Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:03 02.12.25 
Религия и мистика
   >> Йога
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Български преводи на ученията на Рамана Махаршинови  
Автор netineti (непознаваем)
Публикувано27.08.12 03:05

Първите линкове към прясно редактираните текстове от бележките, завършващи с "Нул Тхиратту", са от книгата "Събрани произведения". Бележките, които имат в заглавието си - Част 1, в самото им съдържание най-отдолу има връзка към следващите части, като заедно с първата съставят цялото произведение или раздел от книгата.

Себеизследването - Част 1:

Кой съм аз?:

Духовни наставления - Част 1:

Пет химна за Аруначала - Част 1:

Същността на наставленията:

Реалността в четиридесет стиха + Приложение:

Стихове - Част 1:

Същността на Бхагавад Гита:

Преводи от Агамите - Част 1:

Преводи от Шанкарачаря - Част 1:

Преводи от Шанкарачаря - Вивекачудамани - Част 1:

Други преводи - Част 1:

Нул Тхиратту от Шри Рамана - Приложение:

Извадки от "Разговори с Шри Рамана Махариши":

За различните видове Самадхи:

За Себеизследването:

Из Евангелието на Махарши

Тишина и уединение:

Документално видео и снимки:

Тема Re: Български преводи на ученията на Рамана Махаршинови [re: netineti]  
Автор huanji ()
Публикувано27.08.12 07:59

Тема БРАВО!!! БРАВИСИМО!!! ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!нови [re: huanji]  
Автор oтБpaxмaн (на Брахман)
Публикувано27.08.12 10:25

Браво, ашколсун, машала

Така трябва, не се бъзикам този път! Най после да видя някой да се хване да превежда нещо което си заслужава.

Най после един подходящ превод. Рамана Махариши е един САМОУК ведантист, не му е просветнало отгоре както твърдят неговите ученици, човека сам се е изучил. Сигурно с малка помощ от тук от там, из Индия е пълно с хора които знаят и разбират знанието.

От Рамана Махариши трябва да се започне. Той е АБ-то на Веданта. И човека разбира абсолютно всичко! Правилно!

При това не е "Неоведанта" както разправя Имаго. Това е чиста 100 процентова Веданта! Рамана Махариши е всепризнат познавач. Той дава ключа.

Сега за превода не знам какъв е, трябва да проверя когато имам време. Дано преводачите да си свършат добра работа!

За тези които тръгнат да го четат. Не е лесен, не е елементарен. Трябва да се чете по малко и да се мисли по много. Особено за човек който е начинаещ в тази материя или който има извратени разбирания че това било Неоведантизъм! Има много за размишление! Добре е да се дискутира, да се обмисля.

След като се мине едно запознаване с Веданта, тогава може да се отива към Шанкарачария или към Упанишадите, а не както сега са направили някой, без да разбират са хукнали към Хималаите по бански костюм искат да покорят Джомолунгма Първо се екипирайте с Рамана пък след това отивайте да покорявате върховете, иначе ще измръзнете и ще се вкочанясате като Имаго на баира на някой Харихарананда и ще си мислите, че сте на Джомулунгма и знаете Веданта

ПП Та Хуанджи се притеснява, че трябвало да съм дал Веданта?? Хехехее ето ти истинска веданта. Сега аз ако я дам, аз ще премахна всякакви суеверия и предразсъдъци и ще се концентрирам върху чисто практическата страна. Но дори и аз да я давам, първоначално трябва да я дам така както е дадена и след това да се очисти от суеверията. Иначе ако се дават направо основните принципи, няма да бъде веданта а чиста психология...

Редактирано от KREDOR™ на 27.08.12 11:17.

Тема Re: БРАВО!!! БРАВИСИМО!!! ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!нови [re: oтБpaxмaн]  
Автор huanji ()
Публикувано27.08.12 10:47

Съгласен съм за Рамана.

п.п. Ни най- малко не се притеснявам, просто те уведомих как да си съхраниш труда.

