Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:52 09.07.25 
Компютри и Интернет
   >> WiFi
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Проблемът "зашумена среда" ?  
Автор Nobby (дзвер)
Публикувано20.10.04 10:18

Понеже малко ме мързи, пък и време нямам да се ровя(от висене по клубовете в дир-а ), някой ще ми обясни ли две три думи,защо се получава този проблем? Предполагам че става въпрос за интерференция поради това, че честотите не се лицензират и всеки излъчва на каквато му падне (образно казано),и поради това всички излъчват на една и съща честота. При ГСМ-те доколкото си спомням, макар че основната честотата е 800(900/1800) МГХц всички крайни устройства излъчват на някаква честота близка до основната, така че да не си пречат.
По интересното е: как евентуално би се решил този проблем при Wi-Fi? Може би използването на тези честоти трябва да се регулира административно? Това обаче не би било добре тъй като едно от основните предимства на тази технология и подобните и е, че не се изисква лиценз.
Та ако има някой който има желание да ме светне в тези полу-технологични, полу-административни проблеми, ще съм му много благодарен

Поздрави.

---
In God we Trust (all others must submit a X.509 certificate)

Тема Re: Проблемът "зашумена среда" ?нови [re: Nobby]  
Автор -Lee- (wow)
Публикувано21.10.04 20:47

ами накратко казано и при wireless е както казваш за gsm.
Има определен набор от канали (като за различните континенти варират)
примерно от 1 до 11.
И ако имаш едно устройство с определен кръг на покриване на канал 1, примерно другото (ако е в същия кръг или се преплитат) го слагаш (май така беше) за да нямаш проблеми с 3 канала отгоре и т.н.
Номера е все пак да нямаш 20 устройства едно до друго, защото тогава ще видиш зор ;). Но като цяло и покритието на AP не е толкова голямо, че примерно ако го сложиш у вас и на съседната улица да ти ловят сигнала.
Това всичкото по-горе важи за домашния wireless когато имаш AP и машини които се връзват към него. (нещо като компютри вързани в switch)

При безжичните връзки между две локации на по-голямо разстояние (когато AP-тата са в режим bridge) в повечето случаи сигнала (заради антената) е насочен и там нямаш много проблеми. Все пак си зависи от антената, разстоянието и какво имаш в пряката видимост между двете антени.

В България още ефира е сравнително чист, отиди да видиш какво е по големите западни градове :) Там е голям зор да настройваш ако нямаш специални устройства за тестове на сигнал, шум и др.

Може и да греша в някои мои обосновки, но това си спомням горе долу от времето когато бях учил тези неща, а и не се занимавам активно с това.

Тема Значи.....нови [re: -Lee-]  
Автор Nobby (дзвер)
Публикувано22.10.04 08:48

.....честотно планиране му е майката, а? Като при мобилните оператори?
Някъде из сайтовете, докато се ровех да разбера що е то Wi-Fi, Wi-MAX и т.н. бях попаднал на схеми тип "пчелна пита" като при GSM-те.
Проблемът сигурно е че в БГ не всяка фирма може да си наеме подобни специалисти и техника........

---
In God we Trust (all others must submit a X.509 certificate)

Тема Bqrkahsнови [re: -Lee-]  
Автор 2O1 (?)
Публикувано03.11.04 15:26

za sredata v Bg Nivoto na shuma za 2.4GHz e ot poriadaka na -80DBm Prosto ima mnogo talibani koito si izlqchvat kakto iskat Otgore na tova ima spqikove v opredeleni chasti na Sofia na -60DBm

Neshto kato ne e litsenzirano vinagi e zamqrseno

Do you, don't you want me to love you
I'm coming down fast, I'm right here above you

Тема Re: Bqrkahsнови [re: 2O1]  
АвторPif $ (Нерегистриран)
Публикувано06.11.04 09:14

to koito iska da si ima negov si chist kanal si kupuva. ima si lesno. ima i v 5 ghz obhvat, ima i v 9 ... kupuvash si chestota i si puskash linka. nqmash problemi.

