Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:33 08.12.25 
Религия и мистика
   >> Йога
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Самсара е много готин филмнови  
Автор vitaminko (член)
Публикувано27.01.09 23:10

Преобладаващият брой коментари за филма Самсара в темата "Филмът за Миларепа" истински ме трогнаха с хигиенистичния си наивитет. Да уважаеми, личната хигиена не е лошо нещо, но когато се опитаме да я възпроизвеждаме и в човешките взаимоотношения стигаме до тяхното инвалидизиране.

Нали аз очаквам от теб друже като си самадхясал да не ... таковаш жените, нали. Са за кво са ти тея текове тия семеизпразвания и т.н. Не бива така. Ето виж го онзи там, една капка семе не хвърлил от найсе години. Святьец! Бауу!

Филмът има много послания, но за мен основното си остава това, че светът на нирвана и светът на самсара са едно и също нещо. Няма разлика. Единствената промяна е в отношението към заобикалящият те свят. Какъв беше като излезе от пещерата главния герой? Уважаван притежател на тригодишно пещерно самадхи. Ба-ууу!

Кво стана като видя леко разголена женска плът? Изпадна в хормония. Сгенетяса съ. Що? Щото и неговите деди са съ сгенетясвъли. Така лека полека без да чака няколко века, закрачи уверено човека към самсара. Напусна пашкула отреждащ му достоен живот на Висш Хигиенист и зе, че се пооцапа.

Той направи своя ИЗБОР. Защото когато е бил пет годишен никой не го е питал дали иска да ходи в манастир. ИЗБРА неманастира. Ами така де. Имаше зад гърба си пещерно самадхи, какво повече можеше да иска. Време беше за приключение, за изследване на непознатото, на "забраненото".

Истински се просветли нашият герой едва когато се потопи изцяло в самсара. Стигна до дъното. И какво намери там. Отговорът на загадката. Трябваше просто да завърти камъка и да прочете отговорът от другата му страна. Точно там на кръстопътя между светския и монашеския живот той получи своето просветление. Оттам нататък беше все едно накъде ще продължи.

Тема Re: Самсара е много готин филмнови [re: vitaminko]  
Автор alfka (пристрастен)
Публикувано27.01.09 23:22

Никак не се е просветлил героят ти

нито ти си разбрал нещо от филма

Жена му е просветлена и му даде добър урок!

това май никой тук не можа да разбере
но вярно - иска се интелект все пак и чувствително сърце,
както и разбиране на нещата
и осъзнаване!

...пак ще кажа: Боже, Боже...

Автор huanjiМодератор ()
Публикувано27.01.09 23:33

светът на нирвана и светът на самсара са едно и също нещо

Ако в нирвана имаше барим и една черта, да ти опонирам, ами то само една пустота... Демек, нищо няма и теб те няма там. Как пък ги намести и двете само за да не си признаеш, че режисьора на филма го е скалъпил тип космическа сага с космически кораби вземащи завойте с виражи. Или Хон Гил Дон, щото чули, че в байните изкуства имало скокове.

Автор edinica_nula (познат/непознат)
Публикувано27.01.09 23:54

Така си е.
Самсара и Нирвана са... колкото и изтъркано да звучи - "двете страни на една монета".
Итересното е, че попадаш в Нирвана чрез седмия си център (чакра), която е и врата към това "измерение".
Самсара е материалния свят, и невъзможността за преодоляване на кръговрата от "живот и смърт".

Гледай филмът няколко пъти. Винаги е от полза и всеки път ще преоткриваш още и още в него, защото там е побрано цялото учение за Будизма.
Изпълнен е със символики.
Присъства и Тантра в лицето на Диамантеният път - Ваджраяна.

"Кое е по-лесно - да се опиташ да задоволиш всичките си желания или да последваш само едно от тях, Твоето?"
...
"Има неща, от които трябва да се освободим, за да ги научим. Има неща, които трябва да опознаем, за да се освободим след това от тях."
...
"Всичко, до което се докоснеш е място (нещо), където (чрез което) може да практикуваш Пътя."
Бог (Живота) даде множество уроци на монаха. Казват, че след като достигнеш до определено ниво на умствена почивка, но все още не си преодолял ума (его-то), то той се възвръща с нови сили, отпочинал и разлютен. Жаден за действие и за сблъсъци. Това се случи с главният герой.
Наистина жената се оказа доста по-Свет-ена (по-светла).
На различни стадии от съществуванието на Духа, са нужни различни събития и условия. В началото е трудно да следваш Пътя в условията на светския живот. Ето защо мнозина се насочват по духовните пътеки чрез отшелничество и отделяне от света, било в ашрами, манастири или в пещери.
Трудно е да бъдеш практик и последовател в среда "неблагоприятстваща" това, но хубавото на трудностите (страданието и болката) е че правят Пътя пряк, както и рязък.

Бъди здрав!

Тема Re: Самсара е много готин филмнови [re: alfka]  
Автор vitaminko (член)
Публикувано28.01.09 00:01

Жена му в сцената на кръстопътя може да се каже, че символизираше неговият вътрешен глас. Съвсем естествено е след съжителството си с нея и любовта, която изпитваше към нея този вътрешен глас да придобие нейните черти. Тя му даде напътствие. Каза му че трябва толкова силно да желае просветлението, колкото силно обича нея.

Героят се просветли, защото се инфектира с една мисъл за цял живот. Както направих и аз. И тъй продължаваме с него по житейските пътеки, ПРОСВЕТЛЕНИ.

П.П. Извинявай, че предварителното не те предупредих. АЗ СЪМ ПРОСВЕТЛЕН.

Тема Re: Самсара е много готин филм [re: huanji]  
Автор vitaminko (член)
Публикувано28.01.09 00:11

Всичко си има в нирвана. Само теб те няма.

Айде, не се мотай. Идвай насам.

Тема Re: Самсара е много готин филмнови [re: edinica_nula]  
Автор vitaminko (член)
Публикувано28.01.09 00:13

Аз природно съм лишен от чакри, а в същото време съм просветлен, с което оборвам Вашето предположение за седма чакра. Но без акъл не става. Требе и акъл.

Автор huanjiМодератор ()
Публикувано28.01.09 00:14

Дай адрес, ше хвана такси.

Автор edinica_nula (познат/непознат)
Публикувано28.01.09 00:15

Е, щом без акъл не става, би ли ми "ударил едно рамо" в разгадаването на този въпрос:

Ако Учението учи да бъдеш по средата, как може да разбереш разликата (къде е тя, средата, центърът, балансът) между задоволяването и подтискането или между самсара-та и нирвана-та?

Редактирано от edinica_nula на 28.01.09 00:22.

Тема Re: Самсара е много готин филмнови [re: huanji]  
Автор vitaminko (член)
Публикувано28.01.09 00:16

Това е съвсем сериозно.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.