Тема Рамананови [re: netineti]  
Публикувано27.08.12 12:16

Рамана Махариши

Давам кратки обяснения на клипа!!

Как първоначално Рамана е учил Веданта не е известно. Разправят че му „просветнало от горе”. Разбира се подобни неща няма. Човекът е роден в Индия, израстнал в Индия и там има безплатни уроци по веданта и индуизъм навсякъде. От тук чуе нещо, от там, среща се с разни Садху и се научава. Садху това са скитащи просяци йоги из Индия, някой от които са дори с по две висши образования!! След като е понаучил достатъчно, той се отдава на медитация в полите на хълма Аруначала. Тук той получава просветление. Остава във полите на хълма Аруначала до края на живота си. Там прави неговият Ашрам, там отиват неговите последователи за да му се поклонят, да го видят, да бъдат в негово присъствие. Всеки ден се е качвал до върха на Аруначала по два пъти. Познавал е всеки камък от хълма. Ако е имало нещо към което Рамана да е бил привързан, това е било хълма Аруначала!! Дори когато е бил възрастен и болен винаги когато е можел се е изкачвал там.

В клипа се вижда дори тариката мошеник Йогананда който е отишъл на поклонение при Рамана, за няколко секунди само се вижда там. Той дори е описал срещата си с Рамана във ”Биография на един йоги” (би трябвало да бъдеБиография на един ИДИОТ!! - Рамана обаче не е писал нищо за йогананда!!!!)

Докато е бил жив все още, са идвали при него с десетки поклонници. На всички е било раздавана храна, независимо дали са принц или просяк, милионери или бедняци, политици, духовни водачи, на всички еднакво. Еднаква храна, еднакво внимание, еднакво отношение. Самият Рамана се е хранил от същата храна и е имал същите условия каквито и неговите гости.

Разправят, че животните отивали при него без да се страхуват и без да му навреждат. Може би има някаква истина в това. Животните имат силен нюх и усещат по потта на човек дали той е опасен или не. Този който се страхува отделя в потта си хормони които се долавят от обонянието на животните и те го нападат. Този който има агресивно отношение отново отделя в потта си хормони които животните могат да надушат и се страхуват от този човек. Рамана е бил безобидна работа, и затова животните са го приемали без проблем… Той се е отнасял в същност с еднакво отношение и към животни и към хора, всички са били равни за него.

Рамана е имал положително отношение към всички религии, всички духовни практики. Неговото учение обаче е било типично за Веданта. Това е учението да се запита човек, какво е това „АЗ”?! Да се запитва човек какво представлява в същност това негово АЗ! Кое е това което гледа, което усеща, което чува, което се радва, което плаче, което мисли и т.н.!! Това е същността! От къде е възникнала тази първоначална идея за АЗ??? Какво представлява тя? Не е ли това една илюзия? Какво стои зад нея?? Наставленията не са много които е давал, наблягал е най вече на самонаблюдението. Много знания не са нужни за да може човек да медитира, да търси отговор на горните въпроси.

Ето няколко клипа които показват Аруначала, хълма където Рамана получава просветление и където е прекарал по голямата част от живота си:

Това е съвременен клип, дава отлична представа за местото сега!!

А на този клип се виждат брахмани пандити които четат ведите в ашрама на Рамана. Всеки един от тези хора знае на изуст санскритски текстове, повече от това което българските санскритолози са превели през живота си. При това те пеят ведите в ашрама на един човек, който НЕ Е ЗНАЕЛ САНСКРИТ!!!! Така че познаването на санскрит не е нужно за да се познава Веданта!!! Дано това да влезе в главите на някой хора като на шибековският мушморок - Без Усилие!!! и на някой други хора разбира се…

Тема Re: Рамананови [re: oтБpaxмaн]  
Автор lenticularis (Curiosity)
Публикувано27.08.12 15:51

ами, причетете подробно биография на Рамана.
Там се казва, че в пещерата след Просветлението, след като е излязъл от транса
идвали хора да го питат разни нища от свещените текстове
и затова той започнал да ги чете тия текстове

за да им отговаря

хаха
кой има нужда от "свещени" текстове?
всеки случай, на Рамана, когато е бил още дете, не са му били нужни, за да стигне до Себепознанието

Редактирано от lenticularis на 27.08.12 16:02.

