|
Тема
|
Проблемите на Таврия - как се решават?
|
|
Автор | Ml2 (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.07.07 03:35 |
|
Здравейте,
Имам Таврия, модел 1991г. Освен, че ужасно изгни, този автомобил има следния дълъг списък с проблеми, които до сега не съм успял да отстраня напълно:
- след продължителен престой на паркинг горивната помпа не подкачва гориво. Сменях платно, смених помпата с нова, смених маркучите, но бензинът продължава да изчезва от тръбите след няколкодневен престой. Понякога успява да подкачи, друг път - не. Като реши да не качва - нито ръчно, нито с двигателя успява да смукне. В такъв случай свалям бензиновия маркуч и смуча с уста, докато глътна от течността. Смятам да сложа електрическа помпа. Дайте съвет каква и от къде може да се приспособи?
- Променянето на оборотите с натискане/отпускане на газта никак не е плавно. При всяко превключване на скорост, или отпускане и натискане на газта кара двигателя да придърпва сериозно.
- Над 90км/ч предницата тресе като небалансирана дясна гума (балансирана е!). Съмнявам се в заводски небалансиран фланец. Ако някой има части втора употреба, нека пише!
- Прегрява, ако се минава през проход в планина. Нося си винаги 10 литрово бидонче от минерална вода за да доливам. Ако при смяна на охлаждащата течност не се поразклати няколко пъти, за да й излезе въздуха, прегрява и на равен път. При прегряване изхърля около два литра от охл. течност през капачката за наливане.
- Кормилната рейка бързо износва втулката, в която се движи и всичко отпред започва да чука при ускоряване или спиране. Последно сложиха две втулки едновременно, като едната я преправиха нещо и от тогава няма тоз проблем.
- късах два пъти жило на съединителя
- седалките са ужасно слаби и тънките им ламарини се късат постоянно. Омръзна ми да свалям и заварявам.
- Лоста на ръчната спирачка износва много бързо зъбите на зъбния сектор. Смених три лоста (по 35 кинта са) и в крайна сметка пак съм без ръчна.
- Смених два пъти ключалка на задната врата. Чупи се самия корпус на ключалката. Последната, която сложих е от лада самара и май се оказа удачен избор.
- три пъти ми сменяха платното на икономайзера на карбуратора, че вървеше като на три цилиндъра.
- Джантите бяха ужасно слаби. Пуснаха оригинални от по-дебела ламарина. Купих 4 (по 50 кинта парчето) и вече не сменям гума при всяка дупка.
- Кранчето на парното блокира всяка пролет и есен и се налага да се сменя (25 кинта). Втория път накарах майстора да ми сложи тръба вместо него. Вече управлявам топло/студено само от ръчката на клапите в купето. Свързах излишния плъзгач на кранчето с ръчката, за да е по-удобно.
- Помпата за чистачките също умира адски бързо. Смених я веднъж, след което отново умря и просто я махнах.
- Коланите се заплитат често. Не е удоволствие да се кара с тях, защото колонките са доста назад. Трудно се стигат и с ръка, за да се опаше човек с тях, нямат и регулировка за височина.
- Смених огледалата с някакъв по-нов модел, който обаче се чупеше много лесно. Последно от сервиза ми продадоха третия ми чифт за по 6 лева едното!
- Повреди се механизма, който изключва мигачите при завършване на завоя. Разглобявах, умувах - имаше счупена пружинка. Поизправих я и се оправи само за една седмица. После се потроши още по-зле. Отворих, колкото да изсипя натрошената пластмаса и карам така.
- На задните стопове непрекъснато някоя светлина им изчезва Всеки път запоявам с поялника разни контактни пластини, но се оказва, че отново е само временно.
Колата стана на 164 000км и я карам на доизживяване. Но проблема с бензиновата помпа е ключов за доизживяването й. А имам винетка и застраховка до края на годината!
Новата бензинова помпа нарочно я купих ладова, за да съм сигурен, че ще работи, ама пак прави грижи!
Кажете и вие как се борите с капризите на таз таратайка!
| |
Тема
|
Re: Проблемите на Таврия - как се решават?
[re: Ml2]
|
|
Автор |
ESPER (грандоман) |
Публикувано | 28.07.07 22:32 |
|
По единствения възможен начин - изчакваш до края на годината и го закарваш до някой пункт за старо желязо!
Никога ли не си за замислял над факта, че колите са правени да служат на човека а не обратното?
От пункта ще си тръгнеш с поне 150лв и това ще бъдат единствените пари спечелени без зорове от запорожеца
| |
Тема
|
[re: ESPER]
|
|
Автор | Ml2 (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.10.07 23:11 |
|
Прав си, но смятам да поизчакам малко. А някои вещи се нуждаят от малко повече грижи, за да служат добре на човека.
За сега се справих по следния начин:
1, Минах на Рено Лагуна 95та, която ми да доха с нов салон, който трябваше сам да монтирам (освен това смених бензинова помпа, огледала, заден фар, няколко крушки и отремонтирах климатроника и ЦДто). Старите седалки влязоха в Таврията (с малко повече усилия) и получих половината комфорт на Лагуна в Таврия!
