Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:13 18.05.26 
Религия и мистика
   >> Йога
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Eнергийни въпросинови  
Автор konopar ()
Публикувано25.01.05 18:11

Като един 4овек zахванал се с иzу4аването на енергията се интересувам от някои основни въпроси. Те тея не6та ги пи6е и по книгите,но книги по въпроса в момента нямам а 6те имам едва след няколко месеца ако си дойда в България и .....
Интересуват ме някои основни понятия енергията как се губи,как се генерира и натрупва,т. е. какво трябва да (не)правя zа да иzраzходвам по малко. Как се сублимира, Хуанджи каzва 4е я zавърта 3 пъти по микроорбитата zа да я сублимира.Аz zа сега не съм я zавъртал по микроорбитата,т.е. о6те я прокарвам по раzни центрове,упражнявам се об6то вzето и се питам какво става с енергията примерно като се упражнявам и я докарам до някъде и после на края на упр.то я върна в тан тиена от където съм zапо4нал,дали се складира или не6то друго.

Хуанджи каzва "Презумцията е, че вече е натрупана. Задържането е вредно", zа6то zадържането е вредно,о6о каzва 4е е добре да се zадържа и да се осъzнава например

в 1 книжка пи6е 4е ако 4овек има някаква инфекция или температура 4е не е добре да се практикува ,какво можете да ми кажете по въпроса?

Иzвинявам се ако карам някого да пи6е 1 и съ6то не6то zа хиляда и неzнам си кой път,но така 6те бъде спестено доста време все пак даване на информация по съ6теството на въпроса трае десетки пъти по малко от нейното търсене.

Бихте ли ми каzали къде мога в софия да намеря литература по въпроса,най ве4е литература на Мантак 4ия и други които ми препоръ4ате

Тема Re: Eнергийни въпроси [re: konopar]  
Автор xyaнджи ()
Публикувано25.01.05 21:54

За да завърташ енергията, преди това трябва да имаш енергия за завъртане. Не можеш да въртиш нищо, също както не можеш да усъвършенстваш същностната природа и вечният живот, преди да си ги развил.
Мантак Чия не учи на древните даоски техники. Но той все пак знае, че за да въртиш енергията, първо трябва да я има. Затова препоръчва стимулация на половите жлези, за да започнат да генерират повече сексуална енергия, която е първоосновата на елексира на безсмъртието. Мантак Чия препоръчва поне едномесечно задържане, за да може да се натрупа достатъчно количесто енергия, която да бъде насочена в руслото на микрокосмическата орбита, за да бъде осъществен пробив. Въпреки, че този начин е напълно негоден за Златният елексир, както и за първооснова на алхимичните процеси, по отношение на запазването на енергията, той е добър. Както и за подобряване на здравето и др. полезни неща.

Извън съвременните системи, ортодоксалните даоси учат, че началото на микрокосмическата орбита не е дан-тяна и енергията не се взима от него за да се завърта, а идва от НИЩОТО, без твоята мисъл, желание или съзнателно действие. Най- съществената точка в тялото е т.н. "Врата на смъртта", която се намира в основата на тестисите. Освен ,че там имат изводи основните енергийни канали, този център генерира жизнеността. Когато този център генерира, може да се осъществи сублимацията, иначе колелото ще се върти на празни обороти. В нормална съзнателност, този център не може да генерира. Енергията, която слиза в него при нормална съзнателност е възпроизвеждащата и жизнена сила от дан-тяна, а не от нищото. Значи, завъртането започва от Вратата на смъртта и завършва пак там.

