Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:08 13.11.24 
Полове
   >> Женски клуб
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Истанбулнови  
АвторViki (Нерегистриран)
Публикувано12.04.06 14:57

Предстои ми патуване до Истанбул.Ще съм благодарна на някои който вече има впечатления да ми каже кои са местата които триабва да се посетят, колко джобни ще ми трябват горе-долу за ден, и на капалъ чарши наистина ли е всичко толкова евтино колкото разправят, и стува ли си човек да си купи някои неща от там.
Благодарна ще съм на всякаква полезна информация.

Тема Re: Истанбулнови [re: Viki]  
Автор Cтaниcлaв! (културтрегер)
Публикувано12.04.06 15:12

Лично аз там много пъти съм бил, но все по работа.
За забележителности време не съм имал.

Ходя с кола... голяма блъсканица е..

Отсядам в хотелския квартал АКСАРАЙ.. там за 30-40 долара може да се спи в приличен хотел и хубаво ядене да хапнеш... Е, не че не съм бил и в Левент, ама там е скъпо..

Мисля че в Аксарай цените са приемливи за всичко що се продава. Точно там е въпросната Капалъ ЧаршЪ. За да пазаруваш там евтино трябва да не те е срам да се пазариш.

Един път от там си купих кутия с дъвки ТУРБО за 1 долар

Rednecks in mirror are closer than they appear

Автор hipparchia (член)
Публикувано12.04.06 15:30

Синята джамия, Топкапъ Сарай и Света София. Те са май наблизо. Долмабахче Сарай е от другата страна на моста (Европа ли се пада?)
Някои ценови предупреждения: на места 1 лира я смятат като 1 евро, но реално е лев и 20-30.
Входовете не помня как са, но си приготви пари за там, заслужава си повече от шопинга.
Пазаренето го има, някои им харесва, на други не. Мен малко ме притеснява това, че никъде няма цени. Ако искаш хапване и пийване, избирай места с ценоразпис, щото иначе има случаи на ценова дискриминация като за чужденци.
Колкото по-настрана от туристическата пътека отиваш, толкова е по-евтино.
Ако има продавачи на сок около Света София- не си купувай. Наистина. От ония, дето имат резервоари на гърба си.
Иначе като шопинг- нищо невиждано...
Локум- 6-7 лири, стига до 12 за специалните. Баклави разни, но и те нищо спешъл.
Бих казала към 50 евров евро или лири, зависи колко подаръци искаш да купуваш.

Автор imaranta (непознат)
Публикувано12.04.06 15:32

Ходих там миналата година, страхотно е. Трите дена за нищо не ми стигнаха, все пак е огромен град. Хотела в които бяхме се намира в Аксарай, там цените са приемливи. Капалъ чарши изобщо не е ефтина, няма нищо общо с това отпреди 10 години. Забележителностите са много, за един ден няма начин да ги обиколиш. Близо една до друга са: Света София, Синята джамия, Хиподрума и двореца Топкапъ. Не пропускай да посетиш двореца Долмабахче, невероятен е. Има и куп други места - Желязната църква Св. Димитър, площад Максим, пазара за подправки и т.н. Пази се от крадци, а и са големи мошеници - никъде няма цени, определят ги според купувача, във всеки случай си прецакан.

Тема По принцип...нови [re: Viki]  
Автор ABe (разсеян)
Публикувано12.04.06 15:43

екскурзиите нашенските туристически фирми ги правят с преспиване в "Аксарай".
Това не е лошо, защото е в много търговската част на града, а и си на няма и толкова разстояние от сериозните и скъпи пазари, търговски центрове и деловата част на града.
Капалъ чарши е на 15 мин път пеша или можеш да вземеш трамвая за 1-2 спирки (зависи точно къде си). Наистина се предлагат евтино стоките, интересуващи българина обикновено, но ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ ПАЗАРИШ като за световно.
Миналата година жена ми си хареса едно кожено яке, действително от чудесна кожа и с прекрасно изпълнение като шивачество. Пазарих се 20 минути, отхвърлях другите предложени ми стоки и от 140 евро намалих цената на 60 евро. По подобен начин постъпих и за коженото и космато палто.
Това се отнася за всяка стока, която искаш да купиш. Ако купуваш от наистина скъпите магазини в града, а те не са малко, не можеш да очакваш чак такова сваляне на цената, но... то си е пак въпрос на пазарлък.
Всички дворци, които са от туристически интерес, нац. им галерия и т.н. са ти също в обхват от 15-20 мин път пеша.
Бърз, лесен и удобен транспорт имаш до всяка част от Истанбул. Такситата са евтини за нашия стандарт, стига да не ги ползваш в час пик. Ако имаш много разкарване по действително ОГРОМНИЯ Истанбул, по-добре е да си наемеш кола под наем. Бензинът е по-евтин, отколкото в България, но, за нещастие, трафикът по улиците е направо ужасен.

Не пий вода от чешмата! Купувай си само бутилирана минерална вода!
Не сядай да ядеш в заведение, на масите на което покривките са с лекета - лоша кухня и още по-лошо обслужване. Както и надписани сметки.

На времето водих екскурзии от руснаци в града, последно ходих миналата година... Питай каквото те интересува.

А, да! Забравих! Обмени си левове в турски лири в България. Курсът на обмяна в Истанбул ще ти съсипе бюджета. Дребните неща пазарувай в техни лири.
Иначе пазалъка го води в евро.

Чакам въпросите ти.

Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Бъдете високи!

Редактирано от ABe на 12.04.06 15:46.

Автор. (Нерегистриран)
Публикувано12.04.06 15:48

Мен лично най-много
ме впечатлиха екскурзиите с
корабче - 15 евро миналия Великден бяха

Тема Баси корабчето, баси бълвоча!нови [re: .]  
Автор ABe (разсеян)
Публикувано12.04.06 15:57

Отиваш на остров, където няма нищо за разглеждане.

Просто си си платил да те "поразкарат" с корабче по вода.
Същото и по-луксозно можеш да го направиш и от Несебър до Бургас и обратно.

Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Бъдете високи!

Тема Re: По принцип...нови [re: ABe]  
АвторViki (Нерегистриран)
Публикувано12.04.06 15:58

Ми май вече получих отговор на това което ме вълнуваше.
Благодаря на всички, и ако се сетите още нещо интересно което трябва да се знае ще се радвам ако го споделите

Тема Re: Въпрос на вкус...нови [re: ABe]  
Автор. (Нерегистриран)
Публикувано12.04.06 16:08

Аз не съм ходила на Принцовите острови,
а до азиатската част на Истамбул.
Аз пък умирам от ухас през почивка
да ходя по магазини тип "Капалъ чарши"
Зорлем си купих две хавлии,
които бяха хубави,
но сигурно пък тук има по-евтини.
На едно място питах за злато, което ми
хареса - отговорът беше 40долара за грам.
Е, не ми хареса
Викаш да не ходя на Принцовите острови?

Тема Re: По принцип...нови [re: ABe]  
Автор imaranta (непознат)
Публикувано12.04.06 16:14

Не съм съгласна за обмяната на парите, в Истанбул обменях на много по-добър курс, отколкото в България, на две различни чейндж бюра. Освен това ако имаш международна дебитна карта, няма проблем да си теглиш там, а и комисионната си е съвсем приемлива.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.