Тема Re: Рамананови [re: lenticularis]  
Публикувано27.08.12 16:16

В отговор на:

Автор: lenticularis
Тема: Re: Рамана

ами, причетете подробно биография на Рамана.
Там се казва, че в пещерата след Просветлението, след като е излязъл от транса
идвали хора да го питат разни нища от свещените текстове
и затова той започнал да ги чете тия текстове за да им отговаря

хаха
кой има нужда от "свещени" текстове?
всеки случай, на Рамана, когато е бил още дете, не са му били нужни, за да стигне до Себепознанието

Хехехе да има да вземаш. Аз съм чел много за Рамана. Знам повече от колкото ти се иска. Рамана никога никъде не е казвал на никого подобна глупост. Ако беше вярно, Рамана сам щеше да каже че един ден като се е просветлил и е започнал да чете на санскрит. Но Рамана никога не е казвал подобна идиотщина.

Неговите последователи, и то от ЛОШИТЕ последователи са изфабрикували този мит, тази чудесия, за да привличат повече хора и да си правят бизнес. Защото Рамана е голям бизнес вече, доста хора се прехранват там от туристите.

Чудеса за Рамана се разпространяват така както и за всички други големи гуровци в Индия, това е част от гурувската политика там за съжаление. Но ТЕЗИ ИЗМИШЛЬОТИНИЦИ СА САМО ЗА ЛАПНИ ШАРАНИТЕ!! За наивниците. Никой сериозен човек няма да седне да се занимава с мадитация за да почне да чете санскрит без да го е учил. Защото е невъзможно.

Рамана не е бил неук, можел е да чете и да пише, интерисувал се е от политика, от това което става по света, четял е редовно пресата, вестници и т.н. И е можел да си служи и със санскрит, може би по добре от тези които в българия се наричат санскритолози. Но не е бил на нивото на големите пандити, които наистина знаят санскрит перфектно. Самият Рамана е давал често цитати на санскрит!!! Така че... мисли....

Тема Re: Рамананови [re: oтБpaxмaн]  
Автор lenticularis (Curiosity)
Публикувано27.08.12 17:09

"Рамана никога никъде не е казвал на никого подобна глупост"
аз не съм цитирала думи на Рамана, а факти от биографията му
"Рамана не е бил неук, можел е да чете и да пише, интерисувал се е от политика, от това което става по света"
- не съм казала, че е теук или нещо подобно,

Но когато е постигвал Себепознанието като дете (на колко години беше? - 9?) - той е нямал нужда от "свещени" писания

ако не си разбрал...- не ми се повтаря повече

трети път няма да го пиша

Тема Re: Рамананови [re: lenticularis]  
Публикувано28.08.12 16:19

Ей тук има добро кратко описание на живота на Шри Рамана на български:

Това, което виждам като пропуснато е, че преди да се случи просветлението на 16 год. възраст, е попаднал на една книга за 63-те тамилски светци - "Перия Пуранам". Тя оставила много силно впечатление у Махариши и след като я прочел изпитал силен копнеж да преживее директно Божествената Любов, изразена чрез живота на тези светци. А след като се случила Случката, той обичал да ходи в храма Минакши и стоял безмълвен пред статуите на същите 63 светци и сълзи се ронели от очите му. Накрая се озовал на Аруначала, както е описано в кратката биография в линка. Има биографични филми в тази страница , които описват подробно тези събития, но те са на английски. Ще постна бележка с линковете към тях, за да са видни на едно място.

Тема Re: Български преводи на ученията на Рамана Махарши [re: netineti]  
Публикувано28.08.12 17:57

Документално видео за Махариши и Ученията Му:

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.