо е налягането в него, но повърхн.напреж го държи. Като разклатим, тук-там обединяваме няколко малки в по-голямо по обем и вече неговото пов.напреж. не е достатъчно да удържи налягането в него, а почти "взривно" се оголемява и е готово да ...
Чашите да са наблизо!

Демек, налягането прави всички тия страхотии.
...
Земята е кръгла и всичко е трап!- А. Мелконян
|
| |
|
|
|