a 2.4 ... kakvo da ne e zashumeno tam. ta mikrovulnovite furni .. tam sa ravnosilni na 100 wirelesa ...
tui che za chestotno regulirane v toq obhvat i duma ne moje da stava ... tova ne e profesionalen obhvat a svoboden ...
tova mu e ideqta che ne moje da se polzva za drugo

Авторcx (Нерегистриран)
Публикувано26.11.04 02:12

2.4ghz 4estota po princip v bg znam 4e e universalna za mnogo na4inaniq ne samo za Wi-fi, bakshishite naprimer q izpolzvat, a i ne samo te...... :)
dokolkoto znam tq e free 4estota, i e qko zadrustena s kvi li ne shitove.
Sushto taka do4uh 4e plashtaiki si na suotvetniqt organ, 4ovek moje da se sdobie sus sobstvena 4estota na koqto da si izlu4va, no problematikata e 4e mnogo ot "4istite 4estoti" se durjat ot voenite.
A i procedurata za sdobivane sus takava 4estota e dosta utejnena.

Тема Re: Проблемът "зашумена среда" ?нови [re: cx]  
АвторPif $ (Нерегистриран)
Публикувано26.11.04 22:30

ne si chel dostatuchno ;)
zamislql li si se za kakvo mogat da q polzvat bakshishite ? a ?
ako ne zamisli se - shtoto vremeto na opoznavane na wirelesa ... procheti kolko e :)

abe ... govorish gluposti obshto vzeto :)

Тема Re: Проблемът "зашумена среда" ?нови [re: Pif $]  
АвторUnknown (Нерегистриран)
Публикувано28.12.04 15:24

dobre go kaza,
iskah samo da dobavq, 4e ako radiovulnite imaha cvetova gama nad Sofiq 6te6e da e kato nebesnata duga, ta daje i po mnogocvetna ot neq.
2.4GHz e tolkova zapulnena 4istota 4e ako se slojat 2 anteni "California", koito priemat i predavat oficqlno do 3km na 2.4Ghz na 2MBit-a ,torealno 1)nqma da moje da se dostigne vaprosnoto razstoqnie 2)maximum-a na skorost moje da se dokara na 1MBit imenno poradi tova 4e 2.4Ghz 4istotata e full
5.4Ghz druga po-6iroko razprostranena 4estota,no i tam derejeto e po4ti sa6toto, no ne e tolkova zle, istinata e 7.2 i 10.2GHz

Автор pencho666 (от пенчилвания)
Публикувано30.01.05 00:17

Младежи, бъркате се. Основното нещо, което се омазва при зашумена среда е CSMA/CA алгоритъма, който 802.11 използва.
За да се даде възможност на много устройства да ползват една и съща среда (дори с различни SSID) и поради невъзможността при равноправен достъп да се установят колизиите при тези колосални закъснения (заради огромните поддържани разстояния), се използва прост алгоритъм - CSMA/CA.
Той просто казва че едно устройство преди да излъчи нещо прослушва ефира (в неговият канал) за минимално време и ако нивото на Power-а там (силата на шума) е под определена стойност (тоест приемем че ефира е празен) излъчваме фрейма си.
Това значи че е възможно един канал да бъде използван от много (те каналите макар и 13, имат само 3 незастъпващи се групи).
Също така ако ефира е зашумен (има отразен сигнал, гошо го ползва и излъчва непрестанно, има магнитна буря) вероятността да се доредиш да предадеш рязко пада.
Това няма отношение към честотите (2.4, 3.6, 5, 10Ghz) защото всяка една би била зашумена. 802.11 е технология за домашно и вътрешносградно използване все пак.

Тема Re: Проблемът "зашумена среда" ?нови [re: Unknown]  
Авторlvo (Нерегистриран)
Публикувано11.02.05 23:38

Samo da te informiram 4e 2 anteni 24 dBi (kato poso4enite ot teb California Amplifier) edna sre6tu druga bi trqbvalo da rabotqt na 30-35 km.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.