Тема Re: Eнергийни въпросинови [re: xyaнджи]  
Автор (изрод)
Публикувано26.01.05 12:35

За да завърташ енергията, преди това трябва да имаш енергия за завъртане. Не можеш да въртиш нищо

това състояние не е ли характерно предимно за умрелите? Чак пък никаква енергия да няма- не го отказвай предварително човека:)))

Относно "задържането" на енергия... Имам чувството, че повечето хора като четат книги за генериране, акумулиране и т.н. работа с енергия едва ли не си представят някакво складиране на енергия като буркани със зимнина в мазето:) И като ти трябва- вадиш и отваряш:)))

Енергията е в непрекъснато движение и трябва свободно да преминава през тялото. Ако има задържане значи някъде по каналите има блокаж, който може да създаде проблеми. И упражненията за енергия не са за да я трупаш на "камари" за черни дни, а за да улесниш циркулацията, което от своя страна осигурява безпрепятствено набавяне на необходимото количество енергия за пълноценен живот..... така ли е или не?
Ако енергийните канали са "затлачени", блокирани и т.н., и се набавя по- малко количество енергия от необходимото, организмът си взима каквото му е нужно от вътрешните органи- бъбреци, черен дроб, жлъчка, жлези разни и т.н. и т.н. Енергията на органите с жизненоважни функции не подлежи на възстановяване- тя просто трябва да се пести:) Стареенето на тялото е функция на намаляването на заделената за тези органи енергия. И поради тази проста причина е добре да се намали до минимум необходимостта от хабенето й, тоест- да си набавяме ежедневната енергия отвън (храна, дишане, начин на живот, упражнения и т.н.)- до тук съм стигнала аз за сега:)))

А на какво казваш "елексир на безсмъртието" и "златен елексир"? От досегашните ти постинги (които съм чела, де) съм си направила извода, че започнеш ли да пишеш едно такова мъгляво- най-вероятно става дума за секс, ама да питам все пак

...Ветровете духат от хората с ниско налягане към хората с високо налягане...

Тема Re: Eнергийни въпросинови [re: CУ]  
Автор necrossumus (ex mortem)
Публикувано26.01.05 15:39

ами елексира на безсмъртието и самото безсмъртие са една много хеви метъл процедура,доколкото ми е известно многопочитаемият Хуанджи практикува по Джао Биджън ,а там мазалото е пълно и Мантак Чиа например не е дори и наполовината път до истината....
та затова е трудно разбираемо ...
но все пак очакваме словата на драгия Хуанджи

Тема Re: Eнергийни въпросинови [re: necrossumus]  
Автор (изрод)
Публикувано26.01.05 15:59

а ти до къде си по пътя на истината?:)
Щото да знаеш, че единия е до еди къде си, пък другия - само до средата- значи си ги пробвал и двете системи или?

...Ветровете духат от хората с ниско налягане към хората с високо налягане...

Публикувано26.01.05 21:23

мгне ,аз вървя на другаде .... просто тъй съм чул .....
извини ме но моето мнение сигурно е некомпетентно,щото е от втора уста

но определено пътят на будите Сянфо или на Джао го. уважавам повече от тоз на Мантак ,макар да харесвам много майстер Чиа

Автор xyaнджи ()
Публикувано26.01.05 21:46

Енергията има критичен праг за да се осъществи трансформацията. Под него, за алхимията е "нищо".

"Златен елексир" (дзиндан): Блестящ кръг, появяващ се в кухината на духа зад междувеждието. Той представлява Великия Предел (тайдзи) и първичното съзнание(юандзюе).

"Елексир на безсмъртието": Нарича се също Златен елексир. Поражда се от сливането на възпроизвеждащата сила, жизнеността и духа.

Тема Re: Eнергийни въпросинови [re: necrossumus]  
Автор xyaнджи ()
Публикувано26.01.05 21:55

Добре де, но тя откъде да знае каква е разликата? В смисъл, че ти се оправдаваш сам на себе си.

Тема Re: Eнергийни въпроси [re: xyaнджи]  
Публикувано26.01.05 22:53

мм да така е ,пу да ми се невиди ,дайте ми само да се оправдавам и извинявам и съм в стихията си

Тема Re: Eнергийни въпроси [re: xyaнджи]  
АвторAelan (Нерегистриран)
Публикувано26.01.05 23:35

Този кръг не го ли виждат всички които медитират редовно или правят упражнения за отваряне на третото око като самбхави? Sorry ako става въпрос за друг кръг

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.