2, Разглобих бензиновата помпа на Таврията и се оказа, че клапанчето за входящия бензин не уплътнява и то не самото клапанче, а леглото му. Разпресовах леглото, намазах периферията му с поксипол и го залепих на мястото му. Вече Таврията пали от раз даже и след две седмици престой на паркинга.
Ще си я позадържа таратайката, защото само на нея мога да превозвам сърфа, от който тече морска вода след каране. Лагуната не заслужава солената вода, за разлика от таврията :)
| |
Тема
|
|
|
Автор | lo (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.11.07 15:57 |
|
Здравейте, баща ми преди една година ми подари старата си таврия за първа кола, но както се досещате това не е кола за млад шофьор и не се справих с карането й. Сега ще си купуваме друга кола и ако имате интерес можем да се споразумеем за цялата ако ви върши работа за части или да си направите от двете една. Мъжът ми и смени доста неща някакво запалване и разни други работи, но аз не съм я карала и са нови просто са монтирани, но доколкото ми обясниха трябва да се смени нещо на съединитела. Иначе и сега се движи, но май не както трябва. Ако проявявате интерес моя тел. е 0898/566849, а ако имате технически въпроси за състоянието и части на съпруга ми е 0897/945660. Успех при решаването на проблемите с Таврия:)
| |
Тема
|
[re: lo]
|
|
Автор |
Mi2 (непознат
) |
Публикувано | 19.02.09 20:25 |
|
Освен всичко което направих по колата, от една изхвърлена за скрап кола взех фланеца на предно дясно колело, радиатор, преден капак, предна маска, задни и предни фарове (да имам за резерв) и след монтажа на капака, маската, радиатора и фланеца, остана само да оправя скъсания преден тампон на колата. Смятам да го овържа с тел, защото новият пак ще се скъса. Не е направен да издържа на тягата на двигателя, а само тежестта му и затова се къса.
След тези дейности я карах 4-5 пъти до Златна рибка със сърфа отгоре и вървеше без проблеми.
Тази година големият ми син навършва 18 и като изкара книжка ще му я дам да се учи да кара на нея.
| |
Тема
|
|
|
Автор | batpeshopc (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.10.09 11:34 |
|
Колега и аз имам Таврия от същата 91 година.по въпроса за вибрациите в колелото,иаз имах същия проблем и се оказа,че джантата има радиална кривина,която пък се появи няколко години след като купих колата.Неподкачването на гориво се оказа вследствие на напукването на едно много късо парче шланг между резержоара и металния горивопровод.
| |
Тема
|
[re: batpeshopc]
|
|
Автор | Borislav (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.10.09 14:06 |
|
Здравей колега,имаш една подкрепа!Аз и един мой приятел създадохме форум ЗАПОРОЖЕЦ КЛУБ БЪЛГАРИЯ.Те първа очакваме всички колеги със ЗАЗ да се регистрират,заповядай и ти,Таврията е част от нашето семейство,ето и адреса http://zazklubbg.bulboard.com/ Ще обсъждаме проблеми,технически въпроси и всичко свързано с марката!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Пaлaч® (napalmoff ) |
Публикувано | 01.12.09 13:51 |
|
Леле човече, ти си мазохист. Аз до сега да съм го запалил
| |
Тема
|
|
|
Автор | Hяkoй (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.07.11 23:40 |
|
Здравейте аз имам таврия славута 1992 първи собственик съм, в момента е на на 52000 км. Колата има сменени куп неща 3 термостата 2 водни помпи 3 комплекта дръжки жило на съединителя една бензинова помпа 3 спирачни помпичката за миене на задното стъкло изгоря бързо защото бе заводски безумно направена.Оказа че е вързана директно към захранването на чистачката и има или няма вода в казанчето ти си върви и моторчето и изгаря.Колата има направен основен ремонт на 44000 км.След известен престой трудно пали иначе не съм имал проблем със оборотите и съединителя за ускорение не е кой знае кво ама за 1100 кубика има дълга втора и трета това ме учуди на втора съм дигал 70 при бензин и 60 при газ на трета 100 джантите са поредното безумие 3 болта кухи и заводски нещо предницата не бе добре балансирана при 90 тресеше кормилото на степда го оправиха бързо джантите се кривят често срещано купих нови сега всяка год на баланс. Друг проблем е че често ръчната заяжда. За купето има малка ръжда. Количката вози не с особенна твърдост. Най много съм възмотен от горенето градско 15 на 100 с нормално каране газ и 12 бензин извънградско не пада под 7 макар и да караш с 90 на 5-та,най-икономичното според производителя също съм възмотен от платката за задните светлини,постоянно си играя със поялник .също имам проблем със превключване газ-бензин стартера се съсипва докато стане магията това превключване го правя защото имаче платното но бенз. помпа засъхва те са ефтини но са пълни фалшификати аз се сдобих със оригинално от лада и затова го пазя. Иначе паленето е също проблем бракмата гори масло също да отбележа.Като завършек това чудо не бих го препоръчал на никого най добрия начин за ремонт е на отпадъци и замяна със западен малък дизелов автомобил на по-скромна цена.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
fyykhj (минаващ) |
Публикувано | 15.11.14 21:41 |
|
| |
|
|
|
|